Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!pwr.wroc.pl!panorama.wcss.wroc.pl!ict.pwr.wroc.pl!okapi-gatew
ay.usenet.pl
From: m...@a...net.pl (Marek Czajkowski)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: czulent
Message-ID: <f...@4...com>
Date: 25 Feb 02 21:02:23 GMT
References: <3...@n...vogel.pl>
Sender: m...@a...net.pl
MIME-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Organization: 'okapi-mail2news-gateway'
Lines: 47
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:97480
Ukryj nagłówki
On Mon, 25 Feb 2002 18:14:52 +0100, in pl.rec.kuchnia you wrote:
>wreszcie przypomnialam sobie nazwe tej zydowskiej potrawy. a teraz - jak ja
>zrobic/???
>Zdaje sie kasza, chyba peczka i mieso ale wiem tylko tyle:-)
>Kaska
>
Podaje za K. Pospieszynska "Cymes, czyli kuchnia zydowska"
Czulent - tradycyjne potrawy jedzone przez Zydow aszkenazyjskich na
obiad w szabat. Dania te przyrzadza sie w piatek po poludniu i
pozostawia w piekarniku na cala noc, poniewaz w szbat gotowanie jest
zabronione. Zydzi sefaradyjscy przygotowuja podobna potrawe o nazwie
chamin.
Z kasza, ale "perlowa" (perłową) koge podac przepis na:
Czulent miesny.
^^^^^^^^^^^^
2 szklanki fasoli "Jas"
1 i 1/2 mostka wolowego
3 posiekane cebule
3 lyzki tluszczu
2 lyzeczki soli
1/4 lyzeczki pieprzu
1/4 lyzeczki imbiru
1 szklanka ww. kaszy
2 lyzki maki
2 lyzeczki papryki
Fasole wyplukac, zalac zimna woda na 15 min, odcedzic jescze raz
zalac, pozostawic na noc.
Na rozgrzanym tluszczu smazyc do zrumienienia mieso i cebule.
Przyprawic sola, pieprzem, imbirem, dodac fasole, kasze posypac maka i
papryka, wlac tyle wrzacej wody, aby przykryla skladniki na 3 cm,
szczelnie przykryc.
Wstawic do rozgrzanego piekarnika (170 *C) piec 3-4 godziny.
Podawac na goraco.
Pozdrawiam,
Marek Czajkowski
--
----
Darmowe konta e-mail 30 MB, w idealnej domenie,
czyli t...@k...pl i wszystko jasne!
Zapraszamy! www.twoje.konto.pl
----
|