| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-02-28 16:09:52
Temat: Jakim ciastem zrobić wrażenie?No właśnie, tak, jak w temacie.
Potrzebuję olśnić i zadziwić ciastem swoich gości a zupełnie nie wiem, co
mogłabym upiec.
Serniki, makowce i torty odpadają w przedbiegach.
Ma to być coś pokazowego a jednocześnie prostego w wykonaniu.
I jeszcze takie, żeby zawsze się udawało :)
Tylko proszę, nie wysyłajcie mnie do cukierni :(
Pozdrawiam
Stryjenka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-02-28 17:26:34
Temat: Re: Jakim ciastem zrobić wrażenie?Stryjenka napisał(a):
> No właśnie, tak, jak w temacie.
> Potrzebuję olśnić i zadziwić ciastem swoich gości a zupełnie nie wiem, co
> mogłabym upiec.
> Serniki, makowce i torty odpadają w przedbiegach.
> Ma to być coś pokazowego a jednocześnie prostego w wykonaniu.
> I jeszcze takie, żeby zawsze się udawało :)
> Tylko proszę, nie wysyłajcie mnie do cukierni :(
Zrob szarlotke na kruchym ciescie. Chocby nie wiem co to jeszcze nigdy
mi sie nie zepsula, no moze raz przesadzilem z cynamonem, ale mialem
taki czas "cynamonowy" i raz przypalilem - nowa kuchenka z
termoobiegiem, wczesniej... prodize ;-D
Przepisy znajdziesz w archiwum...
Pozdrawki
Maciek
--
Redakcja CD-Action / Sukiennice 6 (3 piętro)
50-107 Wrocław / www.cdaction.com.pl
tel. (071) 343-61-67 w. 108, faks (071) 341-99-11
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-02-28 19:06:55
Temat: Re: Jakim ciastem zrobić wrażenie?Użytkownik "Stryjenka" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:du1sqp$2g0$1@nemesis.news.tpi.pl...
przedbiegach.
> Ma to być coś pokazowego a jednocześnie prostego w wykonaniu.
> I jeszcze takie, żeby zawsze się udawało :)
Zrób "Niebo w gębie" - nie jest może bardzo proste (nie można mieć
wszystkiego), ale jest pysznościowe.
Ciasto:
30 dag mąki pszennej
20 dag margaryny
pół szklanki cukru pudru
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa I:
1 kg jabłek (tylko nie jakieś bezsmakowe-supermarketowe, najlepiej reneta
albo coś w ten deseń.)
2 łyżki cukru
Masa II:
25 dag orzechów włoskich
1 szklanka mleka
25 dag masła
25 dag cukru pudru
Do dekoracji:
polewa czekoladowa
połówki orzechów włoskich
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części. Każdą
część upiec osobno w dobrze wysmarowanej formie i wyciągnąć z niej gdy
będzie jeszcze ciepłe. Piec ok. 15 minut. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych
oczkach, dusić, dodać cukier i sok z cytryny. Masę rozsmarować na jednym
placku i przykryć drugim plackiem. Lekko docisnąć. Orzechy zmielić i zalać
gorącym mlekiem. Ostudzić. Masło utrzeć, dodawać stopniowo cukier puder i
orzechy. Masę orzechową wyłożyć na drugi placek kruchego ciasta. Polać
polewą i udekorować orzechami. Schłodzić w lodówce. Ciasto jest lepsze na
drugi dzień.
Ania
--
******e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ *******gg:1737648*******
************************* www.madej.master.pl ************************
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone możliwości
regeneracyjne."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-02-28 19:47:12
Temat: Re: Jakim ciastem zrobić wrażenie?> Ma to być coś pokazowego a jednocześnie prostego w wykonaniu.
> I jeszcze takie, żeby zawsze się udawało :)
Witam
A ja proponuję ciasto czekoladowe, jest banalne w wykonaniu, za to można je
"pokazowo" udekorować i jest pyszne, nawet mój mężczyzna który nie przepada za
słodkim chwali je sobie:
2 gorzkie czekolady (w sumie 200 g)
5 jaj (żółtka i białka osobno)
1 szkl. cukru
garść orzechów włoskich
0,25 l kremówki
dżem wiśniowy
Czekoladę rozpuścić, lekko ostudzić. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać czekoladę,
orzechy a na koniec pianę ubitą z białek.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 min.
Wystudzone ciasto przekroić na dwa krążki i posmarować dżemem. Wierzch
udekorować bitą śmietaną. Tak brzmi oryginał, ja od siebie dodaję:
- żubrówkę do nasączenia
- wiśnie w spirytusie do dekoracji
- siekane orzechy włoskie i kakao do dekoracji
Najlepsze jak postoi w lodówce.
Nie jestem gapą, nie zapomniałam o mące ani o proszku do pieczenia, to ciasto
nie zawiera tych składników :) Smacznego.
Pozdrowionka serdeczne
Izolda
P.S. A tu można obejrzeć moje ciasto czekoladowe:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ixpwhelpr0wnnxeo
.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-02-28 21:10:54
Temat: Re: Jakim ciastem zrobić wrażenie?Polecam to ciasto, jest bardzo dobre i zaskoczysz na pewno wszystkich;)
Cytrynowe cudo:
upiec biszkopt:
4 jajek,
szklanka cukru
szklanka mąki
1pł.łyżeczka proszku
Białka ubić, dodać cukier, żółtka. Wmieszac deklikatnie łyżką mąke z
proszkiem. Uiec biszkopt.
Masa budyniowa:
0,5 l wody
2 budynie śmietankowe z cukrem
Ugotować z tego budyń, zdjąć z ognia, dodać sypką galaretkę cytrynową i sok
z
dwóch cytryn. Wymieszać i ostudzić. 1 margarynę utrzec dodając zimny budyń.
Masa z bitej śmietany:
0,4 l śmietany 30%
2 łyżeczki cukru pudru
2 opakowania Smietan- fixu
Na wierzch małe ciasteczka- Pepitki
Utrzeć sok z 1 cytryny dodać cukier puder na lukier i polać ciasteczka.
Bardzo pyszne ciasto kwaskowe. polecam.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-02-28 23:07:49
Temat: Re: Jakim ciastem zrobić wrażenie?Użytkownik "Stryjenka" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:du1sqp$2g0$1@nemesis.news.tpi.pl...
Cycki Murzynki vel pijak oczywiście:P Z makiem, ale proste i pyszne zarazem.
Pozdrawiam,
Akulka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-03-01 09:28:10
Temat: Re: Jakim ciastem zrobić wrażenie?Akulka napisał(a):
> Użytkownik "Stryjenka" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:du1sqp$2g0$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Cycki Murzynki vel pijak oczywiście:P Z makiem, ale proste i pyszne zarazem.
>
> Pozdrawiam,
> Akulka
>
>
Zgadzam się, ciasto pyszne, efektowne i nie może się nie udać. Przepis
mam tu: http://tinyurl.com/lgstz
--
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-03-01 17:35:02
Temat: Re: Jakim ciastem zrobić wrażenie?Izolda wrote:
> P.S. A tu można obejrzeć moje ciasto czekoladowe:
> http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ixpwhelpr0wnnxeo
.html
Bardzo piekne ciasto! Czy probowalas z jakims likierem, np. kawowym?
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-03-01 17:53:07
Temat: Re: Jakim ciastem zrobić wrażenie?Stryjenka wrote:
> No właśnie, tak, jak w temacie.
> Potrzebuję olśnić i zadziwić ciastem swoich gości a zupełnie nie wiem, co
> mogłabym upiec.
> Serniki, makowce i torty odpadają w przedbiegach.
> Ma to być coś pokazowego a jednocześnie prostego w wykonaniu.
> I jeszcze takie, żeby zawsze się udawało :)
> Tylko proszę, nie wysyłajcie mnie do cukierni :(
> Pozdrawiam
> Stryjenka
>
>
Tu zdjecie rolady czekoladowej bez masla i maki. Mozna ciasto rolowac
lub pokroic w prostokaty i zrobic prostokatny tort, z dowolnym kremem. W
moim przepisie jest z bita smietana. Na zdjeciu z grzybkami z ciasta
bezowego.
ftp://ftp.west.net/pub/users/magda/CHOC.jpg
Tu przepis:
http://tinylink.com/?gKzFtn7u7y
Albo z innej beczki, zrob nastepujacy bardzo latwy deser, ktory jest
jedwabisty i pyszny, az trudno uwierzyc, az do momentu sprobowania:
Russian Cream
Na 4 osoby
200 ml smietanki kremowki
200 ml kwasnej smietany
1 lyzka ekstraktu waniliowego albo 1 cukier waniliowy
100 ml cukru
mrozone lub swieze maliny
4 duze kieliszki do wina lub szklane miseczki
Zmieszac smietane ze smietanka, cukrem i wanilia. Odstawic na 10 minut,
az cukier sie rozpusci, i znow zamieszac. Podzielic maliny na 8 czesci.
Ulozyc w kazdym kieliszku 1/8 malin i polac 1/8 mieszanki smietankowej.
Na to ulozyc nastepna warstwe malin i polac warswa smietanki. Wstawic do
lodowki na pol godziny, lub dluzej - ale nie dluzej niz 3-4 godziny
przed podaniem. Jesli sie uzywa mrozonych malin, nie nalezy ich rozmrazac.
Smietankowa mieszanka zamienia sie w jedwabisty krem, maliny dodaja
kwaskowego smaku, i duza latwosc wykonania - radze wyprobowac przed
podaniem gosciom.
Mozna robic to z kazdymi miekkimi owocami, ale maliny sa najlepsze.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-03-02 14:01:53
Temat: Re: Jakim ciastem zrobić wrażenie?>> P.S. A tu można obejrzeć moje ciasto czekoladowe:
>> http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ixpwhelpr0wnnxeo
.html
>
>
> Bardzo piekne ciasto! Czy probowalas z jakims likierem, np. kawowym?
> MB
Witam :)
Miło mi, że Ci się podoba, z likierem jeszcze nie próbowałam ale podoba mi się
ten pomysł, lubię kawowy posmak w cieście, dziekuję za podpowiedź.
Pozdrowionka serdeczne
Izolda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |