Data: 2002-04-28 16:40:33
Temat: Re: Jaka dieta dla oslabionego chorego?
Od: "Jacek" <o...@p...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Piotr" <p...@p...onet.pl> wrote in message
news:aabpa4$74n$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Jacek" <o...@p...com> napisał w wiadomości
> news:aabm7u$6nc$1@news.tpi.pl...
> > A dlaczego chudy rosół a nie tłusty?
> > Tłuszcz wchłania sie bezpośrednio w jelici i z krwią omijając wątrobę
> zasila
> > wprost tkanki łaknące tego doskonałego paliwa.
>
> To wątroba nie łaknie tego paliwa? I jaki procent krwi krąży po
> organiźmie celowo omijając wątrobę?:-))) Masz jakieś dane na ten
> temat???
>
Poczytaj sobie w byle biochemii o wchłanianiu substancji nierospuszczalnych
w wodzie czyli np. tluszczach. One z jelit płyną w strumieniu limfy wprost
do kanału centralnego łączącego sie tuż przed sercem z żyłą główną. Dla
porównania substancje rozpuszczalne w wodzie czyli cukry i bialka plyną żyłą
wrotną do wątroby kóra musi je uzdatnić bądź zatrzymać aby utrzymać ich
poziom we krwi.
Dodam że cała pula tłuszczu wchłoniętego w jelitach płynie w strumieniu krwi
tętniczej po całym organiźmie i tylko ułamek z tego stumienia trafia do
wątroby a cała reszta do wszystkich innych tkanek.
Jacek
|