Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jaki olej do smażenia?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jaki olej do smażenia?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 13


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-03-13 14:57:31

Temat: Jaki olej do smażenia?
Od: jureq <j...@X...to.z.adresu.Xop.pl> szukaj wiadomości tego autora

Zapachu i smaku rzepakowego ostanio jakoś nie znoszę ;)
Oliwa z oliwek zbyt droga.
Więc czego można używać do smażenia? Słonecznikowy? Sojowy?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-03-13 15:17:16

Temat: Re: Jaki olej do smażenia?
Od: Konrad Kosmowski <k...@k...net> szukaj wiadomości tego autora

** jureq wrote:

> Zapachu i smaku rzepakowego ostanio jakoś nie znoszę ;)
> Oliwa z oliwek zbyt droga.

Na oliwie się raczej nie smaży.

> Więc czego można używać do smażenia? Słonecznikowy? Sojowy?

Sojowy, arachidowy.

--
+ ' .-. .
. http://kosmosik.net/ * ) )
* . . '-' . kK

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-03-13 15:38:15

Temat: Re: Jaki olej do smażenia?
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Konrad Kosmowski" <k...@k...net> napisał w wiadomości
news:dv42fb$j1m$1@nemesis.news.tpi.pl...
> ** jureq wrote:
>
>> Zapachu i smaku rzepakowego ostanio jakoś nie znoszę ;)
>> Oliwa z oliwek zbyt droga.
>
> Na oliwie się raczej nie smaży.

Tylko na oliwie!! Najtańszej, z wytłoków.

>> Więc czego można używać do smażenia? Słonecznikowy? Sojowy?
>
> Sojowy, arachidowy.

Raczej nie. Tłuszcz do smażenia nie powinien zawierac wiele kwasów
nienasyconych, bo one sie rozkładają najszybciej i rakowacieją.

Poszukaj tłuszczu kokosowego, albo bierz zwykły smalec. Albo oliwa z oliwek,
najtańsza.

DJD


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-03-13 15:38:20

Temat: Re: Jaki olej do smażenia?
Od: notujaca <n...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

in article dv42fb$j1m$...@n...news.tpi.pl, Konrad Kosmowski at
k...@k...net wrote on 13/03/2006 16:17:

> ** jureq wrote:
>
>> Zapachu i smaku rzepakowego ostanio jakoś nie znoszę ;)
>> Oliwa z oliwek zbyt droga.
>
> Na oliwie się raczej nie smaży.

Dlaczego? Mnie niektóre rzeczy smakują tylko na oliwie.

--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-03-13 15:41:10

Temat: Re: Jaki olej do smażenia?
Od: "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com> szukaj wiadomości tego autora

"jureq" <j...@X...to.z.adresu.Xop.pl> wrote in message
news:dv418k$3sb$1@opal.futuro.pl...> Zapachu i smaku rzepakowego ostanio
jakoś nie znoszę ;)
> Oliwa z oliwek zbyt droga.
> Więc czego można używać do smażenia? Słonecznikowy? Sojowy?

Poszukaj sobie w archiwum tej grupy - google | grupy dyskusyje |
pl.rec.kuchnia - byla mowa o roznych olejach i ich wlasciwosciach. W
skrocie - rozne oleje nadaja sie do smazenia w roznych temperaturach. a wiec
co chcesz smazyc i w jakiej temperaturze powinno byc czynnikiem wiadacym w
wyborze rodzaju oleju. Oliwa z oliwek akurat nadaje sie do smazenia w
niskich temperaturach.

--
><eM eL><


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-03-13 18:51:56

Temat: Re: Jaki olej do smażenia?
Od: "Hanna Burdon" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

In news:dv418k$3sb$1@opal.futuro.pl, jureq wrote:
> Zapachu i smaku rzepakowego ostanio jakoś nie znoszę ;)

Ja też go nie trawię.

> Oliwa z oliwek zbyt droga.
> Więc czego można używać do smażenia? Słonecznikowy? Sojowy?


Ja smażę na słonecznikowym, z orzeszków ziemnych albo z pestek winogron.

Hania
--
***
Google might not be right, but it certainly is quick.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-03-14 09:04:59

Temat: Re: Jaki olej do smażenia?
Od: "Misiek" <p...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:dv43h5$uqg$1@news.onet.pl...
>
> Poszukaj tłuszczu kokosowego, albo bierz zwykły smalec. Albo oliwa z
oliwek,
> najtańsza.
>

Dokladnie\
Nie jest wcale taka znowu droga
Niezla (z wytlokow niestety) moze kosztowac juz od 8-miu zlotych za litr
(Biedronka, Lider priece, Lidl, Plus
I nie nalezy sie przerazac ze to markety

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2006-03-15 12:00:49

Temat: Re: Jaki olej do smażenia?
Od: Katarzyna 'Bastet' Świderska <b...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Hanna Burdon napisał(a):

> Ja smażę na słonecznikowym, z orzeszków ziemnych albo z pestek winogron.

Czy ten z orzeszkow ziemnych to jest taki gesty ciemny olej o dziwnym
zapachu, ale z wyczuwalnym akcentem orzeszkowym (albo smak ma taki
orzeszkowy, nie chce mi sie wstawac i isc do kuchni zobaczyc)?

--
pa!
Bastet_Milo "See you in space
http://bastet-milo.blog.pl cowboy..."
gg:408044 Cowboy Bebop

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2006-03-15 12:14:42

Temat: Re: Jaki olej do smażenia?
Od: Konrad Kosmowski <k...@k...net> szukaj wiadomości tego autora

** Katarzyna 'Bastet' Świderska wrote:

>> Ja smażę na słonecznikowym, z orzeszków ziemnych albo z pestek
>> winogron.

> Czy ten z orzeszkow ziemnych to jest taki gesty ciemny olej o dziwnym
> zapachu, ale z wyczuwalnym akcentem orzeszkowym (albo smak ma taki
> orzeszkowy, nie chce mi sie wstawac i isc do kuchni zobaczyc)?

Nie. Całkiem zwykły jak na olej, w lodówce potrafi się zamienić w
galaretę ale w temp. pokojowej szybko wraca do normy.

--
+ ' .-. .
. http://kosmosik.net/ * ) )
* . . '-' . kK

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2006-03-15 12:26:03

Temat: Re: Jaki olej do smażenia?
Od: Katarzyna 'Bastet' Świderska <b...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Konrad Kosmowski napisał(a):

> Nie. Całkiem zwykły jak na olej, w lodówce potrafi się zamienić w
> galaretę ale w temp. pokojowej szybko wraca do normy.

I nie rozni sie barwa od takiego zwyklego? Bo ja mam cos co pachnie
orzeszkami ziemnymi, jest ciemne i odrobine gestsze od zwyklego oleju
(poszlam i sprawdzilam), dodaje to do salatek, ale chcialabym wiedziec
czy mozna na takim oleju tez smazyc.


--
pa!
Bastet_Milo "See you in space
http://bastet-milo.blog.pl cowboy..."
gg:408044 Cowboy Bebop

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

omlet - na czym usmazyc?
golonka
OT
Szynka w piwie
Kawon czyli...?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »