Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak zakisic...
Date: Tue, 2 May 2006 22:01:26 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 41
Message-ID: <e38dua$ber$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <du1rkt$l8k$1@atlantis.news.tpi.pl> <du2nu2$ek3$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abbv182.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1146600203 11739 83.6.211.182 (2 May 2006 20:03:23 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 2 May 2006 20:03:23 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2869
X-Antivirus: avast! (VPS 0618-0, 2006-05-02), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:268002
Ukryj nagłówki
"Marsjasz" <m...@p...NOSPAM.neostrada.pl> wrote in message
news:du2nu2$ek3$1@atlantis.news.tpi.pl...
> yuras napisał(a):
>> Jak najlepiej i najszybciej mozna zakisic cala glowke kapusty z
>> przeznaczeniem na golabki .Wystarczy wlozyc do kamionki zalac woda i
>> zasolic
>> ?
>> Pozd
>> juras
>>
>>
> cala glowke ???
> o tej porze ???
> no to najpierw powinienes niezla beke poznac...;)
> a tak na powaznie durny przepis ale dziala:
> beka i kapusta taka jak na kiszona z dodatkiem kiszonej kapusty a glowka w
> srodku...
> jak juz ta warstwa kiszeniwa bedzie lekko za bardzo kiszeniowa to wtedy
> wyciagasz glowe...
> i juz...
> a jeszcze prosciej zamarynowac glowe kapusty w soku z kiszonej kapusty...
> moja babcia do wielkiej beki gdzie zostawalo wiecej soku niz kiszonej
> kapusty wkladala takie mniejsze glowy kapusty przekladala kiszonka i
> juz...
> Mars
Opisałem jak to robiłem Makłowiczowi i Bikontowi - Kisi się razem z sieczką
z kapusty. główki bierze się największe i nacina głąb kapusty na krzyż, ale
tak, aby liści nie pociąć i tym nacięciem do góry układa się w beczce
(używam polipropylenowych beczek i worka polietylenowego odpowiedniej
wielkości) przekładając posoloną (stosownie do wagi całej ilości kapusty)
sieczką z kapusty, ubijając, aby puściła sok. i tak do góry. Do gołąbków
odrywa się większe liście, środek idzie na surówki - smak fantastyczny w
porównaniu ze smakiem sieczki.
Worek polietylenowy chroni kapustę przed psuciem się i oszczędza pracy ze
zmywaniem, zmniejsza straty na zepsucie...
http://www.wprost.pl/ar/?O=38999 i mój komentarz - występuję tam jako
Prawusek:
http://forum.wprost.pl/ar/?O=431659&AO=38999&NZ=1
|