Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jaka temperatura do pierniczków?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jaka temperatura do pierniczków?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 16


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-12-05 11:56:22

Temat: Jaka temperatura do pierniczków?
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Zaczęłam, ale mam problem - jak bardzo rozgrzać piekarnik? Nie mam tego
w przepisie. 150, 180st. czy jeszcze inaczej? Nie pamiętam...

Pozdrawiam
Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-12-05 14:01:43

Temat: Re: Jaka temperatura do pierniczków?
Od: Gosia Plitmik <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

medea pisze:

> Zaczęłam, ale mam problem - jak bardzo rozgrzać piekarnik? Nie mam tego
> w przepisie. 150, 180st. czy jeszcze inaczej? Nie pamiętam...

Ja miałam 180, ale wyjmowałam je od razu jak tylko sie zarumieniły. Przy
okazji jak robisz lukier?Wkładasz kawałek jabłka do puszki?


--

Gosia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-12-05 15:57:51

Temat: Re: Jaka temperatura do pierniczków?
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Gosia Plitmik pisze:

> Ja miałam 180, ale wyjmowałam je od razu jak tylko sie zarumieniły.

Ja zrobiłam w końcu 150st z termoobiegiem, średnio po 13 minut się
piekły i chyba im starczy.

>Przy
> okazji jak robisz lukier?

Robiłam różne, począwszy od torebkowych (schwartau) ;-) a skończywszy na
białkowym w zeszłym roku. Z białkowego lukru nie byłam zadowolona, bo
się bardzo kleił. W tym roku zamierzam zrobić jakiś zwykły biały lukier
(woda + cukier puder) i czekoladowy (masło + kakao + cukier). Tylko nie
wiem, co dodać, żeby wyszedł lśniący nawet po zastygnięciu. Może ktoś
zna patent?

Wkładasz kawałek jabłka do puszki?

Nie wkładam, i tak miękną. Zauważyłam pewną prawidłowość - im grubsze
pierniczki, tym bardziej miękkie się robią, a takie lubię. Tym razem
jedną partię za mocno rozwałkowałam, więc będzie trochę twardo-kruchych też.

Pozdrawiam
Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-12-05 16:00:20

Temat: Re: Jaka temperatura do pierniczków?
Od: "juljanna" <j...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

zwykły biały lukier
> (woda + cukier puder) Pozdrawiam
> Ewa

Zamiast wody proponuję cytrynę pozdrawiam Julita


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2007-12-05 16:47:21

Temat: Re: Jaka temperatura do pierniczków?
Od: Ikselka <i...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 5 Dec 2007 17:00:20 +0100, juljanna napisał(a):

> zwykły biały lukier
>> (woda + cukier puder) Pozdrawiam
>> Ewa
>
> Zamiast wody proponuję cytrynę pozdrawiam Julita

...plus nieco dobrego rumu (ja daję ciemny Bacardi) lub likieru Amaretto.
--
XL wiosenna

"Ci, którym natura każe się trzymać z dala od wspólnoty ... , nie
potrzebują też obrony, bo brak zrozumienia nie może ich ugodzić, są
bowiem poza kręgiem światła, a miłość znajdzie ich wszędzie. Nie potrzebują
też pokrzepienia, bo jeśli chcą pozostawać prawdziwi, mogą
czerpać tylko z siebie, zatem nie można im pomóc, przedtem nie
zaszkodziwszy." Franz Kafka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2007-12-05 16:50:28

Temat: Re: Jaka temperatura do pierniczków?
Od: Gosia Plitmik <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ikselka pisze:
> Dnia Wed, 5 Dec 2007 17:00:20 +0100, juljanna napisał(a):
>> zwykły biały lukier
>>> (woda + cukier puder) Pozdrawiam
>>> Ewa
>> Zamiast wody proponuję cytrynę pozdrawiam Julita
> ...plus nieco dobrego rumu (ja daję ciemny Bacardi) lub likieru Amaretto.

a jakie proporcje?
--

Gosia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2007-12-05 17:32:00

Temat: Re: Jaka temperatura do pierniczków?
Od: "Bluzgacz" <p...@w...org> szukaj wiadomości tego autora


"Ikselka" <i...@p...onet.pl> wrote in message
news:1srvdpnm2tu1c$.ln3gagjczvk5$.dlg@40tude.net...

> ...plus nieco dobrego rumu (ja daję ciemny Bacardi) lub likieru Amaretto.

Kupujesz go za swoje czy z kieszonkowych od starych nierobie?
--

Bluzgacz
bluzgacz(at)gmail.com
alt.pl.zbluzgaj - kultura alternatywna
http://www.trolling.pl/trolling.htm
Przylacz sie: http://plsocpolityka.blog.onet.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2007-12-05 17:35:02

Temat: Re: Jaka temperatura do pierniczków?
Od: Ikselka <i...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 5 Dec 2007 18:32:00 +0100, Bluzgacz napisał(a):

> "Ikselka" <i...@p...onet.pl> wrote in message
> news:1srvdpnm2tu1c$.ln3gagjczvk5$.dlg@40tude.net...
>
>> ...plus nieco dobrego rumu (ja daję ciemny Bacardi) lub likieru Amaretto.
>
> Kupujesz go za swoje czy z kieszonkowych od starych nierobie?

Ciekawyś?
Mąż mi kupuje - bo lubię Amaretto do kawy - to jedyna kawa, jaką piję, bo w
ogóle za kawą specjalnie nie przepadam. I Pinacoladę mi kupuje - mniam :-)
A jeśli chcę sama, to idę i opróżniam mu konto, i wiesz co, on jakoś nie
protestuje...
Ty swoją (przyszłą a wątpliwą) kobietę zagonisz do roboty, żeby Cię nie
kosztowała, wiem. pewnie pierścionek zaręczynowy też będzie musiała mieć w
wyprawie...
;-P
--
XL wiosenna

"Ci, którym natura każe się trzymać z dala od wspólnoty ... , nie
potrzebują też obrony, bo brak zrozumienia nie może ich ugodzić, są
bowiem poza kręgiem światła, a miłość znajdzie ich wszędzie. Nie potrzebują
też pokrzepienia, bo jeśli chcą pozostawać prawdziwi, mogą
czerpać tylko z siebie, zatem nie można im pomóc, przedtem nie
zaszkodziwszy." Franz Kafka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2007-12-05 17:42:10

Temat: Re: Jaka temperatura do pierniczków?
Od: Ikselka <i...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 05 Dec 2007 17:50:28 +0100, Gosia Plitmik napisał(a):

> Ikselka pisze:
>> Dnia Wed, 5 Dec 2007 17:00:20 +0100, juljanna napisał(a):
>>> zwykły biały lukier
>>>> (woda + cukier puder) Pozdrawiam
>>>> Ewa
>>> Zamiast wody proponuję cytrynę pozdrawiam Julita
>> ...plus nieco dobrego rumu (ja daję ciemny Bacardi) lub likieru Amaretto.
>
> a jakie proporcje?

Hmmm... duuużo :-)
Tzn np pól na pół sok ze świeżej cytryny z rumem (raz nawet zrobiłam z
samym rumem - szaleństwo, ale to było do miodownika na ekstra okazję) lub
(druga wersja) woda pół na pół z Amaretto (jakoś mi tu akurat cytryna nie
pasi). Robię lukier ucierany - tylko. Jest dobry. Może nie ma połysku, ale
pięknie zastyga i się trzyma. Ten z rumem Bacardi jest pyszny właśnie do
wszelkiego rodzaju pierników i miodowników, a ten z Amaretto - do makowców
:-)
Ucieram w białym porcelanowym moździerzu z pałeczką - takim laboratoryjnym,
dość dużym, bo się zawartość lubi wylewać na początku.
--
XL wiosenna

"Ci, którym natura każe się trzymać z dala od wspólnoty ... , nie
potrzebują też obrony, bo brak zrozumienia nie może ich ugodzić, są
bowiem poza kręgiem światła, a miłość znajdzie ich wszędzie. Nie potrzebują
też pokrzepienia, bo jeśli chcą pozostawać prawdziwi, mogą
czerpać tylko z siebie, zatem nie można im pomóc, przedtem nie
zaszkodziwszy." Franz Kafka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2007-12-05 19:45:48

Temat: Re: Jaka temperatura do pierniczków?
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Ikselka pisze:

> pięknie zastyga i się trzyma. Ten z rumem Bacardi jest pyszny właśnie do
> wszelkiego rodzaju pierników i miodowników

Szkoda, że moje zleżałe Baccardi wylądowało ostatecznie w zlewie,
przydałoby się jak znalazł :-(.

--
Pozdrawiam
Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

kiszenie barszczu
[pytanie] Mięso jak z hamburgera
piierniczki świąteczne
prosta salatka wymyslona wczoraj...
Trochę Doorsów Wam w kuchni...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »