Data: 2009-04-09 22:22:28
Temat: Re: Ile jodu?
Od: STranger <p...@b...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
tomek wilicki pisze:
> tomek wilicki wrote:
>
> (sorki że post po poście, ale ciekawostkę znalazłem)
>
> Dieta przeciętnego Japończyka zawiera około 14 mg jodu, czyli 100 krotnie
> (!!!) przekracza zalecaną dawkę.
>
> W Japonii jest duuuużo niższy procent schorzeń tarczycy, jest duuuużo niższa
> zachorowalność na nowotwory które wiąże się z niedoborem jodu (np rak
> piersi, jajników), a w samym tylko Kioto jest więcej 100 latków niż w
> całych Stanach Zjednoczonych.
Pewnie jest jak piszesz z tymi stulatkami z Kyoto, ale nie ma pewności,
że ich długowieczność ma jakikolwiek związek z dużymi dawkami jodu.
Równie dobrze można by twierdzić, że to skutek jedzenia tofu, czyli soi
(m.in. fitoestrogeny), albo wielkiej ilości oceanicznych ryb, co w
Japonii jest tradycją. (omega3 itp)
Jako, że jod należy wraz z chlorem, bromem i fluorem do grupy fluorowców
to zachowałbym wielką ostrożność w stosowaniu suplementacji. Nie dosyć,
że do pasty do zębów pchają na siłę fluor, do wody także, to jeszcze sól
jodują. Nie podoba mi sie to. Nie mam zaufania do takich obowiązkowych
ustawowych praktyk i staram się kupować sól niejodowaną. Dobra jest
kamienna sól naturalna, taka jaką do ogórków kiszonych się używa.
--
pozdrawiam
STranger
|