« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2008-09-29 04:51:15
Temat: Jak rozpoznać oliwę z młodych oliwekTrafiła mi niedawno w ręce oliwa tłoczona z oliwek rosących na
tylko młodych drzewach oliwkowych. Pochodziła bezpośrednio z
tłoczni i była pozbawiona jakichkolwiek informacji czy etykiety.
W smaku to supełnie inna jakość, brak specyficznego zapachu itd.
Nie mam pojęcia czy takie oliwy w stanie czystym trafiają w
ogóle do handlu, czy są mieszane z innymi. Może wie ktoś
cokolwiek w tym temacie i potrafi taką oliwę rozpoznać w
sklepie. Na jakie cechy w opisach zwracać uwagę?
--
Bestsellery książkowe:
"Los Barwą Malowany" (o reinkarnacji i rozwoju duchowym)
"Życie z Reiki" (doskonały podręcznik nt. Reiki i rozwoju)
Ezoteryka: http://alfabeta.of.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2008-09-29 09:16:37
Temat: Re: Jak rozpoznać oliwę z młodych oliwekDnia Mon, 29 Sep 2008 04:51:15 +0000 (UTC), ab napisał(a):
> Trafiła mi niedawno w ręce oliwa tłoczona z oliwek rosących na
> tylko młodych drzewach oliwkowych. Pochodziła bezpośrednio z
> tłoczni i była pozbawiona jakichkolwiek informacji czy etykiety.
> W smaku to supełnie inna jakość, brak specyficznego zapachu itd.
> Nie mam pojęcia czy takie oliwy w stanie czystym trafiają w
> ogóle do handlu, czy są mieszane z innymi. Może wie ktoś
> cokolwiek w tym temacie i potrafi taką oliwę rozpoznać w
> sklepie. Na jakie cechy w opisach zwracać uwagę?
Kiedyś dostałam oliwę świeżą, ze starych drzew oliwkowych, która też nie
miała tego zapaszku. Myślę, że on powstaje potem, w trakcie przechowywania
i nie zależy to od wieku drzew. na mój smak jest to zapach lekkiego
zjełczenia, który mi własnie w oliwach zbytnio nie "pasi"... Próbowałam już
chyba większości dostępnych u nas i w każdej jest ten zapach, a w tej
świeżej nie było.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2008-09-29 09:25:37
Temat: Re: Jak rozpoznać oliwę z młodych oliwekIkselka pisze:
> zjełczenia, który mi własnie w oliwach zbytnio nie "pasi"... Próbowałam już
> chyba większości dostępnych u nas i w każdej jest ten zapach, a w tej
> świeżej nie było.
Próbowałaś oliwę GOYA? IMHO najlepsza. Nie ma wprawdzie mocno zielonego
koloru, a ten podobno jest oznaką oliwy dziewiczej, ale w smaku właśnie
nie wyczuwa się ten "zjełczenia".
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2008-09-29 09:48:29
Temat: Re: Jak rozpoznać oliwę z młodych oliwekmedea pisze:
> nie wyczuwa się ten "zjełczenia".
tego zjełczenia
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2008-09-29 10:57:44
Temat: Re: Jak rozpoznać oliwę z młodych oliwekOn 29 Wrz, 06:51, ab <a...@i...wroc.pl> wrote:
> Trafiła mi niedawno w ręce oliwa tłoczona z oliwek rosących na
> tylko młodych drzewach oliwkowych. Pochodziła bezpośrednio z
> tłoczni i była pozbawiona jakichkolwiek informacji czy etykiety.
> W smaku to supełnie inna jakość, brak specyficznego zapachu itd.
> Nie mam pojęcia czy takie oliwy w stanie czystym trafiają w
> ogóle do handlu, czy są mieszane z innymi. Może wie ktoś
> cokolwiek w tym temacie i potrafi taką oliwę rozpoznać w
> sklepie. Na jakie cechy w opisach zwracać uwagę?
>
> --
> Bestsellery książkowe:
> "Los Barwą Malowany" (o reinkarnacji i rozwoju duchowym)
> "Życie z Reiki" (doskonały podręcznik nt. Reiki i rozwoju)
> Ezoteryka: http://alfabeta.of.pl
Oliwa z oliwek powinna byc klarowna, lekko gorzka w smaku, nieco
piekaca, kolor - niezbyt intensywny zielono-zolty, charakterystyczny
zapach lekko roslinno-kwiatowy. Uwaza sie ze oliwy pochodzace z Grcji
i z Wloch, sa delikatniejsze, zas Hiszpanskie sa mocniejsze w smaku i
w zapachu. Oliwa bezapachowa to pewnie nie jest oliwa otrzymana w
naturalnym procesie tloczenia na zimno, lub jest pozyskiwana w inny
sposob. Kupujac oliwe w Polsce lepiej postepowac tak jak w przypadku
zakupu wina, czyli powinna byc w oryginalnych butelkach, i rozlewana w
kraju gdzie zostala wyprodukowana. Butelki musza byc w kolorze
zielonkawym, oliwa jest swiatlowrazliwa. Na koniec warto dodac ze
oliwy z oliwek to jest najzrowszy tluszcz, pod warunkiem ze jest
spozywana na zimno. Ogrzewana traci swoje cenne wlasciwosci, ale i tak
jest "o niebo" zdrowsza od masla, czy smalcu.
J-23 Flegiell von Trop
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2008-09-29 11:54:10
Temat: Re: Jak rozpoznać oliwę z młodych oliwek
"J-23" <k...@g...pl> wrote in message
news:1f65a780-8caf-435e-aced-86c2e2754ea0@w7g2000hsa
.googlegroups.com...
spozywana na zimno. Ogrzewana traci swoje cenne wlasciwosci, ale i tak
jest "o niebo" zdrowsza od masla, czy smalcu.
J-23 Flegiell von Trop
Smalec to szczególnie dla ciebie niezdrowy figiel.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2008-09-29 12:05:44
Temat: Re: Jak rozpoznać oliwę z młodych oliwekOn 29 Wrz, 13:54, "Panslavista" <p...@w...pl> wrote:
> "J-23" <k...@g...pl> wrote in message
>
> news:1f65a780-8caf-435e-aced-86c2e2754ea0@w7g2000hsa
.googlegroups.com...
>
> spozywana na zimno. Ogrzewana traci swoje cenne wlasciwosci, ale i tak
> jest "o niebo" zdrowsza od masla, czy smalcu.
>
> J-23 Flegiell von Trop
>
> Smalec to szczególnie dla ciebie niezdrowy figiel.
Czemu szczegolnie dla mnie? W ogole nie jem smalcu, w zadnej postaci.
Nie lubie!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2008-09-29 12:48:36
Temat: Re: Jak rozpoznać oliwę z młodych oliwekPanslavista pisze:
> "J-23" <k...@g...pl> wrote in message
> news:1f65a780-8caf-435e-aced-86c2e2754ea0@w7g2000hsa
.googlegroups.com...
>
> spozywana na zimno. Ogrzewana traci swoje cenne wlasciwosci, ale i tak
> jest "o niebo" zdrowsza od masla, czy smalcu.
>
> J-23 Flegiell von Trop
>
> Smalec to szczególnie dla ciebie niezdrowy figiel.
>
>
>
a ty pane tez nie jedzi smalec bo juz stara jestesi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2008-09-29 23:39:00
Temat: Re: Jak rozpoznać oliwę z młodych oliwekUżytkownik J-23 napisał:
> Oliwa z oliwek powinna byc klarowna,
Powiedz kto cię tak oszukał - może uda się ciebie pomścić???
W życiu nie próbowałeś nieklarowanej oliwy?
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2008-09-30 04:43:59
Temat: Re: Jak rozpoznać oliwę z młodych oliwekNapisane przez "J-23", dnia 29 wrz 2008:
> Oliwa bezapachowa to pewnie nie jest oliwa otrzymana w
> naturalnym procesie tloczenia na zimno, lub jest
> pozyskiwana w inny sposob.
Akurat ta, którą próbowałem pochodziła bezpośrednio z bardzo
małej tłoczarni i nie wydaje mi się, aby coś poza samym
tłoczeniem na zimno wchodziło w rachubę. Zresztą nieważne, była
pyszna.
--
Bestsellery książkowe:
"Los Barwą Malowany" (o reinkarnacji i rozwoju duchowym)
"Życie z Reiki" (doskonały podręcznik nt. Reiki i rozwoju)
Ezoteryka: http://alfabeta.of.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |