Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak to sie ma w praktyce ?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jak to sie ma w praktyce ?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-02-25 20:31:51

Temat: Jak to sie ma w praktyce ?
Od: "soloconte" <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Wiem już że Marcepan, to prażona masa ucierana z drobno zmielonych, słodkich
migdałów, cukru i białek. Wykorzystywana przede wszystkim jako nadzienie do
ciast, tortów oraz wyrobu małych ciasteczek.

a teraz pytanie czy ktoś z was już próbował zrobić samemy tan przysmak
jeżeli tak bardzo proszę o proporcje i sposób co jak po obie aby wyszło
mniam mniam ...





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-02-25 22:51:12

Temat: Re: Jak to sie ma w praktyce ?
Od: waldemar z domu <w...@t...de> szukaj wiadomości tego autora


> Wiem już że Marcepan, to prażona masa ucierana z drobno zmielonych,
> słodkich migdałów, cukru i białek. Wykorzystywana przede wszystkim jako
> nadzienie do ciast, tortów oraz wyrobu małych ciasteczek.
>
> a teraz pytanie czy ktoś z was już próbował zrobić samemy tan przysmak
> jeżeli tak bardzo proszę o proporcje i sposób co jak po obie aby wyszło
> mniam mniam ..

o ile mnie sclerosis nie dowalił, to ani prażone ani białka, tylko migdały
i cukier. Muszę spytać żony, ale ona akurat chwilowo niezapytywalna.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-26 03:05:15

Temat: Re: Jak to sie ma w praktyce ?
Od: Magdalena Bassett <M...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



soloconte wrote:
>
> Wiem już że Marcepan, to prażona masa ucierana z drobno zmielonych, słodkich
> migdałów, cukru i białek. Wykorzystywana przede wszystkim jako nadzienie do
> ciast, tortów oraz wyrobu małych ciasteczek.
>
> a teraz pytanie czy ktoś z was już próbował zrobić samemy tan przysmak
> jeżeli tak bardzo proszę o proporcje i sposób co jak po obie aby wyszło
> mniam mniam ...


Tu przepis po angielsku:

http://cakerecipe.com/AZ/Marzipan.asp

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-26 08:54:55

Temat: Re: Jak to sie ma w praktyce ?
Od: "Idol" <n...@w...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wziąć kilka funtów (jeden funt - pół kg) migdałów słodkich(ok. 5% powinny
stanowić migdały gorzkie), tyle samo cukru pudru. Do tego dodać wody
różanej - pięć łyżeczek na funt cukru, a następnie jedno białko na funt. To
wszystko porządnie, godzinami się uciera, odstawia na cały dzień, następnie
znowu uciera, ale już nie tak długo, po czym formuje i zapieka w gorącym
piecu.

Jak zwykle: przepis z pl.rec.kuchnia którego nie zdążyłem wypróbować.



Idol


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-26 16:42:31

Temat: Re: Jak to sie ma w praktyce ?
Od: "soloconte" <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Idol" <n...@w...com.pl> napisał w wiadomości
news:a5fj5g$49i$1@news.tpi.pl...
> Wziąć kilka funtów (jeden funt - pół kg) migdałów słodkich(ok. 5% powinny
> stanowić migdały gorzkie), tyle samo cukru pudru. Do tego dodać wody
> różanej - pięć łyżeczek na funt cukru, a następnie jedno białko na funt.
To
> wszystko porządnie, godzinami się uciera, odstawia na cały dzień,
następnie
> znowu uciera, ale już nie tak długo, po czym formuje i zapieka w gorącym
> piecu.
>
> Jak zwykle: przepis z pl.rec.kuchnia którego nie zdążyłem wypróbować.
>
>
>
> Idol
>
OK dziękuję
ale mam pytanie a co to jest tak zwana woda różana i ile sie to powinno
zapiekać i w jakich foremkach ?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-26 18:29:07

Temat: Re: Jak to sie ma w praktyce ?
Od: waldemar z domu <w...@t...de> szukaj wiadomości tego autora

>> Wziąć kilka funtów (jeden funt - pół kg) migdałów słodkich(ok. 5% powinny
>> stanowić migdały gorzkie), tyle samo cukru pudru. Do tego dodać wody
>> różanej - pięć łyżeczek na funt cukru, a następnie jedno białko na funt.
> To
>> wszystko porządnie, godzinami się uciera, odstawia na cały dzień,
> następnie
>> znowu uciera, ale już nie tak długo, po czym formuje i zapieka w gorącym
>> piecu.
>>
>> Jak zwykle: przepis z pl.rec.kuchnia którego nie zdążyłem wypróbować.
>>>
> OK dziękuję
> ale mam pytanie a co to jest tak zwana woda różana i ile sie to powinno
> zapiekać i w jakich foremkach ?

zapiekać nie musisz, jak używasz do ciasta czy innego wyrobu. Wtedy i tak
pieczesz. Jak chcesz wcinać na sucho, to upieczone smakuje lepiej. Wody
różanej moja żona nie dodaje, bo jej nie cierpi (do kupienia w sklepach z
przyprawami, np. w naszym eo jest, także u Turków do kupienia), białka też
zresztą nie.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

ta joj
przyprawy -dla poznaniakow
Sklepowe ciasto na baklawe?
poledwica po angielsku-rezultat- imieniny
czulent

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »