Data: 2006-03-01 17:53:07
Temat: Re: Jakim ciastem zrobić wrażenie?
Od: Magdalena Bassett <n...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Stryjenka wrote:
> No właśnie, tak, jak w temacie.
> Potrzebuję olśnić i zadziwić ciastem swoich gości a zupełnie nie wiem, co
> mogłabym upiec.
> Serniki, makowce i torty odpadają w przedbiegach.
> Ma to być coś pokazowego a jednocześnie prostego w wykonaniu.
> I jeszcze takie, żeby zawsze się udawało :)
> Tylko proszę, nie wysyłajcie mnie do cukierni :(
> Pozdrawiam
> Stryjenka
>
>
Tu zdjecie rolady czekoladowej bez masla i maki. Mozna ciasto rolowac
lub pokroic w prostokaty i zrobic prostokatny tort, z dowolnym kremem. W
moim przepisie jest z bita smietana. Na zdjeciu z grzybkami z ciasta
bezowego.
ftp://ftp.west.net/pub/users/magda/CHOC.jpg
Tu przepis:
http://tinylink.com/?gKzFtn7u7y
Albo z innej beczki, zrob nastepujacy bardzo latwy deser, ktory jest
jedwabisty i pyszny, az trudno uwierzyc, az do momentu sprobowania:
Russian Cream
Na 4 osoby
200 ml smietanki kremowki
200 ml kwasnej smietany
1 lyzka ekstraktu waniliowego albo 1 cukier waniliowy
100 ml cukru
mrozone lub swieze maliny
4 duze kieliszki do wina lub szklane miseczki
Zmieszac smietane ze smietanka, cukrem i wanilia. Odstawic na 10 minut,
az cukier sie rozpusci, i znow zamieszac. Podzielic maliny na 8 czesci.
Ulozyc w kazdym kieliszku 1/8 malin i polac 1/8 mieszanki smietankowej.
Na to ulozyc nastepna warstwe malin i polac warswa smietanki. Wstawic do
lodowki na pol godziny, lub dluzej - ale nie dluzej niz 3-4 godziny
przed podaniem. Jesli sie uzywa mrozonych malin, nie nalezy ich rozmrazac.
Smietankowa mieszanka zamienia sie w jedwabisty krem, maliny dodaja
kwaskowego smaku, i duza latwosc wykonania - radze wyprobowac przed
podaniem gosciom.
Mozna robic to z kazdymi miekkimi owocami, ale maliny sa najlepsze.
Magdalena Bassett
|