Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Indor na Swieta

Grupy

Szukaj w grupach

 

Indor na Swieta

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-11-19 11:55:06

Temat: Indor na Swieta
Od: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Czy planujecie juz menu na Boze Narodzenie? Oprocz Wigilii sa jeszcze dwa
dni na porzadna wyzerke. Chce Was zachecic do zrobienia czegos, co jest
wygodnym przeksztalceniem indyka nadziewanego, w sam raz dla tych, dala
ktorych cale ptaszysko to za duzo albo piekarnik za maly, albo w ogole
chcieliby sobie ulatwic i to co sie normalnie robi szesc godzin zrobic w
godzine, bez szwanku dla smaku. Jest to innowacja mamy mojej przyjaciolki.
Wykonujemy pieczen z indyczego miesa w sosie wlasnym. Moze to byc filet,
wtedy pieczemy krotko by nie byl suchy, moze to byc udo, albo tez cala
polowka - co komu pasuje. Mieso moze byc duszone jezeli ktos woli. Wazne, by
smak byl wylacznie indyczy, z przypraw jedynie troche soli, na jakims
delikatnym tluszczu - maselko, oliwa z oliwek. Clou dania to dodatek, ktory
w wersji kanonicznej jest pakowanym do bebechow ptaka nadzieniem, a w mojej
wystepuje w postaci pieczonej w formie keksowej babki, serwowanej w
plastrach obok miesa, podlanej sosem z pieczenia (duszenia).
Skladniki:
-duza chalka, ok.0.7kg (to musi byc slodka bulka)
-mleko do moczenia chalki
-100g masla
-4 jaja
-300g watrobki kurzej
-duza garsc siekanych migdalow
-duza garsc rodzynek
-plaska lyzeczka startej galki muszkatolowej
-sol
Formy (proporcje na dwie keksowki) smarujemy maslem i wysypujemy tarta
bulka. Piekarnik rozgrzewamy do 180st.C. Chalke w kawalkach moczymy w
cieplym mleku i przepuszczamy razem z watrobka przez maszynke do mielenia.
Maslo ucieramy na puszysta mase, dodajemy zoltka, zmielona watrobke z
chalka, wyrabiamy na jednolita mase. Dodajemy migdaly, rodzynki i galke
muszkatolowa i sol - nieduzo bo ma byc raczej slodkie niz slone. Na sam
koniec dodajemy ubite na sztywno bialka. Przekladamy do formy tak by
napelnione byly do polowy i pieczemy na brazowy kolor. Sprawdzamy
patyczkiem, musi wyjsc suchy. Gdy wystygnie kroimy na grube plastry i
podgrzewamy przed podaniem razem z miesem ale ostroznie by sie nie
rozlecialo. Mozna podgrzac w mikrofali i polac sosem na talerzu. Do tego
koniecznie borowki lub zurawina, ziemnaczki, z surowek pasuje czerwona
kapusta, zielona z sosem smietankowym z jajkiem i mizeria. Uwierzcie, to
jest na prawde rozkosz dla podniebienia zwlaszcza gdy sie czuje chrupiace
migdaly....ech, rozmarzylam sie swiatecznie...

Agata Solon, naturalna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-11-19 12:05:56

Temat: Re: Indor na Swieta
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Agata Solon" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9tas0u$nlc$2@news.tpi.pl...
> Mieso moze byc duszone jezeli ktos woli. Wazne, by
> smak byl wylacznie indyczy, z przypraw jedynie troche soli, na jakims
> delikatnym tluszczu - maselko, oliwa z oliwek. Clou dania to dodatek,
ktory
> w wersji kanonicznej jest pakowanym do bebechow ptaka nadzieniem, a w
mojej
> wystepuje w postaci pieczonej w formie keksowej babki, serwowanej w
> plastrach obok miesa, podlanej sosem z pieczenia (duszenia).

Zdecydowanie zaprzeczam, coby nadzienie można było piec w foremce obok!
Ma zupełnie inny smak!!! nie jest przesiąknięte smakiem indyka, a indyk
wzajemnie smakiem nadzienia...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-19 12:06:27

Temat: Re: Indor na Swieta
Od: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Agata Solon <a...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9tas0u$nlc$...@n...tpi.pl...


> z surowek pasuje czerwona
> kapusta, zielona z sosem smietankowym z jajkiem i mizeria.

Ta "zielona" to salata a nie kapusta, tak mi sie przejezyczylo. Jeszcze
wypadaloby dodac, ze lepiej ciasto robic recznym mikserem i maszynka do
mielenia niz malakserem, bo z malaksera wychodzi za rzadkie i za bardzo
opada po upieczeniu.

Agata Solon, naturalna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-19 12:17:22

Temat: Re: Indor na Swieta
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

Clou dania to dodatek, ktory
>w wersji kanonicznej jest pakowanym do bebechow ptaka nadzieniem, a w mojej
>wystepuje w postaci pieczonej w formie keksowej babki, serwowanej w
>plastrach obok miesa, podlanej sosem z pieczenia (duszenia).
>pusta, zielona z sosem smietankowym z jajkiem i mizeria. Uwierzcie, to
>jest na prawde rozkosz dla podniebienia zwlaszcza gdy sie czuje chrupiace
>migdaly....ech, rozmarzylam sie swiatecznie...
>
>Agata Solon, naturalna
>

musze powiedziec, ze od kiedy nie kupuje calego indora na Swieta
(jednym z powodow bylo to, ze mielismy kiedys dwa koty. ktore
chcialy sie dobrac do rozmrazajacego sie ptaszka, musialam go
schowac w...pralce, bo na dworze dzikie zwierzeta by przyszly i
ukradly)
to nadziwki (bo robie ze 3-4, dwie na oko sa zaslupowe - z
papierka, raczej dobre, choc uszlachetniane przeze mnie roznymi
dobrami) pieke osobno,nawet w mikrofali, bo w piekarniku juz nie
da sie ani niczego wtrynic. pote tylko uchrupczam te nadziwke w
piecyku.
slodkie idzie dobrze z indorem w towarzystwie, oj prawda. fajny
przepis.

Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-19 15:36:36

Temat: Re: Indor na Swieta
Od: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Joanna Duszczyńska <j...@p...onet.pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:9tasjh$7oc$...@n...onet.pl...
>
> Zdecydowanie zaprzeczam, coby nadzienie można było piec w foremce obok!
> Ma zupełnie inny smak!!! nie jest przesiąknięte smakiem indyka, a indyk
> wzajemnie smakiem nadzienia...
> --
> Joanna
I masz racje, bo to nie jest dokladnie ta sama potrawa. W mojej indyk
smakuje indykiem a babka choc wg przepisu na nadzienie ma smak kontrastowy.
Jak sie je razem to ten kontrast jest na tyle zaskakujacy ze stanowi atut
takiego rozwiazania. Sprobuj, nie pozalujesz;o)). W piekarniku dochodzi
Twoja szarlotka, jedno z dzieci gapi sie w nia jak w telewizor i odlicza
minuty do chwili zero ;o)))

Agata


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-20 18:19:48

Temat: Re: Indor na Swieta
Od: "FeLicja (Kasia)" <I...@n...net> szukaj wiadomości tego autora

Krysia Thompson wrote:


> musze powiedziec, ze od kiedy nie kupuje calego indora na Swieta
> (jednym z powodow bylo to, ze mielismy kiedys dwa koty. ktore
> chcialy sie dobrac do rozmrazajacego sie ptaszka, musialam go
> schowac w...pralce, bo na dworze dzikie zwierzeta by przyszly i
> ukradly)


Tak staralam sie wyobrazic tego indyka w pralce. Musialas miec pralke taka
otwierana z boku, a nie z gory, prawda? Ja mam 3 koty i na razie wszystko
co nie powinno stac na wierzchu chowane jest do piekarnika. Niedawno
robilam ciasteczka Magdaleny B w dwoch turach (szlismy w gosci, wiec
chcialam zaniesc cos od siebie), no wiec te z pierwszego dnia schowalam
oczywiscie do piekarnika (juz zchodzonego), a na drugi dzien calkowicie o
nich zapomnialam, wlaczylam piekarnik, bo juz zaczynalam mieszac skladniki,
gdy w tym momencie dziecie moje, ktore mialo uciac dwugodzinna drzemke
skrocilo ja sobie znacznie (wstala po pol godzinie). Poszlam do niej,
zobaczyc czemu tak wczesnie wstala i calkowicie zapomnialam o piekarniku!
Przypomnialam sobie, gdy ciasteczka byly juz troszke zabrazowione ;)

A maz na to: ale fajnie, wiecej bedzie dla mnie :)))))))
pozdrawiam

Kasia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Zrobilam pasztet
wyprobowalam przepis na Tiramisu :)
Odchudzanie
Winny sie tlumaczy
Racuchy - sukces ;-)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »