Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak rozpoznać oliwę z młodych oliwek

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jak rozpoznać oliwę z młodych oliwek

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 29


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2008-09-29 04:51:15

Temat: Jak rozpoznać oliwę z młodych oliwek
Od: ab <a...@i...wroc.pl> szukaj wiadomości tego autora

Trafiła mi niedawno w ręce oliwa tłoczona z oliwek rosących na
tylko młodych drzewach oliwkowych. Pochodziła bezpośrednio z
tłoczni i była pozbawiona jakichkolwiek informacji czy etykiety.
W smaku to supełnie inna jakość, brak specyficznego zapachu itd.
Nie mam pojęcia czy takie oliwy w stanie czystym trafiają w
ogóle do handlu, czy są mieszane z innymi. Może wie ktoś
cokolwiek w tym temacie i potrafi taką oliwę rozpoznać w
sklepie. Na jakie cechy w opisach zwracać uwagę?

--
Bestsellery książkowe:
"Los Barwą Malowany" (o reinkarnacji i rozwoju duchowym)
"Życie z Reiki" (doskonały podręcznik nt. Reiki i rozwoju)
Ezoteryka: http://alfabeta.of.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2008-09-29 09:16:37

Temat: Re: Jak rozpoznać oliwę z młodych oliwek
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 29 Sep 2008 04:51:15 +0000 (UTC), ab napisał(a):

> Trafiła mi niedawno w ręce oliwa tłoczona z oliwek rosących na
> tylko młodych drzewach oliwkowych. Pochodziła bezpośrednio z
> tłoczni i była pozbawiona jakichkolwiek informacji czy etykiety.
> W smaku to supełnie inna jakość, brak specyficznego zapachu itd.
> Nie mam pojęcia czy takie oliwy w stanie czystym trafiają w
> ogóle do handlu, czy są mieszane z innymi. Może wie ktoś
> cokolwiek w tym temacie i potrafi taką oliwę rozpoznać w
> sklepie. Na jakie cechy w opisach zwracać uwagę?

Kiedyś dostałam oliwę świeżą, ze starych drzew oliwkowych, która też nie
miała tego zapaszku. Myślę, że on powstaje potem, w trakcie przechowywania
i nie zależy to od wieku drzew. na mój smak jest to zapach lekkiego
zjełczenia, który mi własnie w oliwach zbytnio nie "pasi"... Próbowałam już
chyba większości dostępnych u nas i w każdej jest ten zapach, a w tej
świeżej nie było.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2008-09-29 09:25:37

Temat: Re: Jak rozpoznać oliwę z młodych oliwek
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Ikselka pisze:

> zjełczenia, który mi własnie w oliwach zbytnio nie "pasi"... Próbowałam już
> chyba większości dostępnych u nas i w każdej jest ten zapach, a w tej
> świeżej nie było.

Próbowałaś oliwę GOYA? IMHO najlepsza. Nie ma wprawdzie mocno zielonego
koloru, a ten podobno jest oznaką oliwy dziewiczej, ale w smaku właśnie
nie wyczuwa się ten "zjełczenia".

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2008-09-29 09:48:29

Temat: Re: Jak rozpoznać oliwę z młodych oliwek
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

medea pisze:

> nie wyczuwa się ten "zjełczenia".

tego zjełczenia

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2008-09-29 10:57:44

Temat: Re: Jak rozpoznać oliwę z młodych oliwek
Od: J-23 <k...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

On 29 Wrz, 06:51, ab <a...@i...wroc.pl> wrote:
> Trafiła mi niedawno w ręce oliwa tłoczona z oliwek rosących na
> tylko młodych drzewach oliwkowych. Pochodziła bezpośrednio z
> tłoczni i była pozbawiona jakichkolwiek informacji czy etykiety.
> W smaku to supełnie inna jakość, brak specyficznego zapachu itd.
> Nie mam pojęcia czy takie oliwy w stanie czystym trafiają w
> ogóle do handlu, czy są mieszane z innymi. Może wie ktoś
> cokolwiek w tym temacie i potrafi taką oliwę rozpoznać w
> sklepie. Na jakie cechy w opisach zwracać uwagę?
>
> --
> Bestsellery książkowe:
>   "Los Barwą Malowany" (o reinkarnacji i rozwoju duchowym)
>   "Życie z Reiki" (doskonały podręcznik nt. Reiki i rozwoju)
> Ezoteryka:  http://alfabeta.of.pl

