Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!newsfee
d00.sul.t-online.de!t-online.de!newsfeed.icl.net!newsfeed.icl.net!netnews.com!c
pk-news-hub1.bbnplanet.com!news.gtei.net!newscon04.news.prodigy.com!news-k12.ne
ws.prodigy.com!prodigy.com!not-for-mail
From: "Feliks" <f...@p...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: I'm back
Date: Wed, 12 Apr 2000 12:46:11 -0700
Organization: Prodigy Internet http://www.prodigy.com
Lines: 34
Message-ID: <8d2jl5$23ic$2@newssvr04-int.news.prodigy.com>
References: <Li4J4.289$DB2.5047@news.tpnet.pl>
NNTP-Posting-Host: lsana020-0214.splitrock.net
X-Trace: newssvr04-int.news.prodigy.com 955568613 4504157 63.255.22.214 (12 Apr 2000
19:43:33 GMT)
X-Complaints-To: a...@p...net
NNTP-Posting-Date: 12 Apr 2000 19:43:33 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.3825.400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-Mimeole: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.3825.400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:26774
Ukryj nagłówki
"Herbatka" <b...@d...com.pl> wrote in message
news:Li4J4.289$DB2.5047@news.tpnet.pl...
> Witam Państwa,
> obowiązki zawodowe oderwały mnie od komputera i na parę dni wywiały do
> Niemiec, a wy tu takie rzeczy - jakieś odchudzanie itp. Muszę was trochę
> kulinarnie poszczuć. Otóz byłam w małej miejscowości - gdzie na szczęście
> więcej knajp niż mieszkańców - i zamiast zgłebiać tajniki kuchni
niemieckiej
> zainstalowałam się na stałe u pewnego kompletnie zwariowanego Greka.
> Tuczyłam się aż miło. Miły Grek sprowadza z Grecji prawdziwy dobry grecki
> jogurt, więc zaziki było odlotowe. Do tego wyczerpałam mu całkowicie
zapasy
> ośmiornic (oprószone w mące i smażone w dużej ilości oliwy, do tego ryż
> plaka i zaziki). Ale najbardziej polecam mus z bakłażanów. Cos pysznego.
Jak
> na moje kubki smakowe to były bakłażany upieczone w piecu, obrane ze
skórki
> i zmielone, względnie zmiażdżone. Do tego oliwa z oliwek, dużo czosnku i
sok
> z cytryny, ewentualnie jakiś delikatny ocet winny. Podawane z biały
> chlebkiem i takimż winem (aczkolwek greckie wina, ja akurat mogę sobie
> odpuścić - żywicowate jakieś). O gyrosie nie piszę, bo tu się akurat nie
> popisali. Acha - miejscową mniejszość włoską też odwiedziłam, a jakże - co
> powiecie na gnocchi ze szpinakiem i sosem z gorgonzolą, albo rigattone
> quattro formaggi (wreszcie z prawdziwymi serami, a nie z tymi polskimi
> namiastkami). Całość zwieńczamy tiramisu.
> - wykazująca całkowity tumiwisizm w kwestii odchudzania - Herbatka -
>
Pieknie piszesz.... zeby to tak jeszcze bez polskich "krzaczkow"
Pozdrowienia
F.
|