Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ile zaczynu?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ile zaczynu?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 123


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2012-02-10 16:31:34

Temat: Re: Ile zaczynu?
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-02-10 16:19, krys pisze:
> Może troszkę za młody jest?

Chyba za młody, bo to ciasto w ogóle mi nie rośnie. :(

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2012-02-10 16:42:28

Temat: Re: Ile zaczynu?
Od: krys <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

medea wrote:

> W dniu 2012-02-10 16:19, krys pisze:
>> Może troszkę za młody jest?
>
> Chyba za młody, bo to ciasto w ogóle mi nie rośnie. :(

Daj mu szansę. Zostaw na noc, może ruszy.
Mój pierwszy też nie wyrósł, ale okazało się że jestem w gorącej wodzie
kąpana;-)

--
Pozdrawiam
J.

www.kontestacja.com

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2012-02-10 17:56:06

Temat: Re: Ile zaczynu?
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-02-10 17:42, krys pisze:
> ale okazało się że jestem w gorącej wodzie kąpana;-)

Mam chyba ten sam problem. ;)

No nic, póki co dodałam jeszcze mąki i zostawiam.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2012-02-10 22:58:07

Temat: Re: Ile zaczynu?
Od: Qrczak <q...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2012-02-10 16:19, niebożę krys wylazło do ludzi i marudzi:
> medea wrote:
>
>> Hm, zobaczę, co z tego mi wyjdzie. Najwyżej będę go odnawiać już inną
>> mąką. Jakoś mi ten zapach nie odpowiada, ale może niesłusznie.
>
> Może troszkę za młody jest? BTW zapachem się nie przejmuj, dopóki nie ma
> futra, jest ok:-)Ma kwaśno pachnieć.

Mnie to pachnie octem jabłkowym. I puszcza bąbelki.

Qra
--
Młodość musi się wyszumieć, starość musi się wypalić.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2012-02-10 23:01:00

Temat: Re: Ile zaczynu?
Od: Qrczak <q...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2012-02-10 16:17, niebożę krys wylazło do ludzi i marudzi:
> michalek wrote:
>
>> Obawiałem się, tego jak spowodować, żeby to te właściwą fermentację
>> uzyskać (przy owocach możemy osiągnąć alkoholową/beztlenową albo
>> octową/tlenową) i rozglądałem się za jakimś "starterem" jak drożdże
>> przy cieście drożdżowym.
>
> Powiem tak - starter lata w powietrzu;-) Ale zdecydowanie lepiej startować z
> zakwasem latem, jakoś lepiej wychodzi.

A w życiu. Startowałam zimą, ruszyło dzięki grzejącym kaloryferom. Latem
musiałabym chyba w pierzynach chować, żeby ciepło utrzymać.

>> Ale jak piszesz, że się udaje to spróbuję :)
>
> Wiele nie stracisz:-)

Właśnie. Próbować do skutku. A czasem ten wyglądający tragicznie
pierwszy zaczyn potem pięknie dorasta, dojrzewa i jest nie do
zatłuczenia. Wiem, co mówię, bo taki mam.

Qra
--
Młodość musi się wyszumieć, starość musi się wypalić.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2012-02-10 23:03:06

Temat: Re: Ile zaczynu?
Od: Qrczak <q...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2012-02-10 12:31, niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
> Daję nowy wątek, bo tam to pewnie nikt już nie trafi.
>
> Ile mam dać tego zaczynu do chleba? Połowę ilości mąki?

Przy młodym dawałam do zaczynu mąki mniej więcej w równej proporcji. Im
starszy, tym większą ilość mąki "obrabia".

Qra
--
Młodość musi się wyszumieć, starość musi się wypalić.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2012-02-11 00:15:36

Temat: Re: Ile zaczynu?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 10 Feb 2012 15:23:26 +0100, michalek napisał(a):

> Obawiałem się, tego jak spowodować, żeby to te właściwą fermentację
> uzyskać

Użyj tego "gęstego" (w całości) z dna butelki z żurkiem, albo zlej
ostrożnie wodę z "domowych" ogórków kiszonych i "to białe z dna" użyj na
zakwas - jedno i drugie to siedlisko bakterii mlekowych, czyli tych, o
które chodzi :-)
--

XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2012-02-11 00:21:16

Temat: Re: Ile zaczynu?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 11 Feb 2012 00:03:06 +0100, Qrczak napisał(a):

> Dnia 2012-02-10 12:31, niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
>> Daję nowy wątek, bo tam to pewnie nikt już nie trafi.
>>
>> Ile mam dać tego zaczynu do chleba? Połowę ilości mąki?
>
> Przy młodym dawałam do zaczynu mąki mniej więcej w równej proporcji. Im
> starszy, tym większą ilość mąki "obrabia".
>
> Qra

Bo ma wiecej bakterii namnożonych.
--

XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2012-02-11 08:57:22

Temat: Re: Ile zaczynu?
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-02-11 00:01, Qrczak pisze:
>
> A w życiu. Startowałam zimą, ruszyło dzięki grzejącym kaloryferom.
> Latem musiałabym chyba w pierzynach chować, żeby ciepło utrzymać.

Skoro tak mówisz, to wygląda mi na to, że mój zakwas miał (ma) za zimno,
bo u mnie teraz maksymalnie 20,5 stopnia jest w domu. A jeszcze go -
zgodnie z przepisem - dałam po 4 dniach do lodówki. Muszę pomyśleć o
cieplejszym miejscu.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2012-02-11 09:31:13

Temat: Re: Ile zaczynu?
Od: Qrczak <q...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2012-02-11 09:57, niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
> W dniu 2012-02-11 00:01, Qrczak pisze:
>>
>> A w życiu. Startowałam zimą, ruszyło dzięki grzejącym kaloryferom.
>> Latem musiałabym chyba w pierzynach chować, żeby ciepło utrzymać.
>
> Skoro tak mówisz, to wygląda mi na to, że mój zakwas miał (ma) za zimno,
> bo u mnie teraz maksymalnie 20,5 stopnia jest w domu. A jeszcze go -
> zgodnie z przepisem - dałam po 4 dniach do lodówki. Muszę pomyśleć o
> cieplejszym miejscu.

Zdecydowanie. W takim chłodku długo się mogą budzić upiory.

Qra
--
Młodość musi się wyszumieć, starość musi się wypalić.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3 ... 10 ... 13


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Warto wiedzieć
Robot do kuchni
Czy znacie jakąś dobrą przyprawę Curry
Gdzie można dostać mop do tłuszczu?
ile wydajecie na żywienie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »