Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news-fra1.dfn.de!news0.de.colt.net!newsfeed.cw.net!cw.net!news-FFM2.ecrc.de
!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!83.128.0.12.MISMATCH!news-out2.kabelfoo
n.nl!newsfeed.kabelfoon.nl!xindi.nntp.kabelfoon.nl!213.193.255.2.MISMATCH!feede
r1.cambrium.nl!feed.tweaknews.nl!138.199.65.86.MISMATCH!sn-ams-06!sn-xt-ams-03!
sn-post-ams-01!sn-post-01!supernews.com!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <n...@b...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jakim ciastem zrobić wrażenie?
Date: Wed, 01 Mar 2006 09:53:07 -0800
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <4...@b...com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.7.2)
Gecko/20040804 Netscape/7.2
X-Accept-Language: en-us, en, pl
MIME-Version: 1.0
References: <du1sqp$2g0$1@nemesis.news.tpi.pl>
In-Reply-To: <du1sqp$2g0$1@nemesis.news.tpi.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 50
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:261630
Ukryj nagłówki
Stryjenka wrote:
> No właśnie, tak, jak w temacie.
> Potrzebuję olśnić i zadziwić ciastem swoich gości a zupełnie nie wiem, co
> mogłabym upiec.
> Serniki, makowce i torty odpadają w przedbiegach.
> Ma to być coś pokazowego a jednocześnie prostego w wykonaniu.
> I jeszcze takie, żeby zawsze się udawało :)
> Tylko proszę, nie wysyłajcie mnie do cukierni :(
> Pozdrawiam
> Stryjenka
>
>
Tu zdjecie rolady czekoladowej bez masla i maki. Mozna ciasto rolowac
lub pokroic w prostokaty i zrobic prostokatny tort, z dowolnym kremem. W
moim przepisie jest z bita smietana. Na zdjeciu z grzybkami z ciasta
bezowego.
ftp://ftp.west.net/pub/users/magda/CHOC.jpg
Tu przepis:
http://tinylink.com/?gKzFtn7u7y
Albo z innej beczki, zrob nastepujacy bardzo latwy deser, ktory jest
jedwabisty i pyszny, az trudno uwierzyc, az do momentu sprobowania:
Russian Cream
Na 4 osoby
200 ml smietanki kremowki
200 ml kwasnej smietany
1 lyzka ekstraktu waniliowego albo 1 cukier waniliowy
100 ml cukru
mrozone lub swieze maliny
4 duze kieliszki do wina lub szklane miseczki
Zmieszac smietane ze smietanka, cukrem i wanilia. Odstawic na 10 minut,
az cukier sie rozpusci, i znow zamieszac. Podzielic maliny na 8 czesci.
Ulozyc w kazdym kieliszku 1/8 malin i polac 1/8 mieszanki smietankowej.
Na to ulozyc nastepna warstwe malin i polac warswa smietanki. Wstawic do
lodowki na pol godziny, lub dluzej - ale nie dluzej niz 3-4 godziny
przed podaniem. Jesli sie uzywa mrozonych malin, nie nalezy ich rozmrazac.
Smietankowa mieszanka zamienia sie w jedwabisty krem, maliny dodaja
kwaskowego smaku, i duza latwosc wykonania - radze wyprobowac przed
podaniem gosciom.
Mozna robic to z kazdymi miekkimi owocami, ale maliny sa najlepsze.
Magdalena Bassett
|