« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2013-11-13 20:04:49
Temat: Re: Jak czekoladę do picia?Dnia Wed, 13 Nov 2013 11:00:37 +0100, michalek napisał(a):
> Nie miało gęstości, aksamitności jaką daje
> rozpuszczana czekolada.
Bo musi być rozpuszczana czekolada - i już:
http://wstarejkuchni.blox.pl/html/1310721,262146,14,
15.html?1,2012
"(...)Czekolada wyszła gęsta, nieprawdopodobnie sycąca, aksamitna. Picie
jej, to przyjemność poruszająca nie tylko zmysł smaku(...)"
...a resztę doczytaj w linku :-)
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2013-11-13 20:48:25
Temat: Re: Jak czekoladę do picia?Byłam kiedyś, bardzo dawno temu w pijalni czekolady, i według mego smaku
było to kakao.
W supermarkecie można łatwo kupić czekoladę do picia w saszetce, jak
kapuczino.
Są osobne szaszetki, opakowania po kilka sztuk, albo torebka do odsypywania
potszebnej ilości.
Na moje oko, to sobie kup jakąś odmianę zwykłego dziecinnego kakao i będzie
to co lubisz: słodkie i bardziej mleczne.
--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. http://ortografia.3-2-1.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2013-11-13 22:07:08
Temat: Re: Jak czekoladę do picia?Dnia 2013-11-13 16:14, obywatel michalek uprzejmie donosi:
> Użytkownik "FEniks" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
> news:528356f9$0$2300$65785112@news.neostrada.pl...
>>> Czy ktoś z Was robił czekoladę do picia taką metodą na surowcach
>>> bardziej podstawowych niż gotowa tabliczka?
>>
>> Porządna czekolada potrafi mieć nawet 70% masy kakaowej, najsłabsza
>> powinna mieć przynajmniej 35%, natomiast kakao _w_proszku_ (bo nie
>> mówisz chyba o nasionach kakaowca?) pewnie co najwyżej 20%. W jaki
>> więc sposób można oczekiwać tego samego efektu?
>>
>> Czekolada jest surowcem jak najbardziej podstawowym do produkcji
>> prawdziwej pitnej czekolady.
>>
>> Ewa
>
> No OK, to jest jakiś argument. Coś czego nie brałem pod uwagę.
> Ale z drugiej strony, kiedy w przepisach sugerują dawanie 0,5l mleka
> plus 100-200g śmietanki 30% na 1-2 tabliczki czekolady (raczej
> zwykłej czyli ok.30%) to biorąc _kakao_w_proszku (czyli składające
> się z powiedzmy 20% ziarna kakaowca) to przy mniejszym dolewaniu
> mleka/śmietanki.... może można coś dobrego uzyskać.
>
> Może uporządkujmy. Tabliczkę czekolady można rozpuszczać i użyć,
> ale trochę większą frajdę chyba sprawiłoby uzyskanie płynnej czekolady
> z rozdrobnionych ziaren kakaowca czyli tegoż _kakao_w_proszku.
> Chyba, że niezbędnym składnikiem pitnej czekolady są emulgatory,
> przciwutleniacze itp. zawarte w tabliczce czekolady :)
>
> Myślę, że na liście dyskusyjnej "kuchnia" nie muszę się tłumaczyć dlaczego
> barszcz czerwony chcę ugotować z buraków, warzyw, mięsa itp.
> a nie rozcieńczyć gotowy koncentrat barszczu :)
I dlatego chcesz _prawdziwą_ czekoladę z proszku kakaowego?
Zabawne.
Q
--
resztę pięknie sklarowała Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2013-11-13 23:05:29
Temat: Re: Jak czekoladę do picia?Dnia Wed, 13 Nov 2013 22:07:08 +0100, Qrczak napisał(a):
> I dlatego chcesz _prawdziwą_ czekoladę z proszku kakaowego?
> Zabawne.
Może by też tym sposobem dało radę benzynę do diesla...? :-D
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2013-11-14 08:29:55
Temat: Re: Jak czekoladę do picia?
Użytkownik "Anai" <a...@a...pl> napisał w wiadomości
news:l60gmj$aaf$1@news.dialog.net.pl...
>W dniu 13.11.2013 16:05, michalek pisze:
>
>> Ja pytałem o __Wasze___ doświadczenia.
>> Jeśli robiłaś(eś?) tak jak w dołączonym linku, to chylę czoła.
>> Może napisz troszkę więcej jak w warunkach domowych wychodziło
>> Ci to konszowanie. Chętnie poczytam :)
>>
>
> Nasze (moje) doświadczenia są takie, że należy pogodzić się z tym, że
> czasami podstawowymi składnikami pewnych potraw, dań czy napojów
> są g o t o w e produkty... Tak jest i już ;)
>
> A Twoje pytanie widzę tak, jakbyś dodał do bigosu zamiast kiełbasy mielone
> mięso, czosnek, sól i pieprz i dziwił się, że nie smakuje jak powinien...
>
>
> --
> Pozdrówki
> Anai
OK, dziękuję za tę informację. Przyjmuję z pokorą mój błąd myślowy
i akceptuję __takie__ przedstawienie informacji/argumentów
bez złośliwostek :)
m
p.s. a z drugiej strony pozazdrościć tylko tym, którzy nigdy w swoich
poszukiwaniach nie pobłądzili :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2013-11-14 08:33:54
Temat: Re: Jak czekoladę do picia?
Użytkownik "Qrczak" <q...@g...pl> napisał w wiadomości
news:5283e9fc$0$2288$65785112@news.neostrada.pl...
itp. zawarte w tabliczce czekolady :)
>>
>> Myślę, że na liście dyskusyjnej "kuchnia" nie muszę się tłumaczyć
>> dlaczego
>> barszcz czerwony chcę ugotować z buraków, warzyw, mięsa itp.
>> a nie rozcieńczyć gotowy koncentrat barszczu :)
>
> I dlatego chcesz _prawdziwą_ czekoladę z proszku kakaowego?
> Zabawne.
>
> Q
> --
OK, powtórzę tylko to co napisałem pod postem Anai.
Przyjmuję z pokorą mój błąd myślowy i akceptuję
__takie__ przedstawienie informacji/argumentów
bez złośliwostek :)
m
p.s. a z drugiej strony pozazdrościć tylko tym, którzy nigdy w swoich
poszukiwaniach nie pobłądzili :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2013-11-14 08:34:41
Temat: Re: Jak czekoladę do picia?
Użytkownik "Zbyszek Zarzycki" <z...@g...com> napisał w wiadomości
news:b175304c-0d74-44ce-812f-67b314709ab1@googlegrou
ps.com...
W dniu środa, 13 listopada 2013 16:05:36 UTC+1 użytkownik michalek napisał:
> Użytkownik "Anai" <a...@a...pl> napisał w wiadomości
>
>
>
> Ja pytałem o __Wasze___ doświadczenia.
>
> Jeśli robiłaś(eś?) tak jak w dołączonym linku, to chylę czoła.
>
> Może napisz troszkę więcej jak w warunkach domowych wychodziło
>
> Ci to konszowanie. Chętnie poczytam :)
>
Ty jesteś taki odporny na wiedzę czy zwyczajnie głupi?
--
ZZ@private
Dziękuję za Twoją wypowiedź, pozostawię ją jednak bez komentarza.
m
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2013-11-14 09:41:18
Temat: Re: Jak czekoladę do picia?Dnia 2013-11-14 08:33, obywatel michalek uprzejmie donosi:
> Użytkownik "Qrczak" <q...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:5283e9fc$0$2288$65785112@news.neostrada.pl...
> itp. zawarte w tabliczce czekolady :)
>>>
>>> Myślę, że na liście dyskusyjnej "kuchnia" nie muszę się tłumaczyć
>>> dlaczego
>>> barszcz czerwony chcę ugotować z buraków, warzyw, mięsa itp.
>>> a nie rozcieńczyć gotowy koncentrat barszczu :)
>>
>> I dlatego chcesz _prawdziwą_ czekoladę z proszku kakaowego?
>> Zabawne.
>>
>> Q
>> --
>
> OK, powtórzę tylko to co napisałem pod postem Anai.
> Przyjmuję z pokorą mój błąd myślowy i akceptuję
> __takie__ przedstawienie informacji/argumentów
> bez złośliwostek :)
>
> m
>
> p.s. a z drugiej strony pozazdrościć tylko tym, którzy nigdy w swoich
> poszukiwaniach nie pobłądzili :)
Pokorę doczytałam nieco później.
Pobłądzić może każdy, ale Twój błąd polegał raczej na kwestionowaniu
pewnych tradycyjnych metod. A, jak zapewne sam zauważyłeś, tradycyjne
metody są sprawdzone, skuteczne i - nierzadko - jedyne słuszne.
Q
--
bez złośliwości
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2013-11-14 11:17:23
Temat: Re: Jak czekoladę do picia?W dniu czwartek, 14 listopada 2013 08:34:41 UTC+1 użytkownik michalek napisał:
>
> >
>
> Ty jesteś taki odporny na wiedzę czy zwyczajnie głupi?
>
>
>
> --
>
> ZZ@private
>
>
>
> Dziękuję za Twoją wypowiedź, pozostawię ją jednak bez komentarza.
>
Brawo. Pogratulować dobrego wychowania.
Rzadko w usenecie można spotkać się z takim podejściem.
Zwykle, ludzie reagujący jak Ty na początku, idą w zaparte do końca.
Swoją drogą mógł być taki fajny flejmik.
--
ZZ@private
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2013-11-25 16:49:00
Temat: Re: Jak czekoladę do picia?Am 13.11.2013 20:48, schrieb Stokrotka:
> Byłam kiedyś, bardzo dawno temu w pijalni czekolady, i według mego smaku
> było to kakao.
> W supermarkecie można łatwo kupić czekoladę do picia w saszetce, jak
> kapuczino.
> Są osobne szaszetki, opakowania po kilka sztuk, albo torebka do
> odsypywania potszebnej ilości.
> Na moje oko, to sobie kup jakąś odmianę zwykłego dziecinnego kakao i
> będzie to co lubisz: słodkie i bardziej mleczne.
>
Murwa kać!
Należy kupić porządną czekoladę, najlepiej taką 80-90%, i zrobić resztę
samemu. Zrobienie czekolady z ziarn kakaowca nie jest takie łatwe.
Widziałem w fabryce jak to robią. Mielanie trwa wiele godzin.
Waldek
--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |