Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: Jaki tluszcz do smazenia

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Jaki tluszcz do smazenia

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 1999-12-23 15:13:33

Temat: Re: Jaki tluszcz do smazenia
Od: l...@i...waw.pl (Dariusz K. Ladziak) szukaj wiadomości tego autora

On Thu, 16 Dec 1999 10:35:30 GMT, "Grzegorz Pajak"
<g...@c...pl> wrote:

>Mam pytanko: jakiego najlepiej uzyc tluszczu do obrobki potraw - smazenie
>typu: przez krotka chwile na b.wysoka temperature.

Tluszcze nasycone, twarde. Sa najodporniejsze na utlenianie. Zatem
smalec, loj, olej palmowy (to tluszcz jak najbardziej staly...),
syntetyczny odpowiednik oleju palmowego pt. "Ceres" (robia to
jeszcze?). Tluszcze nienasycone w trakcie obrobki cieplnej tworza
mniej lub bardziej rozbudowane struktury przestrzenne polaczone
mostkami tlenowymi w miejscach po zerwanych podwojnych wiazaniach -
samo zdrowie...

--
Darek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Obiecałem komuś namiary na patelnie ???
Re: persimmon
Re: Gliniane naczynia
Re: persimmon
Świąteczne Życzenia

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »