Data: 2006-05-02 20:01:26
Temat: Re: Jak zakisic...
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Marsjasz" <m...@p...NOSPAM.neostrada.pl> wrote in message
news:du2nu2$ek3$1@atlantis.news.tpi.pl...
> yuras napisał(a):
>> Jak najlepiej i najszybciej mozna zakisic cala glowke kapusty z
>> przeznaczeniem na golabki .Wystarczy wlozyc do kamionki zalac woda i
>> zasolic
>> ?
>> Pozd
>> juras
>>
>>
> cala glowke ???
> o tej porze ???
> no to najpierw powinienes niezla beke poznac...;)
> a tak na powaznie durny przepis ale dziala:
> beka i kapusta taka jak na kiszona z dodatkiem kiszonej kapusty a glowka w
> srodku...
> jak juz ta warstwa kiszeniwa bedzie lekko za bardzo kiszeniowa to wtedy
> wyciagasz glowe...
> i juz...
> a jeszcze prosciej zamarynowac glowe kapusty w soku z kiszonej kapusty...
> moja babcia do wielkiej beki gdzie zostawalo wiecej soku niz kiszonej
> kapusty wkladala takie mniejsze glowy kapusty przekladala kiszonka i
> juz...
> Mars
Opisałem jak to robiłem Makłowiczowi i Bikontowi - Kisi się razem z sieczką
z kapusty. główki bierze się największe i nacina głąb kapusty na krzyż, ale
tak, aby liści nie pociąć i tym nacięciem do góry układa się w beczce
(używam polipropylenowych beczek i worka polietylenowego odpowiedniej
wielkości) przekładając posoloną (stosownie do wagi całej ilości kapusty)
sieczką z kapusty, ubijając, aby puściła sok. i tak do góry. Do gołąbków
odrywa się większe liście, środek idzie na surówki - smak fantastyczny w
porównaniu ze smakiem sieczki.
Worek polietylenowy chroni kapustę przed psuciem się i oszczędza pracy ze
zmywaniem, zmniejsza straty na zepsucie...
http://www.wprost.pl/ar/?O=38999 i mój komentarz - występuję tam jako
Prawusek:
http://forum.wprost.pl/ar/?O=431659&AO=38999&NZ=1
|