| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-03-13 14:57:31
Temat: Jaki olej do smażenia?Zapachu i smaku rzepakowego ostanio jakoś nie znoszę ;)
Oliwa z oliwek zbyt droga.
Więc czego można używać do smażenia? Słonecznikowy? Sojowy?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-03-13 15:17:16
Temat: Re: Jaki olej do smażenia?** jureq wrote:
> Zapachu i smaku rzepakowego ostanio jakoś nie znoszę ;)
> Oliwa z oliwek zbyt droga.
Na oliwie się raczej nie smaży.
> Więc czego można używać do smażenia? Słonecznikowy? Sojowy?
Sojowy, arachidowy.
--
+ ' .-. .
. http://kosmosik.net/ * ) )
* . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-03-13 15:38:15
Temat: Re: Jaki olej do smażenia?Użytkownik "Konrad Kosmowski" <k...@k...net> napisał w wiadomości
news:dv42fb$j1m$1@nemesis.news.tpi.pl...
> ** jureq wrote:
>
>> Zapachu i smaku rzepakowego ostanio jakoś nie znoszę ;)
>> Oliwa z oliwek zbyt droga.
>
> Na oliwie się raczej nie smaży.
Tylko na oliwie!! Najtańszej, z wytłoków.
>> Więc czego można używać do smażenia? Słonecznikowy? Sojowy?
>
> Sojowy, arachidowy.
Raczej nie. Tłuszcz do smażenia nie powinien zawierac wiele kwasów
nienasyconych, bo one sie rozkładają najszybciej i rakowacieją.
Poszukaj tłuszczu kokosowego, albo bierz zwykły smalec. Albo oliwa z oliwek,
najtańsza.
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-03-13 15:38:20
Temat: Re: Jaki olej do smażenia?in article dv42fb$j1m$...@n...news.tpi.pl, Konrad Kosmowski at
k...@k...net wrote on 13/03/2006 16:17:
> ** jureq wrote:
>
>> Zapachu i smaku rzepakowego ostanio jakoś nie znoszę ;)
>> Oliwa z oliwek zbyt droga.
>
> Na oliwie się raczej nie smaży.
Dlaczego? Mnie niektóre rzeczy smakują tylko na oliwie.
--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-03-13 15:41:10
Temat: Re: Jaki olej do smażenia?"jureq" <j...@X...to.z.adresu.Xop.pl> wrote in message
news:dv418k$3sb$1@opal.futuro.pl...> Zapachu i smaku rzepakowego ostanio
jakoś nie znoszę ;)
> Oliwa z oliwek zbyt droga.
> Więc czego można używać do smażenia? Słonecznikowy? Sojowy?
Poszukaj sobie w archiwum tej grupy - google | grupy dyskusyje |
pl.rec.kuchnia - byla mowa o roznych olejach i ich wlasciwosciach. W
skrocie - rozne oleje nadaja sie do smazenia w roznych temperaturach. a wiec
co chcesz smazyc i w jakiej temperaturze powinno byc czynnikiem wiadacym w
wyborze rodzaju oleju. Oliwa z oliwek akurat nadaje sie do smazenia w
niskich temperaturach.
--
><eM eL><
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-03-13 18:51:56
Temat: Re: Jaki olej do smażenia?In news:dv418k$3sb$1@opal.futuro.pl, jureq wrote:
> Zapachu i smaku rzepakowego ostanio jakoś nie znoszę ;)
Ja też go nie trawię.
> Oliwa z oliwek zbyt droga.
> Więc czego można używać do smażenia? Słonecznikowy? Sojowy?
Ja smażę na słonecznikowym, z orzeszków ziemnych albo z pestek winogron.
Hania
--
***
Google might not be right, but it certainly is quick.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-03-14 09:04:59
Temat: Re: Jaki olej do smażenia?
Użytkownik "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:dv43h5$uqg$1@news.onet.pl...
>
> Poszukaj tłuszczu kokosowego, albo bierz zwykły smalec. Albo oliwa z
oliwek,
> najtańsza.
>
Dokladnie\
Nie jest wcale taka znowu droga
Niezla (z wytlokow niestety) moze kosztowac juz od 8-miu zlotych za litr
(Biedronka, Lider priece, Lidl, Plus
I nie nalezy sie przerazac ze to markety
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-03-15 12:00:49
Temat: Re: Jaki olej do smażenia?Hanna Burdon napisał(a):
> Ja smażę na słonecznikowym, z orzeszków ziemnych albo z pestek winogron.
Czy ten z orzeszkow ziemnych to jest taki gesty ciemny olej o dziwnym
zapachu, ale z wyczuwalnym akcentem orzeszkowym (albo smak ma taki
orzeszkowy, nie chce mi sie wstawac i isc do kuchni zobaczyc)?
--
pa!
Bastet_Milo "See you in space
http://bastet-milo.blog.pl cowboy..."
gg:408044 Cowboy Bebop
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-03-15 12:14:42
Temat: Re: Jaki olej do smażenia?** Katarzyna 'Bastet' Świderska wrote:
>> Ja smażę na słonecznikowym, z orzeszków ziemnych albo z pestek
>> winogron.
> Czy ten z orzeszkow ziemnych to jest taki gesty ciemny olej o dziwnym
> zapachu, ale z wyczuwalnym akcentem orzeszkowym (albo smak ma taki
> orzeszkowy, nie chce mi sie wstawac i isc do kuchni zobaczyc)?
Nie. Całkiem zwykły jak na olej, w lodówce potrafi się zamienić w
galaretę ale w temp. pokojowej szybko wraca do normy.
--
+ ' .-. .
. http://kosmosik.net/ * ) )
* . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-03-15 12:26:03
Temat: Re: Jaki olej do smażenia?Konrad Kosmowski napisał(a):
> Nie. Całkiem zwykły jak na olej, w lodówce potrafi się zamienić w
> galaretę ale w temp. pokojowej szybko wraca do normy.
I nie rozni sie barwa od takiego zwyklego? Bo ja mam cos co pachnie
orzeszkami ziemnymi, jest ciemne i odrobine gestsze od zwyklego oleju
(poszlam i sprawdzilam), dodaje to do salatek, ale chcialabym wiedziec
czy mozna na takim oleju tez smazyc.
--
pa!
Bastet_Milo "See you in space
http://bastet-milo.blog.pl cowboy..."
gg:408044 Cowboy Bebop
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |