« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-04-12 19:40:27
Temat: I'm backWitam Państwa,
obowiązki zawodowe oderwały mnie od komputera i na parę dni wywiały do
Niemiec, a wy tu takie rzeczy - jakieś odchudzanie itp. Muszę was trochę
kulinarnie poszczuć. Otóz byłam w małej miejscowości - gdzie na szczęście
więcej knajp niż mieszkańców - i zamiast zgłebiać tajniki kuchni niemieckiej
zainstalowałam się na stałe u pewnego kompletnie zwariowanego Greka.
Tuczyłam się aż miło. Miły Grek sprowadza z Grecji prawdziwy dobry grecki
jogurt, więc zaziki było odlotowe. Do tego wyczerpałam mu całkowicie zapasy
ośmiornic (oprószone w mące i smażone w dużej ilości oliwy, do tego ryż
plaka i zaziki). Ale najbardziej polecam mus z bakłażanów. Cos pysznego. Jak
na moje kubki smakowe to były bakłażany upieczone w piecu, obrane ze skórki
i zmielone, względnie zmiażdżone. Do tego oliwa z oliwek, dużo czosnku i sok
z cytryny, ewentualnie jakiś delikatny ocet winny. Podawane z biały
chlebkiem i takimż winem (aczkolwek greckie wina, ja akurat mogę sobie
odpuścić - żywicowate jakieś). O gyrosie nie piszę, bo tu się akurat nie
popisali. Acha - miejscową mniejszość włoską też odwiedziłam, a jakże - co
powiecie na gnocchi ze szpinakiem i sosem z gorgonzolą, albo rigattone
quattro formaggi (wreszcie z prawdziwymi serami, a nie z tymi polskimi
namiastkami). Całość zwieńczamy tiramisu.
- wykazująca całkowity tumiwisizm w kwestii odchudzania - Herbatka -
****************************************************
*****************
Minds are like parachutes, they must be open to work.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-04-12 19:46:11
Temat: Re: I'm back
"Herbatka" <b...@d...com.pl> wrote in message
news:Li4J4.289$DB2.5047@news.tpnet.pl...
> Witam Państwa,
> obowiązki zawodowe oderwały mnie od komputera i na parę dni wywiały do
> Niemiec, a wy tu takie rzeczy - jakieś odchudzanie itp. Muszę was trochę
> kulinarnie poszczuć. Otóz byłam w małej miejscowości - gdzie na szczęście
> więcej knajp niż mieszkańców - i zamiast zgłebiać tajniki kuchni
niemieckiej
> zainstalowałam się na stałe u pewnego kompletnie zwariowanego Greka.
> Tuczyłam się aż miło. Miły Grek sprowadza z Grecji prawdziwy dobry grecki
> jogurt, więc zaziki było odlotowe. Do tego wyczerpałam mu całkowicie
zapasy
> ośmiornic (oprószone w mące i smażone w dużej ilości oliwy, do tego ryż
> plaka i zaziki). Ale najbardziej polecam mus z bakłażanów. Cos pysznego.
Jak
> na moje kubki smakowe to były bakłażany upieczone w piecu, obrane ze
skórki
> i zmielone, względnie zmiażdżone. Do tego oliwa z oliwek, dużo czosnku i
sok
> z cytryny, ewentualnie jakiś delikatny ocet winny. Podawane z biały
> chlebkiem i takimż winem (aczkolwek greckie wina, ja akurat mogę sobie
> odpuścić - żywicowate jakieś). O gyrosie nie piszę, bo tu się akurat nie
> popisali. Acha - miejscową mniejszość włoską też odwiedziłam, a jakże - co
> powiecie na gnocchi ze szpinakiem i sosem z gorgonzolą, albo rigattone
> quattro formaggi (wreszcie z prawdziwymi serami, a nie z tymi polskimi
> namiastkami). Całość zwieńczamy tiramisu.
> - wykazująca całkowity tumiwisizm w kwestii odchudzania - Herbatka -
>
Pieknie piszesz.... zeby to tak jeszcze bez polskich "krzaczkow"
Pozdrowienia
F.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-12 19:46:39
Temat: Odp: I'm back> > - wykazująca całkowity tumiwisizm w kwestii odchudzania - Herbatka -
> >
> Pieknie piszesz.... zeby to tak jeszcze bez polskich "krzaczkow"
No i nie cytowac calego listu;-)
--
Jakub Jewuła studio QbA
profesjonalne skanowanie diapozytywów i negatywów
35mm z nagraniem na CD http://www.studio-qba.com.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-12 20:14:52
Temat: Re: I'm back
"Jakub Jewula" <q...@s...com.pl> wrote in message
news:8d2k03$j02$1@druid.ceti.com.pl...
> > > - wykazująca całkowity tumiwisizm w kwestii odchudzania - Herbatka -
> > >
> > Pieknie piszesz.... zeby to tak jeszcze bez polskich "krzaczkow"
>
> No i nie cytowac calego listu;-)
>
OK... przepraszam, nawet nie pomyslalem co to za roznica caly czy kawalek...
Moj HD ma 23 GB
F.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-12 20:36:08
Temat: Re: I'm backFeliks wrote:
> Pieknie piszesz.... zeby to tak jeszcze bez polskich "krzaczkow"
> Pozdrowienia
> F.
Ty mozesz tez jesli uzywasz "Netscape".
Wybierz: View
potem: Character Set
a nastepnie: Central European (Windows-1250)
i juz
Slav
P.s. Za indora dziekuje, ale chcialem cos bardziej "fancy".
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-12 21:40:51
Temat: Re: I'm back
"Slavek" <s...@u...net> wrote in message
news:38F4DE38.98599349@usa.net...
> Feliks wrote:
>
> > Pieknie piszesz.... zeby to tak jeszcze bez polskich "krzaczkow"
> > Pozdrowienia
> > F.
>
> Ty mozesz tez jesli uzywasz "Netscape".
> Wybierz: View
> potem: Character Set
> a nastepnie: Central European (Windows-1250)
> i juz
>
> Slav
>
> P.s. Za indora dziekuje, ale chcialem cos bardziej "fancy".
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-12 21:42:36
Temat: Re: I'm back
"Slavek" <s...@u...net> wrote in message
news:38F4DE38.98599349@usa.net...
> Feliks wrote:
>
> > Pieknie piszesz.... zeby to tak jeszcze bez polskich "krzaczkow"
> > Pozdrowienia
> > F.
>
> Ty mozesz tez jesli uzywasz "Netscape".
> Wybierz: View
> potem: Character Set
> a nastepnie: Central European (Windows-1250)
> i juz
>
> Slav
>
> P.s. Za indora dziekuje, ale chcialem cos bardziej "fancy".
>
Indor pieczony jest raczej zawsze taki sam...mozesz go co najwyzej fancy
nadziac.... albo w kuper wsadzic pawie piora....
F.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-13 03:07:52
Temat: Re: I'm back> >
> > P.s. Za indora dziekuje, ale chcialem cos bardziej "fancy".
Jak ci sie chce bawic, to mozesz tak:
Wyfiletowac indyka rozcinajac wzdluz plecow i wyjmujac wszystkie kosci
przecinajac miesnie od wewnatrz, nie naruszajac skory. Przygotowac
nadzienie wedle upodobania, np. pieczarkowo ryzowe, albo jablkowo-chlebowe
albo watrobkowo-jakies tam wedle ochoty. Nadziac i ciasno zaszyc. Piec az
upieczony, podlewajac rosolem i splywajacymi sokami, czesto. Wyjac 20 minut
przed podaniem, kroic w plastry.
Magdalena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-13 05:19:00
Temat: Re: I'm backMagdalena Bassett wrote:
> Jak ci sie chce bawic, to mozesz tak:
> Wyfiletowac indyka rozcinajac wzdluz plecow i wyjmujac wszystkie kosci
> przecinajac miesnie od wewnatrz, nie naruszajac skory. Przygotowac
> nadzienie wedle upodobania, np. pieczarkowo ryzowe, albo jablkowo-chlebowe
> albo watrobkowo-jakies tam wedle ochoty. Nadziac i ciasno zaszyc. Piec az
> upieczony, podlewajac rosolem i splywajacymi sokami, czesto. Wyjac 20 minut
> przed podaniem, kroic w plastry.
> Magdalena
Looks Good.
Dziekuje,
Slav
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-13 06:27:36
Temat: Re: I'm backSlavek <s...@u...net> wrote:
> Feliks wrote:
>
> > Pieknie piszesz.... zeby to tak jeszcze bez polskich "krzaczkow"
> > Pozdrowienia
> > F.
>
> Ty mozesz tez jesli uzywasz "Netscape".
> Wybierz: View
> potem: Character Set
> a nastepnie: Central European (Windows-1250)
> i juz
>
> Slav
W Internecie, przypominam, obowiazuje norma kodowania znakow
diakrytycznych jezykow srodkowoeuropejskich "ISO-8859-2" zwana "Latin-2"
(Nie mylic z IBM Latin-2). Nie wszyscy uzywaja Windows.
Chociaz jestem wielkim zwolennikiem pisania z uzyciem polskich znakow
diakrytycznych, to jednak kedy pisze do grup dyskusyjnych czy list
e-mailowych, to tego unikam -- ze wzgledu na tych wszystkich, ktorzy z
takich czy innych powodow moga miec klopoty z ich odczytaniem.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |