| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-02-25 20:31:51
Temat: Jak to sie ma w praktyce ?Wiem już że Marcepan, to prażona masa ucierana z drobno zmielonych, słodkich
migdałów, cukru i białek. Wykorzystywana przede wszystkim jako nadzienie do
ciast, tortów oraz wyrobu małych ciasteczek.
a teraz pytanie czy ktoś z was już próbował zrobić samemy tan przysmak
jeżeli tak bardzo proszę o proporcje i sposób co jak po obie aby wyszło
mniam mniam ...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-02-25 22:51:12
Temat: Re: Jak to sie ma w praktyce ?
> Wiem już że Marcepan, to prażona masa ucierana z drobno zmielonych,
> słodkich migdałów, cukru i białek. Wykorzystywana przede wszystkim jako
> nadzienie do ciast, tortów oraz wyrobu małych ciasteczek.
>
> a teraz pytanie czy ktoś z was już próbował zrobić samemy tan przysmak
> jeżeli tak bardzo proszę o proporcje i sposób co jak po obie aby wyszło
> mniam mniam ..
o ile mnie sclerosis nie dowalił, to ani prażone ani białka, tylko migdały
i cukier. Muszę spytać żony, ale ona akurat chwilowo niezapytywalna.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-26 03:05:15
Temat: Re: Jak to sie ma w praktyce ?
soloconte wrote:
>
> Wiem już że Marcepan, to prażona masa ucierana z drobno zmielonych, słodkich
> migdałów, cukru i białek. Wykorzystywana przede wszystkim jako nadzienie do
> ciast, tortów oraz wyrobu małych ciasteczek.
>
> a teraz pytanie czy ktoś z was już próbował zrobić samemy tan przysmak
> jeżeli tak bardzo proszę o proporcje i sposób co jak po obie aby wyszło
> mniam mniam ...
Tu przepis po angielsku:
http://cakerecipe.com/AZ/Marzipan.asp
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-26 08:54:55
Temat: Re: Jak to sie ma w praktyce ?Wziąć kilka funtów (jeden funt - pół kg) migdałów słodkich(ok. 5% powinny
stanowić migdały gorzkie), tyle samo cukru pudru. Do tego dodać wody
różanej - pięć łyżeczek na funt cukru, a następnie jedno białko na funt. To
wszystko porządnie, godzinami się uciera, odstawia na cały dzień, następnie
znowu uciera, ale już nie tak długo, po czym formuje i zapieka w gorącym
piecu.
Jak zwykle: przepis z pl.rec.kuchnia którego nie zdążyłem wypróbować.
Idol
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-26 16:42:31
Temat: Re: Jak to sie ma w praktyce ?
Użytkownik "Idol" <n...@w...com.pl> napisał w wiadomości
news:a5fj5g$49i$1@news.tpi.pl...
> Wziąć kilka funtów (jeden funt - pół kg) migdałów słodkich(ok. 5% powinny
> stanowić migdały gorzkie), tyle samo cukru pudru. Do tego dodać wody
> różanej - pięć łyżeczek na funt cukru, a następnie jedno białko na funt.
To
> wszystko porządnie, godzinami się uciera, odstawia na cały dzień,
następnie
> znowu uciera, ale już nie tak długo, po czym formuje i zapieka w gorącym
> piecu.
>
> Jak zwykle: przepis z pl.rec.kuchnia którego nie zdążyłem wypróbować.
>
>
>
> Idol
>
OK dziękuję
ale mam pytanie a co to jest tak zwana woda różana i ile sie to powinno
zapiekać i w jakich foremkach ?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-26 18:29:07
Temat: Re: Jak to sie ma w praktyce ?>> Wziąć kilka funtów (jeden funt - pół kg) migdałów słodkich(ok. 5% powinny
>> stanowić migdały gorzkie), tyle samo cukru pudru. Do tego dodać wody
>> różanej - pięć łyżeczek na funt cukru, a następnie jedno białko na funt.
> To
>> wszystko porządnie, godzinami się uciera, odstawia na cały dzień,
> następnie
>> znowu uciera, ale już nie tak długo, po czym formuje i zapieka w gorącym
>> piecu.
>>
>> Jak zwykle: przepis z pl.rec.kuchnia którego nie zdążyłem wypróbować.
>>>
> OK dziękuję
> ale mam pytanie a co to jest tak zwana woda różana i ile sie to powinno
> zapiekać i w jakich foremkach ?
zapiekać nie musisz, jak używasz do ciasta czy innego wyrobu. Wtedy i tak
pieczesz. Jak chcesz wcinać na sucho, to upieczone smakuje lepiej. Wody
różanej moja żona nie dodaje, bo jej nie cierpi (do kupienia w sklepach z
przyprawami, np. w naszym eo jest, także u Turków do kupienia), białka też
zresztą nie.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |