Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak zmar(y)nować wątróbkę z dorsza?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jak zmar(y)nować wątróbkę z dorsza?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 19


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2006-02-20 00:30:57

Temat: Re: Jak zmar(y)nować wątróbkę z dorsza?
Od: Marsjasz <m...@p...NOSPAM.neostrada.pl> szukaj wiadomości tego autora

Marsjasz napisał(a):

> jadlem takie cudo na Helu...
> rewelacja pamietam ze byla usmazona i podawana na cieplo...
> pozdrawiam
> Mars

tylko teraz tak sobie pomyslalem czy jest to danie zdrowe...
Baltyk do najczystszych nie nalezy a w watrobie zbiera sie wiekszosc
zanieczyszczen...
w koncu pelni ona funkcje filtra...
Mars

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2006-02-20 08:44:05

Temat: Re: Jak zmar(y)nować wątróbkę z dorsza?
Od: "Atunia " <a...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

maf <m...@a...alpha.pl> napisał(a):

> Bez przepisow, bo nie znam, intuicyjnie, usmazyl bym watrobke, lub ugotowal
> na parze, i z przyprawami wrzucil bym ja w olej.

Na razie zamoczona w mleku, smażyłbyś w całości, jak drobiową?


> ps. zazdroszcze polowow z kutra

Ja też... Byłam raz, zdaje się, że akurat wypadał mi wtedy początek ciąży ;).
Pogoda była prześliczna (lipiec!), bujało w normie, dorsze brały aż miło i
teraz mi żal, pewnie przez najbliższe dwa lata nie uda mi się wybrać :(. Ale
tato jak ma okazje, to cały rok jeździ, zima nie zima. Więc dostawę wątróbek
mam zapewnioną, teraz tylko przepis dopracować :)))

Pozdr.
Atunia

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2006-02-20 08:47:07

Temat: Re: Jak zmar(y)nować wątróbkę z dorsza?
Od: "Atunia " <a...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Marsjasz <m...@p...NOSPAM.neostrada.pl> napisał(a):

> tylko teraz tak sobie pomyslalem czy jest to danie zdrowe...
> Baltyk do najczystszych nie nalezy a w watrobie zbiera sie wiekszosc
> zanieczyszczen...
> w koncu pelni ona funkcje filtra...

I z tego co słyszałam, to na kutrach niektórych sprzedają w słoiczkach, po 15
złotych za słoiczek. I chętnych jest więcej niż wątróbek :). Za to o tym
zanieczyszczeniu Bałtyku to załoga zawsze wspomina, gdy ktoś chce ze sobą te
wątróbki zabrać, zniechęcają - metale ciężkie, dużo z tym roboty, niezdrowe...
A potem, jak już mają w słoiczku, to włączają inną płytę: samo zdrowie,
mikroelementy, dorsz wolnożyjący, taki kurczak w porównaniu to trucizna! ;))

Atunia, z wątróbką w mleku w lodówce.


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2006-02-20 08:49:57

Temat: Re: Jak zmar(y)nować wątróbkę z dorsza?
Od: "Basia" <b...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


>
> tylko teraz tak sobie pomyslalem czy jest to danie zdrowe...
> Baltyk do najczystszych nie nalezy a w watrobie zbiera sie wiekszosc
> zanieczyszczen...
> w koncu pelni ona funkcje filtra...


Myslisz, że taki dorsz bardziej zanieczyszczony niż hodowlana kura? W każdym
razie z pewnościa nie wcina paszy z antybiotykiami:-)

pozdrawiam
Basia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2006-02-21 10:00:02

Temat: Re: Jak zmar(y)nować wątróbkę z dorsza?
Od: Kyllyan <m...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

robię to tak: wątrobę delikatnie myję i odsączam.
Solę, sypię pieprzem i ostrą papryką, daję czosnek i sporo koncentratu
pomidorowego. Wszystko mieszam. Nakładam te masę do słoików, zakręcam i
pasteryzuję. W czasie pasteryzowania wyjdzie z wątroby tran, który
pokryje wątrobę z wierzchu. Może stać długo, ale zwykle szybko znika ;)

--

Sławomir J Marusiński
Gdańsk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2006-02-21 15:09:33

Temat: Re: Jak zmar(y)nować wątróbkę z dorsza?
Od: "Atunia " <a...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Nareszcie jakieś informacje! Baaardzo dziękuję, zapewne następną porcję
zmarnujemy w ten sposób. Chwilowo jeden słoik wątróbki został zalany mieszanką
oliwy z ziołami prowansalskimi, ząbkiem czosnku wyciśniętym, listkiem laurowym
i zielem angielskim, postał dobę w lodówce i zaraz będę pasteryzować. Drugi
słoik został potraktowany jak śledzie... cebula, sól, wątróbka i od nowa
cebula, całość zalana oliwą i czekam, czy się zmaceruje, pasteryzować tego
chyba nie ma sensu, co najwyżej może zmienić jednak tę zalewę?
Uśmiecham się o dalsze informacje, może ktoś próbował w ten sposób?

Atunia

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2006-02-21 21:59:39

Temat: Re: Jak zmar(y)nować wątróbkę z dorsza?
Od: "Kazik" <b...@d...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam ,takiej z marynaty nie jadłem i nie słyszałem o takim przepisie.
Natomiast smażona-obmyć obsuszyć obtoczyć w bułce tartej -smażyć na teflonowej
patelni bez tłuszczu!!!! podawać z sosem czosnkowym.
W słoiku 2/3 słoika wątrubki na wierzch dwie łyżki koncentratu pomidorowego
zakręcamy pasteryzujemy do momentu aż tłuszcz z watróbki zakryje przecier -
około 45min,
Podajemy odsączoną z tłuszczu wymieszana z drobno posiekana cebulką
szczypiorkiem + sól +pierz.

Dobrze smakuje od wódeczkę,ale ostrzegam !! strasznie ciężka-po przedawkowaniu
potrafi odbijać się tranem 3dni-Koszmar

Więcej :)
http://nurkowanie.cekol.pl/

Pozdrawiam Kazik

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2006-02-21 22:12:30

Temat: Re: Jak zmar(y)nować wątróbkę z dorsza?
Od: "marek x" <m...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Kyllyan <m...@o...pl> napisał(a):

> robi=EA to tak: w=B1trob=EA delikatnie myj=EA i ods=B1czam.
> Sol=EA, sypi=EA pieprzem i ostr=B1 papryk=B1, daj=EA czosnek i sporo konc=
> entratu=20
> pomidorowego. Wszystko mieszam. Nak=B3adam te mas=EA do s=B3oik=F3w, zakr=
> =EAcam i=20
> pasteryzuj=EA. W czasie pasteryzowania wyjdzie z w=B1troby tran, kt=F3ry =
>
> pokryje w=B1trob=EA z wierzchu. Mo=BFe sta=E6 d=B3ugo, ale zwykle szybko =
> znika ;)
>
> --=20
>
> S=B3awomir J Marusi=F1ski
> Gda=F1sk

Świerny przepis i napewno piorunujący efekt. Brawo, to jest to.

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2006-02-22 11:46:19

Temat: Re: Jak zmar(y)nować wątróbkę z dorsza?
Od: Kyllyan <m...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

nie trzeba dawać oleju. Ta wątroba składa sie przede wszystkim z tranu


--

Sławomir J Marusiński
Gdańsk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

pieczenie ziemniakow
Szybkie dania w plenerze - porady
Szybkie dania w plenerze
Parówki cielęce - zagadka...
marynowany imbir

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »