Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak usmażyć zieloną fasolkę... aby była zielona?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jak usmażyć zieloną fasolkę... aby była zielona?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-08-21 23:56:56

Temat: Jak usmażyć zieloną fasolkę... aby była zielona?
Od: "Pszemol" <P...@P...com> szukaj wiadomości tego autora

Jadłem niedawno w chinskim barze przepyszną fasolkę zieloną,
"green beans" która była zielona a jednak usmażona, w jakiejś
tłustawej polewce [skwarki? eee... chyba nie] bardzo pikantna
i słodka [od środka, naturalnie]. Nie jestem w stanie sobie wyobrazić
jak ją przyrządzić w domu aby nie była mdła i brązowa... "any ideas"?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-08-22 21:42:43

Temat: Re: Jak usmażyć zieloną fasolkę... aby była zielona?
Od: PiotrN <p...@c...fr> szukaj wiadomości tego autora



To jest o tyle ciekawe, ze... w chinskiej kuchni nie ma fasoli.... Istnieje
tylko soja, a ta z kolei z zielenia ma tylko tyle wspolnego co surowe mieso
z przed tygodnia :)))
Ale by Ci odpowiedziec dokladniej na pytanie: to pomijajac gatunek
fasoli, jest tylko kwestia czasu i temperatury gotowania.
Piotr.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-08-22 21:51:11

Temat: Fasola w Chinach ? :))
Od: PiotrN <p...@c...fr> szukaj wiadomości tego autora



To jest o tyle ciekawe, ze... w chinskiej kuchni nie ma fasoli.... Istnieje
tylko soja, a ta z kolei z zielenia ma tylko tyle wspolnego co surowe mieso
z przed tygodnia :)))
Ale by Ci odpowiedziec dokladniej na pytanie: to pomijajac gatunek
fasoli, jest tylko kwestia czasu i temperatury gotowania.
Piotr.
 
 

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-08-30 02:47:02

Temat: Re: Jak usmażyć zieloną fasolkę... aby była zielona?
Od: "Pszemol" <P...@P...com> szukaj wiadomości tego autora

Co jest grane Panowie i Panie? Nikt nie wie/nie umie?

Pszemol <P...@P...com> w artykule news:8nru48.3vvfqgr.1@pszemol.net pisze...
> Jadłem niedawno w chinskim barze przepyszną fasolkę zieloną,
> "green beans" która była zielona a jednak usmażona, w jakiejś
> tłustawej polewce [skwarki? eee... chyba nie] bardzo pikantna
> i słodka [od środka, naturalnie]. Nie jestem w stanie sobie wyobrazić
> jak ją przyrządzić w domu aby nie była mdła i brązowa... "any ideas"?
>

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-08-30 07:56:22

Temat: Re: Jak usmażyć zieloną fasolkę... aby była zielona?
Od: "Ana" <a...@e...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Pszemol <P...@P...com> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:8...@p...net...
> Co jest grane Panowie i Panie? Nikt nie wie/nie umie?
>
> Pszemol <P...@P...com> w artykule news:8nru48.3vvfqgr.1@pszemol.net
pisze...
> > Jadłem niedawno w chinskim barze przepyszną fasolkę zieloną,
> > "green beans" która była zielona a jednak usmażona, w jakiejś
> > tłustawej polewce [skwarki? eee... chyba nie] bardzo pikantna
> > i słodka [od środka, naturalnie]. Nie jestem w stanie sobie wyobrazić
> > jak ją przyrządzić w domu aby nie była mdła i brązowa... "any ideas"?
> >
.........

A może by ją najpierw na parze (nie traci tak koloru), a potem tylko lekko
obsmażyć ?
Tak sobie tylko pomyślałam ...

--
Ania K.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-08-30 09:24:12

Temat: Re: Jak usmażyć zieloną fasolkę... aby była zielona?
Od: "Jader" <j...@p...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Pszemol <P...@P...com> w artykule news:8nru48.3vvfqgr.1@pszemol.net
pisze...
> > Jadłem niedawno w chinskim barze przepyszną fasolkę zieloną,
> > "green beans" która była zielona a jednak usmażona, w jakiejś
> > tłustawej polewce [skwarki? eee... chyba nie] bardzo pikantna
> > i słodka [od środka, naturalnie]. Nie jestem w stanie sobie wyobrazić
> > jak ją przyrządzić w domu aby nie była mdła i brązowa... "any ideas"?
> >

Prawdopodobnie bardzo krotko, na woku, na glebokim oleju i ostrym ogniu.
Slyszalem, ze dzieki temu warzywa przyrzadzane przez Chinczykow nie traca
koloru i ksztaltu, poniewaz tak krotka i gwaltowna obrobka termiczna nie
niszczy scianek komorkowych (cieplo bardzo szybko przenika do wnetrza, zanim
calosc zdarzy sie rozgotowac). Ale glowy uciac sobie nie dam.

Jader


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Gdzie jest netykieta?
Fasolka
Re: Knajpy - dyskusja
Re: Wloskie jedzenie
Re: ciasto z ziemniakow

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »