« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-02-28 15:51:00
Temat: Jak zakisic...Jak najlepiej i najszybciej mozna zakisic cala glowke kapusty z
przeznaczeniem na golabki .Wystarczy wlozyc do kamionki zalac woda i zasolic
?
Pozd
juras
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-02-28 16:51:58
Temat: Re: Jak zakisic...Jak zalejesz woda to Ci zdechnie...
Lepiej posól troche i zalej zurkiem,moze byc z butelki(odstana
make zostaw).
Surowe,pociete w cwiartki ogórki po dwóch dniach sa w ten sposób
genialne.
A tak w ogóle to do golabków ma byc kapucha kiszona?
Pozdrav
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-02-28 17:15:48
Temat: Re: Jak zakisic...
Uzytkownik <m...@w...pl> napisal w wiadomosci
news:1141145518.427153.243200@e56g2000cwe.googlegrou
ps.com...
>Lepiej posól troche i zalej zurkiem,moze byc z butelki(odstana
>make zostaw).
Troche juz ukiszonej kapusty dolozylem by zainicjowac kiszenie ,sam tak
sobie umyslilem ,myslalem ze ktos ma juz patent na takie kiszenie
>A tak w ogóle to do golabków ma byc kapucha kiszona?
>Pozdrav
Ano ma byc ukiszona i w te liscie zawija sie nadzienie ,na Wegrzech mozna
kupic juz ukiszone cale glowki.
Pozdrawiam
juras
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-02-28 17:36:38
Temat: Re: Jak zakisic...Dnia 28 Feb 2006 08:51:58 -0800, m...@w...pl napisał(a):
> Jak zalejesz woda to Ci zdechnie...
Taaa... bo normalnie to zalewa sie formalina, nie?
Oczywiscie, ze kisi sie w slonej wodzie z dodatkami -- np. jablkiem i
polowka buraka.
Mozesz faktycznie dodac jakis "starter" w postaci wody spod domowych
ogorkow albo zurku, ale nie zeby tym zalewac...
--
pozdrawiam
Maciek
"Invent something idiot-proof, and they will invent a better idiot"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-02-28 20:52:48
Temat: Re: Jak zakisic...
-- Użytkownik "yuras" <j...@m...ru> napisał w wiadomości
news:du1rkt$l8k$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Jak najlepiej i najszybciej mozna zakisic cala glowke kapusty z
> przeznaczeniem na golabki .Wystarczy wlozyc do kamionki zalac woda i
> zasolic
> ?
moja babcia kisi w beczce z kapustą szatkowaną do każdej beczki wkłada kilka
główek
jest rewelacyjna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-02-28 23:49:04
Temat: Re: Jak zakisic...yuras napisał(a):
> Jak najlepiej i najszybciej mozna zakisic cala glowke kapusty z
> przeznaczeniem na golabki .Wystarczy wlozyc do kamionki zalac woda i zasolic
> ?
> Pozd
> juras
>
>
cala glowke ???
o tej porze ???
no to najpierw powinienes niezla beke poznac...;)
a tak na powaznie durny przepis ale dziala:
beka i kapusta taka jak na kiszona z dodatkiem kiszonej kapusty a glowka
w srodku...
jak juz ta warstwa kiszeniwa bedzie lekko za bardzo kiszeniowa to wtedy
wyciagasz glowe...
i juz...
a jeszcze prosciej zamarynowac glowe kapusty w soku z kiszonej kapusty...
moja babcia do wielkiej beki gdzie zostawalo wiecej soku niz kiszonej
kapusty wkladala takie mniejsze glowy kapusty przekladala kiszonka i juz...
Mars
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-05-02 20:01:26
Temat: Re: Jak zakisic...
"Marsjasz" <m...@p...NOSPAM.neostrada.pl> wrote in message
news:du2nu2$ek3$1@atlantis.news.tpi.pl...
> yuras napisał(a):
>> Jak najlepiej i najszybciej mozna zakisic cala glowke kapusty z
>> przeznaczeniem na golabki .Wystarczy wlozyc do kamionki zalac woda i
>> zasolic
>> ?
>> Pozd
>> juras
>>
>>
> cala glowke ???
> o tej porze ???
> no to najpierw powinienes niezla beke poznac...;)
> a tak na powaznie durny przepis ale dziala:
> beka i kapusta taka jak na kiszona z dodatkiem kiszonej kapusty a glowka w
> srodku...
> jak juz ta warstwa kiszeniwa bedzie lekko za bardzo kiszeniowa to wtedy
> wyciagasz glowe...
> i juz...
> a jeszcze prosciej zamarynowac glowe kapusty w soku z kiszonej kapusty...
> moja babcia do wielkiej beki gdzie zostawalo wiecej soku niz kiszonej
> kapusty wkladala takie mniejsze glowy kapusty przekladala kiszonka i
> juz...
> Mars
Opisałem jak to robiłem Makłowiczowi i Bikontowi - Kisi się razem z sieczką
z kapusty. główki bierze się największe i nacina głąb kapusty na krzyż, ale
tak, aby liści nie pociąć i tym nacięciem do góry układa się w beczce
(używam polipropylenowych beczek i worka polietylenowego odpowiedniej
wielkości) przekładając posoloną (stosownie do wagi całej ilości kapusty)
sieczką z kapusty, ubijając, aby puściła sok. i tak do góry. Do gołąbków
odrywa się większe liście, środek idzie na surówki - smak fantastyczny w
porównaniu ze smakiem sieczki.
Worek polietylenowy chroni kapustę przed psuciem się i oszczędza pracy ze
zmywaniem, zmniejsza straty na zepsucie...
http://www.wprost.pl/ar/?O=38999 i mój komentarz - występuję tam jako
Prawusek:
http://forum.wprost.pl/ar/?O=431659&AO=38999&NZ=1
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |