« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-12-05 11:56:22
Temat: Jaka temperatura do pierniczków?Zaczęłam, ale mam problem - jak bardzo rozgrzać piekarnik? Nie mam tego
w przepisie. 150, 180st. czy jeszcze inaczej? Nie pamiętam...
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-12-05 14:01:43
Temat: Re: Jaka temperatura do pierniczków?medea pisze:
> Zaczęłam, ale mam problem - jak bardzo rozgrzać piekarnik? Nie mam tego
> w przepisie. 150, 180st. czy jeszcze inaczej? Nie pamiętam...
Ja miałam 180, ale wyjmowałam je od razu jak tylko sie zarumieniły. Przy
okazji jak robisz lukier?Wkładasz kawałek jabłka do puszki?
--
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-12-05 15:57:51
Temat: Re: Jaka temperatura do pierniczków?Gosia Plitmik pisze:
> Ja miałam 180, ale wyjmowałam je od razu jak tylko sie zarumieniły.
Ja zrobiłam w końcu 150st z termoobiegiem, średnio po 13 minut się
piekły i chyba im starczy.
>Przy
> okazji jak robisz lukier?
Robiłam różne, począwszy od torebkowych (schwartau) ;-) a skończywszy na
białkowym w zeszłym roku. Z białkowego lukru nie byłam zadowolona, bo
się bardzo kleił. W tym roku zamierzam zrobić jakiś zwykły biały lukier
(woda + cukier puder) i czekoladowy (masło + kakao + cukier). Tylko nie
wiem, co dodać, żeby wyszedł lśniący nawet po zastygnięciu. Może ktoś
zna patent?
Wkładasz kawałek jabłka do puszki?
Nie wkładam, i tak miękną. Zauważyłam pewną prawidłowość - im grubsze
pierniczki, tym bardziej miękkie się robią, a takie lubię. Tym razem
jedną partię za mocno rozwałkowałam, więc będzie trochę twardo-kruchych też.
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-12-05 16:00:20
Temat: Re: Jaka temperatura do pierniczków?zwykły biały lukier
> (woda + cukier puder) Pozdrawiam
> Ewa
Zamiast wody proponuję cytrynę pozdrawiam Julita
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-12-05 16:47:21
Temat: Re: Jaka temperatura do pierniczków?Dnia Wed, 5 Dec 2007 17:00:20 +0100, juljanna napisał(a):
> zwykły biały lukier
>> (woda + cukier puder) Pozdrawiam
>> Ewa
>
> Zamiast wody proponuję cytrynę pozdrawiam Julita
...plus nieco dobrego rumu (ja daję ciemny Bacardi) lub likieru Amaretto.
--
XL wiosenna
"Ci, którym natura każe się trzymać z dala od wspólnoty ... , nie
potrzebują też obrony, bo brak zrozumienia nie może ich ugodzić, są
bowiem poza kręgiem światła, a miłość znajdzie ich wszędzie. Nie potrzebują
też pokrzepienia, bo jeśli chcą pozostawać prawdziwi, mogą
czerpać tylko z siebie, zatem nie można im pomóc, przedtem nie
zaszkodziwszy." Franz Kafka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-12-05 16:50:28
Temat: Re: Jaka temperatura do pierniczków?Ikselka pisze:
> Dnia Wed, 5 Dec 2007 17:00:20 +0100, juljanna napisał(a):
>> zwykły biały lukier
>>> (woda + cukier puder) Pozdrawiam
>>> Ewa
>> Zamiast wody proponuję cytrynę pozdrawiam Julita
> ...plus nieco dobrego rumu (ja daję ciemny Bacardi) lub likieru Amaretto.
a jakie proporcje?
--
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-12-05 17:32:00
Temat: Re: Jaka temperatura do pierniczków?
"Ikselka" <i...@p...onet.pl> wrote in message
news:1srvdpnm2tu1c$.ln3gagjczvk5$.dlg@40tude.net...
> ...plus nieco dobrego rumu (ja daję ciemny Bacardi) lub likieru Amaretto.
Kupujesz go za swoje czy z kieszonkowych od starych nierobie?
--
Bluzgacz
bluzgacz(at)gmail.com
alt.pl.zbluzgaj - kultura alternatywna
http://www.trolling.pl/trolling.htm
Przylacz sie: http://plsocpolityka.blog.onet.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-12-05 17:35:02
Temat: Re: Jaka temperatura do pierniczków?Dnia Wed, 5 Dec 2007 18:32:00 +0100, Bluzgacz napisał(a):
> "Ikselka" <i...@p...onet.pl> wrote in message
> news:1srvdpnm2tu1c$.ln3gagjczvk5$.dlg@40tude.net...
>
>> ...plus nieco dobrego rumu (ja daję ciemny Bacardi) lub likieru Amaretto.
>
> Kupujesz go za swoje czy z kieszonkowych od starych nierobie?
Ciekawyś?
Mąż mi kupuje - bo lubię Amaretto do kawy - to jedyna kawa, jaką piję, bo w
ogóle za kawą specjalnie nie przepadam. I Pinacoladę mi kupuje - mniam :-)
A jeśli chcę sama, to idę i opróżniam mu konto, i wiesz co, on jakoś nie
protestuje...
Ty swoją (przyszłą a wątpliwą) kobietę zagonisz do roboty, żeby Cię nie
kosztowała, wiem. pewnie pierścionek zaręczynowy też będzie musiała mieć w
wyprawie...
;-P
--
XL wiosenna
"Ci, którym natura każe się trzymać z dala od wspólnoty ... , nie
potrzebują też obrony, bo brak zrozumienia nie może ich ugodzić, są
bowiem poza kręgiem światła, a miłość znajdzie ich wszędzie. Nie potrzebują
też pokrzepienia, bo jeśli chcą pozostawać prawdziwi, mogą
czerpać tylko z siebie, zatem nie można im pomóc, przedtem nie
zaszkodziwszy." Franz Kafka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-12-05 17:42:10
Temat: Re: Jaka temperatura do pierniczków?Dnia Wed, 05 Dec 2007 17:50:28 +0100, Gosia Plitmik napisał(a):
> Ikselka pisze:
>> Dnia Wed, 5 Dec 2007 17:00:20 +0100, juljanna napisał(a):
>>> zwykły biały lukier
>>>> (woda + cukier puder) Pozdrawiam
>>>> Ewa
>>> Zamiast wody proponuję cytrynę pozdrawiam Julita
>> ...plus nieco dobrego rumu (ja daję ciemny Bacardi) lub likieru Amaretto.
>
> a jakie proporcje?
Hmmm... duuużo :-)
Tzn np pól na pół sok ze świeżej cytryny z rumem (raz nawet zrobiłam z
samym rumem - szaleństwo, ale to było do miodownika na ekstra okazję) lub
(druga wersja) woda pół na pół z Amaretto (jakoś mi tu akurat cytryna nie
pasi). Robię lukier ucierany - tylko. Jest dobry. Może nie ma połysku, ale
pięknie zastyga i się trzyma. Ten z rumem Bacardi jest pyszny właśnie do
wszelkiego rodzaju pierników i miodowników, a ten z Amaretto - do makowców
:-)
Ucieram w białym porcelanowym moździerzu z pałeczką - takim laboratoryjnym,
dość dużym, bo się zawartość lubi wylewać na początku.
--
XL wiosenna
"Ci, którym natura każe się trzymać z dala od wspólnoty ... , nie
potrzebują też obrony, bo brak zrozumienia nie może ich ugodzić, są
bowiem poza kręgiem światła, a miłość znajdzie ich wszędzie. Nie potrzebują
też pokrzepienia, bo jeśli chcą pozostawać prawdziwi, mogą
czerpać tylko z siebie, zatem nie można im pomóc, przedtem nie
zaszkodziwszy." Franz Kafka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-12-05 19:45:48
Temat: Re: Jaka temperatura do pierniczków?Ikselka pisze:
> pięknie zastyga i się trzyma. Ten z rumem Bacardi jest pyszny właśnie do
> wszelkiego rodzaju pierników i miodowników
Szkoda, że moje zleżałe Baccardi wylądowało ostatecznie w zlewie,
przydałoby się jak znalazł :-(.
--
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |