« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-06-05 14:44:16
Temat: Jakie mięso na szaszłyki?Pytanie na szybko:
jakie mięso (jaka część karku) najlepsze jest na szaszłyki z grilla?
i jak marynujecie mięso? najpierw w całości potem w kawałki i na patyk, czy
nadziane się moczy?
I pytanie nr 2:
Jak długo grilluje się ziemniak w folii (taki nie za duży)?
--
Pozdrawiam
K
przed swoim pierwszy grillem (jako organizator)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-06-05 14:52:04
Temat: Re: Jakie mięso na szaszłyki?** Kajetana_Kinga wrote:
> I pytanie nr 2:
> Jak długo grilluje się ziemniak w folii (taki nie za duży)?
Dopóki nie jest miękki. :) Ok. 20 min., sprawdzaj widelcem.
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-06-05 14:58:06
Temat: Re: Jakie mięso na szaszłyki?
> Dopóki nie jest miękki. :) Ok. 20 min., sprawdzaj widelcem.
>
Dzięki :)
Zawsze jadłam, nigdy nie grillowalam, w elektrycznym piekł się z godzinę albo i
dłużej, a chciałam wiedzieć w którym momencie je wstawić na grilla.
Pozdrawiam
K
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-06-05 15:05:52
Temat: Re: Jakie mięso na szaszłyki?** Kajetana_Kinga wrote:
>> Dopóki nie jest miękki. :) Ok. 20 min., sprawdzaj widelcem.
> Dzięki :)
> Zawsze jadłam, nigdy nie grillowalam, w elektrycznym piekł się z
> godzinę albo i dłużej, a chciałam wiedzieć w którym momencie je
> wstawić na grilla.
Na mocno rozgrzanym węglu to jak napisałem - średni (w sensie 5-7cm)
będzie się robił ok. 20cm. Ale mówimy tu o rozgrzanym węglu i
umieszczeniu ziemniaka w żarze (i obsypaniu go nim po bokach).
No i zawsze można sprawdzić widelcem, powinien się bez problemu wbijać
do środka.
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-06-05 19:15:51
Temat: Re: Jakie mięso na szaszłyki?Konrad Kosmowski napisał(a):
> ** Kajetana_Kinga wrote:
>
>>> Dopóki nie jest miękki. :) Ok. 20 min., sprawdzaj widelcem.
>
>> Dzięki :)
>> Zawsze jadłam, nigdy nie grillowalam, w elektrycznym piekł się z
>> godzinę albo i dłużej, a chciałam wiedzieć w którym momencie je
>> wstawić na grilla.
>
> Na mocno rozgrzanym węglu to jak napisałem - średni (w sensie 5-7cm)
> będzie się robił ok. 20cm. [...]
Płaszczak?
;-)
pozdr. z czwartego wymiaru Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-06-06 06:13:06
Temat: Re: Jakie mięso na szaszłyki?
Użytkownik "Kajetana_Kinga" <k...@g...nospam.pl> napisał w
wiadomości news:f43ss5$9bc$1@inews.gazeta.pl...
> Pytanie na szybko:
> jakie mięso (jaka część karku) najlepsze jest na szaszłyki z grilla?
> i jak marynujecie mięso? najpierw w całości potem w kawałki i na patyk,
> czy nadziane się moczy?
>
> I pytanie nr 2:
> Jak długo grilluje się ziemniak w folii (taki nie za duży)?
>
> --
> Pozdrawiam
>
1. Poledwica wolowa (piecze sie krotko.. w zaleznosci od spodziewanych
efektow - krwisty, srednio krwisty, wypieczony)
2. poledwica wieprzowa
3. schab
4. karczek
Takie widzialem "gotowe" w sklepach :-) i w przepisach
oczywiscie moze rowniez byc mieso drobiowe...
5. Poledwica barania...
6. Udziec barani
w przypadku 1 i 2 slonina/boczek musza byc w dosc cienkie plasterki
pokrojone i dosc mocno scisniete miesem
pytanie nr. 2
w piekarniku pieklem od 20-35 minut ziemniaki przekrojone na pol, obrane
wczesniej, posmarowane maslem, posypane pieprzem i sola
Sredniej wielkosci ziemniaki.
w folii nawet do 45 minut... zaleznie od wielkosci, ale wtedy w calosci
ziemniaki wkladalem... raz obrane, innym razem jedynie wyszorowane tylko
a na grillu... nie robilem.. Wpadlem jedynie na taki pomysl:
"wstepnie" obgotowane ziemniaki (polowa czasu gotowania) zawijam w folie,
dodajac maslo na wierch kazdego ziemniaka i... juz krocej sie griluja :-)
(lub w piekarniku wczesniej podpieczone) - jesli na czasie Ci zalezy.. Ale
jak dla mnie sam urok to wlasnie to wyczekiwanie na zarcie z grilla :-)
(hehehe niektorzy niedoczekaja raczac sie piwkiem "po drodze" hehehe)
Mozna i tak jak napisali inni, cos na ksztalt pieczonego w ognisku... Wtedy
zalezy juz od wielkosci glownie
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-06-06 07:48:37
Temat: Re: Jakie mięso na szaszłyki?Użytkownik "Jerzy Nowak" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:f44ctg$66$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> Na mocno rozgrzanym węglu to jak napisałem - średni (w sensie 5-7cm)
>> będzie się robił ok. 20cm. [...]
>
> Płaszczak?
> ;-)
> pozdr. z czwartego wymiaru Jerzy
Uśmiałam się jak nie wiem :)
K
jak macie coś do kupienia to kupcie dzisiaj bo jutro strajk włoski w marketach
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-06-06 09:09:43
Temat: Re: Jakie mięso na szaszłyki?
Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:f45jal$9ek$1@atlantis.news.tpi.pl...
> 1. Poledwica wolowa (piecze sie krotko.. w zaleznosci od spodziewanych
> efektow - krwisty, srednio krwisty, wypieczony)
> 2. poledwica wieprzowa
> 3. schab
> 4. karczek
> Takie widzialem "gotowe" w sklepach :-) i w przepisach
> oczywiscie moze rowniez byc mieso drobiowe...
> 5. Poledwica barania...
> 6. Udziec barani
>
> w przypadku 1 i 2 slonina/boczek musza byc w dosc cienkie plasterki pokrojone
> i dosc mocno scisniete miesem
>
> pytanie nr. 2
> w piekarniku pieklem od 20-35 minut ziemniaki przekrojone na pol, obrane
> wczesniej, posmarowane maslem, posypane pieprzem i sola
> Sredniej wielkosci ziemniaki.
> w folii nawet do 45 minut... zaleznie od wielkosci, ale wtedy w calosci
> ziemniaki wkladalem... raz obrane, innym razem jedynie wyszorowane tylko
> a na grillu... nie robilem.. Wpadlem jedynie na taki pomysl:
> "wstepnie" obgotowane ziemniaki (polowa czasu gotowania) zawijam w folie,
> dodajac maslo na wierch kazdego ziemniaka i... juz krocej sie griluja :-) (lub
> w piekarniku wczesniej podpieczone) - jesli na czasie Ci zalezy.. Ale jak dla
> mnie sam urok to wlasnie to wyczekiwanie na zarcie z grilla :-)
> (hehehe niektorzy niedoczekaja raczac sie piwkiem "po drodze" hehehe)
> Mozna i tak jak napisali inni, cos na ksztalt pieczonego w ognisku... Wtedy
> zalezy juz od wielkosci glownie
>
>
Dzięki wielkie
20 minut to jeszcze ok, po prostu nie wiedziałam czy wkładać je na grilla pół
godziny przed mięsem czy równo czy trochę po mięsie :)
Ontopicznie: te świece na komary to się sprawdzają?
Pozdrawiam
K
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-06-06 09:15:03
Temat: Re: Jakie mięso na szaszłyki?> Dzięki wielkie
> 20 minut to jeszcze ok, po prostu nie wiedziałam czy wkładać je na grilla pół
> godziny przed mięsem czy równo czy trochę po mięsie :)
> Ontopicznie: te świece na komary to się sprawdzają?
Predzej te zielone spiralki. Ale najlepiej to jakiegos palacza
posadzic :)
--
Pozdr,
Michal K.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-06-06 09:34:50
Temat: Re: Jakie mięso na szaszłyki?Użytkownik "Michal Komorowski" <k...@w...pl> napisał w wiadomości
news:1181121303.315448.7180@m36g2000hse.googlegroups
.com...
>> Ontopicznie: te świece na komary to się sprawdzają?
>Predzej te zielone spiralki. Ale najlepiej to jakiegos palacza
>posadzic :)
Zielone spiralki przywiozła mi znajoma w prezencie. Palacz też się znajdzie :)
Pozdrawiam i dzięki
K
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |