« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2008-10-07 06:48:21
Temat: Jak zrobić wino musujące ?Zrobiłem nastaw z winogron ciemnych i już fermentuje
co zrobić lub dodać aby wino było musujące.
RB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2008-10-07 11:08:34
Temat: Re: Jak zrobić wino musujące ?Dnia Tue, 7 Oct 2008 08:48:21 +0200, andy napisał(a):
> Zrobiłem nastaw z winogron ciemnych i już fermentuje
> co zrobić lub dodać aby wino było musujące.
>
> RB
Kiedy wino po dokończeniu fermentacji po pierwszym zlaniu z owoców będzie
gotowe do zlania do butelek, dosłodź je trochę przed butelkowaniem i dobrze
zabezpiecz korki drutem. Dosłodzenie przed butelkowaniem pobudzi
fermentację, która przebiegnie już w zamkniętych butelkach - dwutlenek
węgla w nich nadal ozostanie, dając musujące wino. Oczywiście takie świeżo
zabutelkowane wino musi sobie poleżeć, aby ta wewnętrzna fermentacja
ustała.
Poszukaj na stronie http://www.wino.org.pl poradnika winiarza - powinno coś
tam być też o winach musujących.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2008-10-07 11:32:07
Temat: Re: Jak zrobić wino musujące ?Dnia Tue, 7 Oct 2008 08:48:21 +0200, andy napisał(a):
> Zrobiłem nastaw z winogron ciemnych i już fermentuje
> co zrobić lub dodać aby wino było musujące.
>
> RB
http://wino.org.pl/content/view/279/114/
Oczywiście dodanie drożdży nie jest wcale konieczne, a już na pewno bzdura,
że koniecznie Bayanus aktywne - możesz dodać dowolną matkę drożdżową.
Albo wcale. Dodatek cukru sam z siebie pobudzi drożdże pozostałe w winie do
fermentacji. Dalszy sposób postępowania jak w opisie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2008-10-07 11:52:38
Temat: Re: Jak zrobić wino musujące ?andy pisze:
> Zrobiłem nastaw z winogron ciemnych i już fermentuje
> co zrobić lub dodać aby wino było musujące.
>
> RB
>
>
kup syfon i naboje
az
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2008-10-07 14:02:23
Temat: Re: Jak zrobić wino musujące ?"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:mv019nw2htdc.1dobqp6ek6e2c.dlg@40tude.net...
> Dnia Tue, 7 Oct 2008 08:48:21 +0200, andy napisał(a):
>
> > Zrobiłem nastaw z winogron ciemnych i już fermentuje
> > co zrobić lub dodać aby wino było musujące.
> >
> > RB
>
> http://wino.org.pl/content/view/279/114/
> Oczywiście dodanie drożdży nie jest wcale konieczne, a już na pewno
bzdura,
> że koniecznie Bayanus aktywne - możesz dodać dowolną matkę drożdżową.
> Albo wcale. Dodatek cukru sam z siebie pobudzi drożdże pozostałe w winie
do
> fermentacji. Dalszy sposób postępowania jak w opisie.
I butelki szampanówki... Bo inaczej eksplodują, sam drut nie wystarczy...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2008-10-07 14:48:46
Temat: Re: Jak zrobić wino musujące ?Dnia Tue, 07 Oct 2008 13:52:38 +0200, Tomek napisał(a):
> andy pisze:
>> Zrobiłem nastaw z winogron ciemnych i już fermentuje
>> co zrobić lub dodać aby wino było musujące.
>>
>> RB
>>
>>
> kup syfon i naboje
> az
Tia, koneser się znalazł.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2008-10-07 14:52:15
Temat: Re: Jak zrobić wino musujące ?Dnia Tue, 7 Oct 2008 16:02:23 +0200, Panslavista napisał(a):
> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:mv019nw2htdc.1dobqp6ek6e2c.dlg@40tude.net...
>> Dnia Tue, 7 Oct 2008 08:48:21 +0200, andy napisał(a):
>>
>>> Zrobiłem nastaw z winogron ciemnych i już fermentuje
>>> co zrobić lub dodać aby wino było musujące.
>>>
>>> RB
>>
>> http://wino.org.pl/content/view/279/114/
>> Oczywiście dodanie drożdży nie jest wcale konieczne, a już na pewno
> bzdura,
>> że koniecznie Bayanus aktywne - możesz dodać dowolną matkę drożdżową.
>> Albo wcale. Dodatek cukru sam z siebie pobudzi drożdże pozostałe w winie
> do
>> fermentacji. Dalszy sposób postępowania jak w opisie.
>
> I butelki szampanówki... Bo inaczej eksplodują, sam drut nie wystarczy...
Jeśli nie doda się max. porcji cukru, to wystarczą zwykłe, nawet bez drutu,
byle dobrze zakorkowane i w chłodku - kiedyś mąż niechcący zrobił
"francuski" szampan z wina z jabłek. Stało sobie 7 lat, bo nie za smaczne
było, a kiedy się do niego dokopaliśmy z braku laku, okazało się, że po
prostu poezja - no i musujące. jabłek nie było wcale czuć, smakowało jak
najlepszy francuski szampan, to naprawdę było coś - wyszło lekko musujące,
półwytrane, po prostu COŚ.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2008-10-07 15:04:54
Temat: Re: Jak zrobić wino musujące ?"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:1b2cpep607bx0$.668fptz2nt9b$.dlg@40tude.net...
Miałem końcówkę piwa - nie wypełniło całej butelki - w skrzynce okazało się
niewidoczne, gdyż butelki opróżniane przez siebie przykrywałem zdjętymi
kapslami. Dopiero gdy wziąłem do mycia całą skrzynkę odkryłem, że
zamknięte...
Stało ponad rok - cos fantastycznego...
To był australijski Coopers - Dark Ale:
http://www.biowin.com.pl/?bio=1&lang=pol&str=4&grupa
=3&podgrupa=321&produkt=327&session=fd32ce6e2261811a
49c040ffeffeb90b
Tyle, że zamiast cukru dałem puszkę ekstraktu słodowego, a do butelek suchy
ekstrakt...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |