Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jakie mięso na szaszłyki?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jakie mięso na szaszłyki?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 10


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-06-05 14:44:16

Temat: Jakie mięso na szaszłyki?
Od: "Kajetana_Kinga" <k...@g...nospam.pl> szukaj wiadomości tego autora

Pytanie na szybko:
jakie mięso (jaka część karku) najlepsze jest na szaszłyki z grilla?
i jak marynujecie mięso? najpierw w całości potem w kawałki i na patyk, czy
nadziane się moczy?

I pytanie nr 2:
Jak długo grilluje się ziemniak w folii (taki nie za duży)?

--
Pozdrawiam

K
przed swoim pierwszy grillem (jako organizator)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-06-05 14:52:04

Temat: Re: Jakie mięso na szaszłyki?
Od: Konrad Kosmowski <k...@k...net> szukaj wiadomości tego autora

** Kajetana_Kinga wrote:

> I pytanie nr 2:
> Jak długo grilluje się ziemniak w folii (taki nie za duży)?

Dopóki nie jest miękki. :) Ok. 20 min., sprawdzaj widelcem.

--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-06-05 14:58:06

Temat: Re: Jakie mięso na szaszłyki?
Od: "Kajetana_Kinga" <k...@g...nospam.pl> szukaj wiadomości tego autora


> Dopóki nie jest miękki. :) Ok. 20 min., sprawdzaj widelcem.
>
Dzięki :)
Zawsze jadłam, nigdy nie grillowalam, w elektrycznym piekł się z godzinę albo i
dłużej, a chciałam wiedzieć w którym momencie je wstawić na grilla.

Pozdrawiam

K

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-06-05 15:05:52

Temat: Re: Jakie mięso na szaszłyki?
Od: Konrad Kosmowski <k...@k...net> szukaj wiadomości tego autora

** Kajetana_Kinga wrote:

>> Dopóki nie jest miękki. :) Ok. 20 min., sprawdzaj widelcem.

> Dzięki :)
> Zawsze jadłam, nigdy nie grillowalam, w elektrycznym piekł się z
> godzinę albo i dłużej, a chciałam wiedzieć w którym momencie je
> wstawić na grilla.

Na mocno rozgrzanym węglu to jak napisałem - średni (w sensie 5-7cm)
będzie się robił ok. 20cm. Ale mówimy tu o rozgrzanym węglu i
umieszczeniu ziemniaka w żarze (i obsypaniu go nim po bokach).

No i zawsze można sprawdzić widelcem, powinien się bez problemu wbijać
do środka.

--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2007-06-05 19:15:51

Temat: Re: Jakie mięso na szaszłyki?
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Konrad Kosmowski napisał(a):
> ** Kajetana_Kinga wrote:
>
>>> Dopóki nie jest miękki. :) Ok. 20 min., sprawdzaj widelcem.
>
>> Dzięki :)
>> Zawsze jadłam, nigdy nie grillowalam, w elektrycznym piekł się z
>> godzinę albo i dłużej, a chciałam wiedzieć w którym momencie je
>> wstawić na grilla.
>
> Na mocno rozgrzanym węglu to jak napisałem - średni (w sensie 5-7cm)
> będzie się robił ok. 20cm. [...]

Płaszczak?
;-)
pozdr. z czwartego wymiaru Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2007-06-06 06:13:06

Temat: Re: Jakie mięso na szaszłyki?
Od: "Misiek" <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Kajetana_Kinga" <k...@g...nospam.pl> napisał w
wiadomości news:f43ss5$9bc$1@inews.gazeta.pl...
> Pytanie na szybko:
> jakie mięso (jaka część karku) najlepsze jest na szaszłyki z grilla?
> i jak marynujecie mięso? najpierw w całości potem w kawałki i na patyk,
> czy nadziane się moczy?
>
> I pytanie nr 2:
> Jak długo grilluje się ziemniak w folii (taki nie za duży)?
>
> --
> Pozdrawiam
>

1. Poledwica wolowa (piecze sie krotko.. w zaleznosci od spodziewanych
efektow - krwisty, srednio krwisty, wypieczony)
2. poledwica wieprzowa
3. schab
4. karczek
Takie widzialem "gotowe" w sklepach :-) i w przepisach
oczywiscie moze rowniez byc mieso drobiowe...
5. Poledwica barania...
6. Udziec barani

w przypadku 1 i 2 slonina/boczek musza byc w dosc cienkie plasterki
pokrojone i dosc mocno scisniete miesem

pytanie nr. 2
w piekarniku pieklem od 20-35 minut ziemniaki przekrojone na pol, obrane
wczesniej, posmarowane maslem, posypane pieprzem i sola
Sredniej wielkosci ziemniaki.
w folii nawet do 45 minut... zaleznie od wielkosci, ale wtedy w calosci
ziemniaki wkladalem... raz obrane, innym razem jedynie wyszorowane tylko
a na grillu... nie robilem.. Wpadlem jedynie na taki pomysl:
"wstepnie" obgotowane ziemniaki (polowa czasu gotowania) zawijam w folie,
dodajac maslo na wierch kazdego ziemniaka i... juz krocej sie griluja :-)
(lub w piekarniku wczesniej podpieczone) - jesli na czasie Ci zalezy.. Ale
jak dla mnie sam urok to wlasnie to wyczekiwanie na zarcie z grilla :-)
(hehehe niektorzy niedoczekaja raczac sie piwkiem "po drodze" hehehe)
Mozna i tak jak napisali inni, cos na ksztalt pieczonego w ognisku... Wtedy
zalezy juz od wielkosci glownie


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2007-06-06 07:48:37

Temat: Re: Jakie mięso na szaszłyki?
Od: "Kajetana_Kinga" <k...@g...nospam.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Jerzy Nowak" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:f44ctg$66$1@nemesis.news.tpi.pl...


>> Na mocno rozgrzanym węglu to jak napisałem - średni (w sensie 5-7cm)
>> będzie się robił ok. 20cm. [...]
>
> Płaszczak?
> ;-)
> pozdr. z czwartego wymiaru Jerzy

Uśmiałam się jak nie wiem :)

K
jak macie coś do kupienia to kupcie dzisiaj bo jutro strajk włoski w marketach

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2007-06-06 09:09:43

Temat: Re: Jakie mięso na szaszłyki?
Od: "Kajetana_Kinga" <k...@g...nospam.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:f45jal$9ek$1@atlantis.news.tpi.pl...
> 1. Poledwica wolowa (piecze sie krotko.. w zaleznosci od spodziewanych
> efektow - krwisty, srednio krwisty, wypieczony)
> 2. poledwica wieprzowa
> 3. schab
> 4. karczek
> Takie widzialem "gotowe" w sklepach :-) i w przepisach
> oczywiscie moze rowniez byc mieso drobiowe...
> 5. Poledwica barania...
> 6. Udziec barani
>
> w przypadku 1 i 2 slonina/boczek musza byc w dosc cienkie plasterki pokrojone
> i dosc mocno scisniete miesem
>
> pytanie nr. 2
> w piekarniku pieklem od 20-35 minut ziemniaki przekrojone na pol, obrane
> wczesniej, posmarowane maslem, posypane pieprzem i sola
> Sredniej wielkosci ziemniaki.
> w folii nawet do 45 minut... zaleznie od wielkosci, ale wtedy w calosci
> ziemniaki wkladalem... raz obrane, innym razem jedynie wyszorowane tylko
> a na grillu... nie robilem.. Wpadlem jedynie na taki pomysl:
> "wstepnie" obgotowane ziemniaki (polowa czasu gotowania) zawijam w folie,
> dodajac maslo na wierch kazdego ziemniaka i... juz krocej sie griluja :-) (lub
> w piekarniku wczesniej podpieczone) - jesli na czasie Ci zalezy.. Ale jak dla
> mnie sam urok to wlasnie to wyczekiwanie na zarcie z grilla :-)
> (hehehe niektorzy niedoczekaja raczac sie piwkiem "po drodze" hehehe)
> Mozna i tak jak napisali inni, cos na ksztalt pieczonego w ognisku... Wtedy
> zalezy juz od wielkosci glownie
>
>
Dzięki wielkie
20 minut to jeszcze ok, po prostu nie wiedziałam czy wkładać je na grilla pół
godziny przed mięsem czy równo czy trochę po mięsie :)
Ontopicznie: te świece na komary to się sprawdzają?

Pozdrawiam

K

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2007-06-06 09:15:03

Temat: Re: Jakie mięso na szaszłyki?
Od: Michal Komorowski <k...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Dzięki wielkie
> 20 minut to jeszcze ok, po prostu nie wiedziałam czy wkładać je na grilla pół
> godziny przed mięsem czy równo czy trochę po mięsie :)
> Ontopicznie: te świece na komary to się sprawdzają?

Predzej te zielone spiralki. Ale najlepiej to jakiegos palacza
posadzic :)

--
Pozdr,

Michal K.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2007-06-06 09:34:50

Temat: Re: Jakie mięso na szaszłyki?
Od: "Kajetana_Kinga" <k...@g...nospam.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Michal Komorowski" <k...@w...pl> napisał w wiadomości
news:1181121303.315448.7180@m36g2000hse.googlegroups
.com...
>> Ontopicznie: te świece na komary to się sprawdzają?

>Predzej te zielone spiralki. Ale najlepiej to jakiegos palacza
>posadzic :)

Zielone spiralki przywiozła mi znajoma w prezencie. Palacz też się znajdzie :)


Pozdrawiam i dzięki

K

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

gofry-rozrywają się przy wyciąganiu
Jak mrozicie truskawki?
Re: Powazny klopot
garnki , naczynia , agd
Powazny klopot

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »