Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.man.lodz.pl
!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!newsfeed.ne
ostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neo
strada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Jaka sól?
Newsgroups: pl.misc.dieta,pl.rec.kuchnia,pl.sci.medycyna
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <iq6ki3$2a3$1@news.dialog.net.pl>
<b...@3...googlegroups.com>
<4dc79eb3$0$2447$65785112@news.neostrada.pl>
<4...@w...googlegroups.com>
<4dc7c757$0$2436$65785112@news.neostrada.pl>
Date: Mon, 9 May 2011 15:35:50 +0200
Message-ID: <o9vtbq1d1j15$.zlddj9za13lc.dlg@40tude.net>
Lines: 65
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.132.18
X-Trace: 1304948156 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 2496 79.191.132.18:49314
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:62422 pl.rec.kuchnia:335942
pl.sci.medycyna:267317
Ukryj nagłówki
Dnia Mon, 09 May 2011 12:52:06 +0200, Maddy napisał(a):
> W dniu 09-05-2011 11:05, JaMyszka pisze:
>> On 9 Maj, 09:58, Maddy wrote:
>>> Szukanie "zdrowszej soli" to oszukiwanie się.
>>> Jak ma być zdrowiej, to należy po prostu sól ograniczyć.
>>
>> Nie zawsze się to da.
>> Jest dużo osób, które mają niedociśnienie i dlatego ich kubki smakowe
>> domagają się soli.
>
> Na to pomaga glutaminian sodu który wzmacnia smak. Pozwala obniżyć ilość
> spożywanego sodu bez strat w smaku. Zwłaszcza gdy ktoś ma łaknienie na
> słone.
>
> Wbrew temu co głoszą różni nawiedzeni naturaliści (którzy często nie
> odróżniają glutaminianu od konserwującego benzoesanu, bo chemia to ZŁO,
> więc nie warto się jej uczyć), glutaminian sodu to substancja naturalna,
> spotyka się ją w niektórych grzybach i wodorostach (np. kombu) a także w
> produktach fermentacji soi (sos sojowy) i ekstraktach drożdżowych (np.
> przyprawa typu maggi). Chińczycy wykorzystują naturalne źródła
> glutaminianu od setek lat.
> Glutaminian nadaje potrawom ten charakterystyczny, nieokreślony ale
> pobudzający smak (umami).
>
> Jedyne niebezpieczeństwo, to że glutaminian wzmaga apetyt.
> Ostrożnie, jak się ktoś odchudza.
>
> A, i można się trochę uzależnić. Zjadany regularnie powoduje, że po
> pewnym czasie już nam nic tak nie smakuje bez niego.
>
> Ale nie jest toksyczny, nie odkłada się w tkankach, nie zaburza rozwoju
> u dzieci, nie jest rakotwórczy. Nawet nie można go nieświadomie
> przedawkować.
Pomyliłaś z kwasem glutaminowym.
Oba są szkodliwe w nadmiarze, przedawkowanie moze nastąpić, ponieważ są
powszechnie używane w produkcji żywności, zresztą w towarzystwie innych
glutaminianów (wymienionych w linku poniżej).
http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?st
ory=35
"E 620 Kwas glutaminowy
Syntetyczna, otrzymywana metodą fermentacji, substancja wzmacniająca smak..
Duże jego ilości zawierają półprodukty z kuchni chińskiej - sos sojowy.
Podejrzewa się, że u osób bardzo wrażliwych wokoło dwie godziny po spożyciu
może dojść do objawów sztywnienia karku, pleców i ramion oraz może wystąpić
przyspieszone bicie serca, bóle głowy i uczucia osłabienia (syndrom
restauracji chińskiej). Nowsze badania nie potwierdziły wprawdzie tych
podejrzeń, ale też i nie usunęły wszystkich wątpliwości. Przedawkowania są
możliwe, ponieważ kwas ten nie jest wyczuwalny podczas jedzenia. Osoby
wrażliwe powinny uważać. Odradza się częste spożywanie.
E 621 Glutaminian sodu
Syntetyczna substancja wzmacniająca smak otrzymywana metodą fermentacji.
Związek sodu i kwasu glutaminowego. Patrz E 620. Osoby wrażliwe powinny
uważać. Odradza się częste spożywanie."
Teoretycznie sól też nie podlega przedawkowaniu, bo niby jej nadmar jest
usuwany przez nerki. Tyle że własnie te nerki na skutek uszkodzenia
nadmiarem soli, którego powyżej pewnych norm nie usuną, mogą paść...
--
XL
"Dzisiaj żyjemy w czasach, w których najgorsze występki są wpisane w prawa
człowieka." Roberto de Mattei
|