Data: 2011-10-17 12:14:08
Temat: Re: Jakich składników mi brak?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Mon, 17 Oct 2011 09:09:37 +0200, Szczepan Bialek napisał(a):
> Tak tez robi ludzkosc od tysiacleci. Bo chleb to nie bylo zboze tylko
> pieczone drozdze. Po 24 godzinnej fermentacji po zbozu nie bylo sladu a
> jedynie drozdze.
Pieprzysz, sorry, jak potłuczony.
Chleb fermentowany nie jest znany od tysiącleci, lecz od stosunkowo
niedawna - najpierw było zbieractwo (więc jedzono całe ziarna ówczesnych
prymitywnych odmian), potem było rolnictwo i z ziaren uprawianych zbóż
pieczono placki i podpłomyki. Chleb tzw wyrastany powstał dopiero w erze
nowozytnej - najpierw w oparciu o fermentację
mlekową (zakwas), a znacznie później w oparciu o alkoholową (drożdże).
> A drzdze zawieraja skrobie zwierzeca.
:-D
--
XL
Bronisław Komorowski określający się jako konserwatywny, wierzący otworzył
drzwi do sporu o miejsce krzyża w sferze publicznej. Nic dziwnego, że
środowiska lewicowo-liberalne podjęły rękawicę i weszły w ten atrakcyjny
dla siebie polityczno-cywilizacyjny spór z chrześcijaństwem.
* Źródło: Barbara Fedyszak-Radziejowska - Walka z krzyżem to powtórka z
PRL, naszdziennik.pl, 11 sierpnia 2010
|