Oliwa z oliwek powinna byc klarowna, lekko gorzka w smaku, nieco
piekaca, kolor - niezbyt intensywny zielono-zolty, charakterystyczny
zapach lekko roslinno-kwiatowy. Uwaza sie ze oliwy pochodzace z Grcji
i z Wloch, sa delikatniejsze, zas Hiszpanskie sa mocniejsze w smaku i
w zapachu. Oliwa bezapachowa to pewnie nie jest oliwa otrzymana w
naturalnym procesie tloczenia na zimno, lub jest pozyskiwana w inny
sposob. Kupujac oliwe w Polsce lepiej postepowac tak jak w przypadku
zakupu wina, czyli powinna byc w oryginalnych butelkach, i rozlewana w
kraju gdzie zostala wyprodukowana. Butelki musza byc w kolorze
zielonkawym, oliwa jest swiatlowrazliwa. Na koniec warto dodac ze
oliwy z oliwek to jest najzrowszy tluszcz, pod warunkiem ze jest
spozywana na zimno. Ogrzewana traci swoje cenne wlasciwosci, ale i tak
jest "o niebo" zdrowsza od masla, czy smalcu.

J-23 Flegiell von Trop



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2008-09-29 11:54:10

Temat: Re: Jak rozpoznać oliwę z młodych oliwek
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"J-23" <k...@g...pl> wrote in message
news:1f65a780-8caf-435e-aced-86c2e2754ea0@w7g2000hsa
.googlegroups.com...

spozywana na zimno. Ogrzewana traci swoje cenne wlasciwosci, ale i tak
jest "o niebo" zdrowsza od masla, czy smalcu.

J-23 Flegiell von Trop

Smalec to szczególnie dla ciebie niezdrowy figiel.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2008-09-29 12:05:44

Temat: Re: Jak rozpoznać oliwę z młodych oliwek
Od: J-23 <k...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

On 29 Wrz, 13:54, "Panslavista" <p...@w...pl> wrote:
> "J-23" <k...@g...pl> wrote in message
>
> news:1f65a780-8caf-435e-aced-86c2e2754ea0@w7g2000hsa
.googlegroups.com...
>
> spozywana na zimno. Ogrzewana traci swoje cenne wlasciwosci, ale i tak
> jest "o niebo" zdrowsza od masla, czy smalcu.
>
> J-23 Flegiell von Trop
>
> Smalec to szczególnie dla ciebie niezdrowy figiel.

Czemu szczegolnie dla mnie? W ogole nie jem smalcu, w zadnej postaci.
Nie lubie!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2008-09-29 12:48:36

Temat: Re: Jak rozpoznać oliwę z młodych oliwek
Od: Gamban Rambutayan <r...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

Panslavista pisze:
> "J-23" <k...@g...pl> wrote in message
> news:1f65a780-8caf-435e-aced-86c2e2754ea0@w7g2000hsa
.googlegroups.com...
>
> spozywana na zimno. Ogrzewana traci swoje cenne wlasciwosci, ale i tak
> jest "o niebo" zdrowsza od masla, czy smalcu.
>
> J-23 Flegiell von Trop
>
> Smalec to szczególnie dla ciebie niezdrowy figiel.
>
>
>
a ty pane tez nie jedzi smalec bo juz stara jestesi

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2008-09-29 23:39:00

Temat: Re: Jak rozpoznać oliwę z młodych oliwek
Od: "Dariusz K. Ładziak" <l...@w...pdi.net> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik J-23 napisał:

> Oliwa z oliwek powinna byc klarowna,

Powiedz kto cię tak oszukał - może uda się ciebie pomścić???

W życiu nie próbowałeś nieklarowanej oliwy?

--
Darek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2008-09-30 04:43:59

Temat: Re: Jak rozpoznać oliwę z młodych oliwek
Od: ab <a...@i...wroc.pl> szukaj wiadomości tego autora

Napisane przez "J-23", dnia 29 wrz 2008:

> Oliwa bezapachowa to pewnie nie jest oliwa otrzymana w
> naturalnym procesie tloczenia na zimno, lub jest
> pozyskiwana w inny sposob.

Akurat ta, którą próbowałem pochodziła bezpośrednio z bardzo
małej tłoczarni i nie wydaje mi się, aby coś poza samym
tłoczeniem na zimno wchodziło w rachubę. Zresztą nieważne, była
pyszna.


--
Bestsellery książkowe:
"Los Barwą Malowany" (o reinkarnacji i rozwoju duchowym)
"Życie z Reiki" (doskonały podręcznik nt. Reiki i rozwoju)
Ezoteryka: http://alfabeta.of.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

[reklama] Bordeaux, Burgundia, najlepsze wina w sieci!
PEROHY
patelnię żeliwną - jaką
Ukraiński garnek
biryani

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »