Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Daniel Stalica <d...@s...info>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: Jaki olej jest najzdrowszy?
Date: Mon, 16 Feb 2009 08:53:12 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 51
Message-ID: <gnb61a$31h$1@inews.gazeta.pl>
References: <gn9v1v$lfp$1@inews.gazeta.pl> <gna1an$1j2$3@inews.gazeta.pl>
<gna6o6$l6$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 078088192020.oswiecim.vectranet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1234770794 3121 78.88.192.20 (16 Feb 2009 07:53:14 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 16 Feb 2009 07:53:14 +0000 (UTC)
X-User: daniel.stalica
In-Reply-To: <gna6o6$l6$1@inews.gazeta.pl>
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.19 (Windows/20081209)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:254392
Ukryj nagłówki
Karol pisze:
> Daniel Stalica <d...@s...info> napisał(a):
>> Tutaj znajdziesz odpowiedź:
>>
>> http://groups.google.pl/group/pl.sci.medycyna/browse
_thread/thread/14ba7d7387c1
>> a838?hl=pl&ie=UTF-8&oe=utf-8&q=olej+najlepszy#
>
> Daniel Stalica <d...@s...info> napisał(a):
>
>> Tanika pisze:
>>> Od 3 do 50 zł za litr. Rzepakowe, słonecznikowe, z oliwek, z pestek winogron,
>>> dyni, jabłel, lniane, sojowe i jeszcze wiele innych. Wszystko dostępne na
>>> naszym rynku.
>>>
>>> "Proste" pytanie: który z nich jest najzdrowszy do sałatek (na zimno) a który
>>> najlepszy do smażenia (na gorąco)? Oczywiście z punktu widzenia medycznego a
>>> nie opowieści babci Lusi (z całym szacunkiem dla babci!).
>>>
>>> Tanika
>>>
>> Tutaj znajdziesz odpowiedź:
>>
>> http://groups.google.pl/group/pl.sci.medycyna/browse
_thread/thread/14ba7d7387c1
>> a838?hl=pl&ie=UTF-8&oe=utf-8&q=olej+najlepszy#
>
> nie mam az tyle czasu aby przesledzic caly watek, dlatego nie jestem pewien
> czy twoja decyzja o uzywaniu oleju slonecznikowego do potraw na zimno,
> utrzymala sie w mocy.
>
Ano nie utrzymał się, ale, że jak nie masz czasu na przeczytanie wątku a
walisz poniżej taaaakim elaboratem? :D
> Nie wiem takze jakie rodzaje tego oleju sa dostepne na polskim rynku
> (konketnie chodzi mi o zawartosc omega-6 i mono-nienasyconych kwasow
> tluszczowych). Z tym olejem trzeba jednak uwazac, bo zawartosc omega-6 jest
> dosc duza i istnieja podejrzenia iz ludzie naduzywajacy tego oleju w swojej
> kuchni czesciej zapadaja na nowotwory hormonozalezne (typu prostata i nowotwor
> piersi).
[duuuuże ciach]
>
> Oleju lnianego tak zalecanego przez niektorych oszolomow wege, nie uzywamy
> w naszej kuchni, bowiem jest niejadalny i wyjatkow paskudny w smaku.
> Wredota wprost to jakas jest dla masochistow:))
>
--
Blog: http://blog.stalica.info
|