Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak zakisic...

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jak zakisic...

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 7


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-02-28 15:51:00

Temat: Jak zakisic...
Od: "yuras" <j...@m...ru> szukaj wiadomości tego autora

Jak najlepiej i najszybciej mozna zakisic cala glowke kapusty z
przeznaczeniem na golabki .Wystarczy wlozyc do kamionki zalac woda i zasolic
?
Pozd
juras


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-02-28 16:51:58

Temat: Re: Jak zakisic...
Od: m...@w...pl szukaj wiadomości tego autora

Jak zalejesz woda to Ci zdechnie...
Lepiej posól troche i zalej zurkiem,moze byc z butelki(odstana
make zostaw).
Surowe,pociete w cwiartki ogórki po dwóch dniach sa w ten sposób
genialne.
A tak w ogóle to do golabków ma byc kapucha kiszona?
Pozdrav

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-02-28 17:15:48

Temat: Re: Jak zakisic...
Od: "yuras" <j...@m...ru> szukaj wiadomości tego autora


Uzytkownik <m...@w...pl> napisal w wiadomosci
news:1141145518.427153.243200@e56g2000cwe.googlegrou
ps.com...
>Lepiej posól troche i zalej zurkiem,moze byc z butelki(odstana
>make zostaw).
Troche juz ukiszonej kapusty dolozylem by zainicjowac kiszenie ,sam tak
sobie umyslilem ,myslalem ze ktos ma juz patent na takie kiszenie

>A tak w ogóle to do golabków ma byc kapucha kiszona?
>Pozdrav
Ano ma byc ukiszona i w te liscie zawija sie nadzienie ,na Wegrzech mozna
kupic juz ukiszone cale glowki.
Pozdrawiam
juras


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-02-28 17:36:38

Temat: Re: Jak zakisic...
Od: Maciek <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 28 Feb 2006 08:51:58 -0800, m...@w...pl napisał(a):

> Jak zalejesz woda to Ci zdechnie...

Taaa... bo normalnie to zalewa sie formalina, nie?

Oczywiscie, ze kisi sie w slonej wodzie z dodatkami -- np. jablkiem i
polowka buraka.

Mozesz faktycznie dodac jakis "starter" w postaci wody spod domowych
ogorkow albo zurku, ale nie zeby tym zalewac...

--
pozdrawiam

Maciek
"Invent something idiot-proof, and they will invent a better idiot"

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-02-28 20:52:48

Temat: Re: Jak zakisic...
Od: "dzus" <dzusUSUŃ@op.pl> szukaj wiadomości tego autora



-- Użytkownik "yuras" <j...@m...ru> napisał w wiadomości
news:du1rkt$l8k$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Jak najlepiej i najszybciej mozna zakisic cala glowke kapusty z
> przeznaczeniem na golabki .Wystarczy wlozyc do kamionki zalac woda i
> zasolic
> ?
moja babcia kisi w beczce z kapustą szatkowaną do każdej beczki wkłada kilka
główek
jest rewelacyjna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-02-28 23:49:04

Temat: Re: Jak zakisic...
Od: Marsjasz <m...@p...NOSPAM.neostrada.pl> szukaj wiadomości tego autora

yuras napisał(a):
> Jak najlepiej i najszybciej mozna zakisic cala glowke kapusty z
> przeznaczeniem na golabki .Wystarczy wlozyc do kamionki zalac woda i zasolic
> ?
> Pozd
> juras
>
>
cala glowke ???
o tej porze ???
no to najpierw powinienes niezla beke poznac...;)
a tak na powaznie durny przepis ale dziala:
beka i kapusta taka jak na kiszona z dodatkiem kiszonej kapusty a glowka
w srodku...
jak juz ta warstwa kiszeniwa bedzie lekko za bardzo kiszeniowa to wtedy
wyciagasz glowe...
i juz...
a jeszcze prosciej zamarynowac glowe kapusty w soku z kiszonej kapusty...
moja babcia do wielkiej beki gdzie zostawalo wiecej soku niz kiszonej
kapusty wkladala takie mniejsze glowy kapusty przekladala kiszonka i juz...
Mars

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-05-02 20:01:26

Temat: Re: Jak zakisic...
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Marsjasz" <m...@p...NOSPAM.neostrada.pl> wrote in message
news:du2nu2$ek3$1@atlantis.news.tpi.pl...
> yuras napisał(a):
>> Jak najlepiej i najszybciej mozna zakisic cala glowke kapusty z
>> przeznaczeniem na golabki .Wystarczy wlozyc do kamionki zalac woda i
>> zasolic
>> ?
>> Pozd
>> juras
>>
>>
> cala glowke ???
> o tej porze ???
> no to najpierw powinienes niezla beke poznac...;)
> a tak na powaznie durny przepis ale dziala:
> beka i kapusta taka jak na kiszona z dodatkiem kiszonej kapusty a glowka w
> srodku...
> jak juz ta warstwa kiszeniwa bedzie lekko za bardzo kiszeniowa to wtedy
> wyciagasz glowe...
> i juz...
> a jeszcze prosciej zamarynowac glowe kapusty w soku z kiszonej kapusty...
> moja babcia do wielkiej beki gdzie zostawalo wiecej soku niz kiszonej
> kapusty wkladala takie mniejsze glowy kapusty przekladala kiszonka i
> juz...
> Mars

Opisałem jak to robiłem Makłowiczowi i Bikontowi - Kisi się razem z sieczką
z kapusty. główki bierze się największe i nacina głąb kapusty na krzyż, ale
tak, aby liści nie pociąć i tym nacięciem do góry układa się w beczce
(używam polipropylenowych beczek i worka polietylenowego odpowiedniej
wielkości) przekładając posoloną (stosownie do wagi całej ilości kapusty)
sieczką z kapusty, ubijając, aby puściła sok. i tak do góry. Do gołąbków
odrywa się większe liście, środek idzie na surówki - smak fantastyczny w
porównaniu ze smakiem sieczki.
Worek polietylenowy chroni kapustę przed psuciem się i oszczędza pracy ze
zmywaniem, zmniejsza straty na zepsucie...
http://www.wprost.pl/ar/?O=38999 i mój komentarz - występuję tam jako
Prawusek:
http://forum.wprost.pl/ar/?O=431659&AO=38999&NZ=1

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

mięsko z czerwonym winem
jak utrzymać bazylie w doniczce?
przepis na golonkę?
miesny w Lodzi
sos z anchois

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »