« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2007-03-02 15:00:33
Temat: Re: Jaka surówka do zrazów?
Użytkownik "AgA" <i...@w...op.pl> napisał w wiadomości
news:es9cnk$628$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Szpilka napisał(a):
>
> >> i koniecznie kasza gryczana...
> >
> >
> > Ooo, bo ja się właśnie też zastanawiałam co zamiast ziemniaków.
> > Tenks :-)
>
> koniecznie pyzy drozdzowe!
> i surowka z bialej kapusty + buraczki :) mniam :)
Doprowadzasz mnie do rozpaczy!!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2007-03-02 15:02:18
Temat: Re: Jaka surówka do zrazów?X-No-Archive:yes
W wiadomości <news:es9a83$4ob$1@node1.news.atman.pl>
Szpilka <s...@s...pl> pisze:
>>> buraczki...
>>
>> Najlepiej zasmażane.
>
> No a jakie by inaczej ;-).
A jak robisz?
Na maśle, z czosnkiem i śmietaną?
--
Nixe
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2007-03-02 15:38:22
Temat: Re: Jaka surówka do zrazów?
Użytkownik " Nixe" <n...@f...pl> napisał w wiadomości
news:es9e9p$1e99$1@news.mm.pl...
> X-No-Archive:yes
> W wiadomości <news:es9a83$4ob$1@node1.news.atman.pl>
> Szpilka <s...@s...pl> pisze:
>
>>>> buraczki...
>>>
>>> Najlepiej zasmażane.
>>
>> No a jakie by inaczej ;-).
>
> A jak robisz?
> Na maśle, z czosnkiem i śmietaną?
A bóg broń. Nie tknę żądnej potrawy na gorąco która ma w sobie śmietanę. Ot
takie zboczenie kulinarne :-)
Ja buraki gotuję, najlepiej dzień wcześniej. Obieram, trę na tarce na
grubych okach. Na patelni robię zasmażkę (olej + mąka), na to wrzucam
buraczki. Do tego wyciskam sok z całej cytryny (albo i więcej) sól, cukier.
I smażę.
Właśnie kupiłam buraki. :-)
Sylwia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2007-03-02 15:39:11
Temat: Re: Jaka surówka do zrazów? Nixe napisał(a):
> A jak robisz?
> Na maśle, z czosnkiem i śmietaną?
Ja nie Szpilka, ale się podepnę:)
Ja robię jasnozłotą zasmażkę na maśle z drobniutko poszatkowaną małą
cebulą. Do buraczków daję zasmażkę, śmietanę, sól, cytrynę i cukier.
Lubię jak są słodko-kwaśne.
--
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2007-03-02 15:39:54
Temat: Re: Jaka surówka do zrazów?
Użytkownik "AgA" <i...@w...op.pl> napisał w wiadomości
news:es9cnk$628$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Szpilka napisał(a):
>
>>> i koniecznie kasza gryczana...
>>
>>
>> Ooo, bo ja się właśnie też zastanawiałam co zamiast ziemniaków.
>> Tenks :-)
>
> koniecznie pyzy drozdzowe!
Kaszę gryczaną już kupiłam. A pyzów to chyba bym nie umiała zrobić.
> i surowka z bialej kapusty + buraczki :) mniam :)
Buraczki wygrały konkurencję. W zanadrzu mam jeszcze pora (surówka z pora z
jabłkami)
Sylwia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2007-03-02 15:41:59
Temat: Re: Jaka surówka do zrazów?
>
> Buraczki wygrały konkurencję. W zanadrzu mam jeszcze pora (surówka z pora z
> jabłkami)
>
> Sylwia
>
zamiast jablek mozna czastki mandarynki...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2007-03-02 15:42:20
Temat: Re: Jaka surówka do zrazów?
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:es9bf2$2fk$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Szpilka" <s...@s...pl> napisał w wiadomości
> news:es9709$dr4$1@node4.news.atman.pl...
>> Zrazy wołowe, zawijane, z wędzonym boczkiem i ogórkiem kiszonym.
>> Jaka do tego będzie pasowała surówka?
>>
>> Sylwia
>
> Z porów. Części zielone zostawić do zupy - białe pokroić w talarki -
> zaprawić majonezem lub śmietaną - przyprawy - co kto lubi - do ziemniaków,
> kaszy gryczanej, a ja proponuję do kasz jęczmiennych - od pęczaku do
> drobnej
> kaszki - wyśmienita z sosem od zrazów.
Prócz buraków kupiłam też pora bo uwielbiam taką surówkę.
Por w talarki + jabłko na grubych okach starte + trochę majonezu + sól,
cukier
Sylwia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2007-03-02 15:43:45
Temat: Re: Jaka surówka do zrazów?
Użytkownik "Marsjasz" <m...@g...pl> napisał w wiadomości
news:es9gk4$8pl$1@inews.gazeta.pl...
>
>>
>> Buraczki wygrały konkurencję. W zanadrzu mam jeszcze pora (surówka z pora
>> z jabłkami)
>>
>> Sylwia
>
> zamiast jablek mozna czastki mandarynki...
Ooo fajny pomysł.
Niestety wczoraj zjadłam 4 ostatnie mandarynki, za to dzisiaj kupiłam 5
dorodnych Ligoli :-)
Z mandarynkami zrobie innym razem
Sylwia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2007-03-02 16:18:37
Temat: Re: Jaka surówka do zrazów?
Użytkownik "Szpilka" <s...@s...pl> napisał w wiadomości
news:es9709$dr4$1@node4.news.atman.pl...
> Zrazy wołowe, zawijane, z wędzonym boczkiem i ogórkiem kiszonym.
> Jaka do tego będzie pasowała surówka?
>
> Sylwia
Doskonała jest surówka (i tania) z białej kapusty - drobno pociekać posolić,
po pewnym czasie, gdy zmięknie - odciśnąć z soku i posypać pieprzem do
smaku, zaprawić majonezem...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2007-03-02 16:56:57
Temat: Re: Jaka surówka do zrazów?Szpilka <s...@s...pl> napisał(a):
> > koniecznie pyzy drozdzowe!
>
> Kaszę gryczaną już kupiłam. A pyzów to chyba bym nie umiała zrobić.
Też się kupuje, jako: pampuchy, kluski na parze itp - co region - to
obyczaj. Gdzieniegdzie można kupić dużą kluchę pod nazwą knedliczek lub
knedlik czeski. Receptura ta sama, tylko kształt inny.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |