« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-02-25 17:14:52
Temat: czulentwreszcie przypomnialam sobie nazwe tej zydowskiej potrawy. a teraz - jak ja
zrobic/???
Zdaje sie kasza, chyba peczka i mieso ale wiem tylko tyle:-)
Kaska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-02-25 18:22:50
Temat: Re: czulent> wreszcie przypomnialam sobie nazwe tej zydowskiej potrawy. a teraz - jak ja
> zrobic/???
> Zdaje sie kasza, chyba peczka i mieso ale wiem tylko tyle:-)
> Kaska
>
>
Cześć,
Czulent jest tradycyjną potrawą jadaną przez Żydów aszkenazyjskich na obiad w
szabat. Danie to przyrządza się w piątek po południu i pozostawia w piekarniku
na całą noc, ponieważ w szabat gotowanie jest zabronione. Żydzi sefardyjscy
przygotowują podobną potrawę o nazwie chamin.
Ale przejdźmy do przepisu, w Kuchni Żydowskiej Katarzyny Pośpieszyńskiej
trafiłam na pięć przepisów na czulenty: z mięsem jagnięcym, z ziemniakami, z
knedlem, z kaszą i z mięsem.
Podaję przepis na czulent mięsny, ale oczywiście, na życzenie chętnie podam
inne przepisy:
2 szklanki fasoli „Jaś”
1,5 kg mostku wołowego
3 posiekane cebule,
3 łyżki tłuszczu (tylko żadnego wieprzowego smalcu)
2 łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu
¼ łyżeczki imbiru
1 szklanka kaszy perłowej
2 łyżki mąki
2 łyżeczki papryki
1. Fasolę przebrać, wypłukać, zalać zimną wodą na 15 minut, odcedzić,
jeszcze raz zalać wodą, odstawić na noc.
2. Tłuszcz rozgrzać w szerokim płaskim garnku o grubym dnie ze szczelnym
przykryciem, włożyć mięso, wsypać cebulę, smażyć do zrumienienia
3. Przyprawić solą, pieprzem i imbirem, dodać fasolę, kaszę, posypać
mąką i papryką, wlać tyle wrzącej wody, aby przykryła składniki na 3 cm,
szczelnie przykryć.
4. Wstawić do nagrzanego piekarnika (170oC), piec 3-4 godziny. (Można
piec 24 godziny w piekarniku o temperaturze 120oC).
5. Mięso pokroić na porcje, podawać na gorącą z fasolą i kaszą.
Aha, proporcje były na 10-12 osób.
Pozdrowienia
Agnieszka z Łodzi
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-25 21:02:23
Temat: Re: czulentOn Mon, 25 Feb 2002 18:14:52 +0100, in pl.rec.kuchnia you wrote:
>wreszcie przypomnialam sobie nazwe tej zydowskiej potrawy. a teraz - jak ja
>zrobic/???
>Zdaje sie kasza, chyba peczka i mieso ale wiem tylko tyle:-)
>Kaska
>
Podaje za K. Pospieszynska "Cymes, czyli kuchnia zydowska"
Czulent - tradycyjne potrawy jedzone przez Zydow aszkenazyjskich na
obiad w szabat. Dania te przyrzadza sie w piatek po poludniu i
pozostawia w piekarniku na cala noc, poniewaz w szbat gotowanie jest
zabronione. Zydzi sefaradyjscy przygotowuja podobna potrawe o nazwie
chamin.
Z kasza, ale "perlowa" (perłową) koge podac przepis na:
Czulent miesny.
^^^^^^^^^^^^
2 szklanki fasoli "Jas"
1 i 1/2 mostka wolowego
3 posiekane cebule
3 lyzki tluszczu
2 lyzeczki soli
1/4 lyzeczki pieprzu
1/4 lyzeczki imbiru
1 szklanka ww. kaszy
2 lyzki maki
2 lyzeczki papryki
Fasole wyplukac, zalac zimna woda na 15 min, odcedzic jescze raz
zalac, pozostawic na noc.
Na rozgrzanym tluszczu smazyc do zrumienienia mieso i cebule.
Przyprawic sola, pieprzem, imbirem, dodac fasole, kasze posypac maka i
papryka, wlac tyle wrzacej wody, aby przykryla skladniki na 3 cm,
szczelnie przykryc.
Wstawic do rozgrzanego piekarnika (170 *C) piec 3-4 godziny.
Podawac na goraco.
Pozdrawiam,
Marek Czajkowski
--
----
Darmowe konta e-mail 30 MB, w idealnej domenie,
czyli t...@k...pl i wszystko jasne!
Zapraszamy! www.twoje.konto.pl
----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |