« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2006-03-15 12:38:50
Temat: Re: Jaki olej do smażenia?** Katarzyna 'Bastet' Świderska wrote:
> Konrad Kosmowski napisał(a):
>
> > Nie. Całkiem zwykły jak na olej, w lodówce potrafi się zamienić w
> > galaretę ale w temp. pokojowej szybko wraca do normy.
>
> I nie rozni sie barwa od takiego zwyklego?
Zależy co to jest "zwykły olej", dla mnie arachidowy jest
jak najzwyklejszy. Nie ma w nim nic niezwykłego. :)
> Bo ja mam cos co pachnie orzeszkami ziemnymi, jest ciemne i odrobine
> gestsze od zwyklego oleju (poszlam i sprawdzilam), dodaje to do
> salatek, ale chcialabym wiedziec czy mozna na takim oleju tez smazyc.
Może to sezamowy?
--
+ ' .-. .
. http://kosmosik.net/ * ) )
* . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2006-03-15 17:28:23
Temat: Re: Jaki olej do smażenia?In news:dv91u9$gm3$5@nemesis.news.tpi.pl, Konrad Kosmowski wrote:
>> Bo ja mam cos co pachnie orzeszkami ziemnymi, jest ciemne i odrobine
>> gestsze od zwyklego oleju (poszlam i sprawdzilam), dodaje to do
>> salatek, ale chcialabym wiedziec czy mozna na takim oleju tez smazyc.
>
> Może to sezamowy?
Pewnie tak. Kompletnie nie nadaje się do smażenia. Jest robiony z
prażonego sezamu, więc już jest niejako usmażony, i szybko się spali.
Dodaje się go do potraw gotowych albo pod koniec smażenia. Do sałatek? Hm.
Hania
--
***
Google might not be right, but it certainly is quick.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2006-03-15 20:45:05
Temat: Re: Jaki olej do smażenia?** Hanna Burdon wrote:
>>> Bo ja mam cos co pachnie orzeszkami ziemnymi, jest ciemne i
>>> odrobine gestsze od zwyklego oleju (poszlam i sprawdzilam), dodaje
>>> to do salatek, ale chcialabym wiedziec czy mozna na takim oleju
>>> tez smazyc.
>> Może to sezamowy?
> Pewnie tak. Kompletnie nie nadaje się do smażenia.
Bo to właściwie tylko się nazywa olej, podczas gdy jest to w gruncie
rzeczy przyprawa.
> Jest robiony z prażonego sezamu, więc już jest niejako usmażony, i
> szybko się spali. Dodaje się go do potraw gotowych albo pod koniec
> smażenia.
Do zup (azjatyckich) kilka oczek bardzo pasuje. :)
> Do sałatek? Hm.
Ja daję np. do kapusty pekińskiej przesmażonej z chilli.
--
+ ' .-. .
. http://kosmosik.net/ * ) )
* . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |