| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-08-21 23:56:56
Temat: Jak usmażyć zieloną fasolkę... aby była zielona?Jadłem niedawno w chinskim barze przepyszną fasolkę zieloną,
"green beans" która była zielona a jednak usmażona, w jakiejś
tłustawej polewce [skwarki? eee... chyba nie] bardzo pikantna
i słodka [od środka, naturalnie]. Nie jestem w stanie sobie wyobrazić
jak ją przyrządzić w domu aby nie była mdła i brązowa... "any ideas"?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-08-22 21:42:43
Temat: Re: Jak usmażyć zieloną fasolkę... aby była zielona?
To jest o tyle ciekawe, ze... w chinskiej kuchni nie ma fasoli.... Istnieje
tylko soja, a ta z kolei z zielenia ma tylko tyle wspolnego co surowe mieso
z przed tygodnia :)))
Ale by Ci odpowiedziec dokladniej na pytanie: to pomijajac gatunek
fasoli, jest tylko kwestia czasu i temperatury gotowania.
Piotr.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-08-22 21:51:11
Temat: Fasola w Chinach ? :))
To jest o tyle ciekawe, ze... w chinskiej kuchni nie ma fasoli.... Istnieje
tylko soja, a ta z kolei z zielenia ma tylko tyle wspolnego co surowe mieso
z przed tygodnia :)))
Ale by Ci odpowiedziec dokladniej na pytanie: to pomijajac gatunek
fasoli, jest tylko kwestia czasu i temperatury gotowania.
Piotr.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-08-30 02:47:02
Temat: Re: Jak usmażyć zieloną fasolkę... aby była zielona?Co jest grane Panowie i Panie? Nikt nie wie/nie umie?
Pszemol <P...@P...com> w artykule news:8nru48.3vvfqgr.1@pszemol.net pisze...
> Jadłem niedawno w chinskim barze przepyszną fasolkę zieloną,
> "green beans" która była zielona a jednak usmażona, w jakiejś
> tłustawej polewce [skwarki? eee... chyba nie] bardzo pikantna
> i słodka [od środka, naturalnie]. Nie jestem w stanie sobie wyobrazić
> jak ją przyrządzić w domu aby nie była mdła i brązowa... "any ideas"?
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-08-30 07:56:22
Temat: Re: Jak usmażyć zieloną fasolkę... aby była zielona?Użytkownik Pszemol <P...@P...com> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:8...@p...net...
> Co jest grane Panowie i Panie? Nikt nie wie/nie umie?
>
> Pszemol <P...@P...com> w artykule news:8nru48.3vvfqgr.1@pszemol.net
pisze...
> > Jadłem niedawno w chinskim barze przepyszną fasolkę zieloną,
> > "green beans" która była zielona a jednak usmażona, w jakiejś
> > tłustawej polewce [skwarki? eee... chyba nie] bardzo pikantna
> > i słodka [od środka, naturalnie]. Nie jestem w stanie sobie wyobrazić
> > jak ją przyrządzić w domu aby nie była mdła i brązowa... "any ideas"?
> >
.........
A może by ją najpierw na parze (nie traci tak koloru), a potem tylko lekko
obsmażyć ?
Tak sobie tylko pomyślałam ...
--
Ania K.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-08-30 09:24:12
Temat: Re: Jak usmażyć zieloną fasolkę... aby była zielona?> Pszemol <P...@P...com> w artykule news:8nru48.3vvfqgr.1@pszemol.net
pisze...
> > Jadłem niedawno w chinskim barze przepyszną fasolkę zieloną,
> > "green beans" która była zielona a jednak usmażona, w jakiejś
> > tłustawej polewce [skwarki? eee... chyba nie] bardzo pikantna
> > i słodka [od środka, naturalnie]. Nie jestem w stanie sobie wyobrazić
> > jak ją przyrządzić w domu aby nie była mdła i brązowa... "any ideas"?
> >
Prawdopodobnie bardzo krotko, na woku, na glebokim oleju i ostrym ogniu.
Slyszalem, ze dzieki temu warzywa przyrzadzane przez Chinczykow nie traca
koloru i ksztaltu, poniewaz tak krotka i gwaltowna obrobka termiczna nie
niszczy scianek komorkowych (cieplo bardzo szybko przenika do wnetrza, zanim
calosc zdarzy sie rozgotowac). Ale glowy uciac sobie nie dam.
Jader
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |