« poprzedni wątek | następny wątek » |
31. Data: 2014-02-21 22:21:00
Temat: Re: Jakie pszyprawy do buraczka?
Moze wiec zrob sobie gotowane, tylko koniecznie w skorce - obierz dopiero po
ugotowaniu, maja wtedy calkowicie inny smak.
----------------------------------------------------
----------------------------
Ja inaczej buraków nie gotuję, najpierw je dobrze myję, wodę po gotowaniu z
buraków (rosół) zawsze wykorzystuję do barszczu.
Lubię barszcz naturalny, bez żadnych dosypek z torebek i kupczych płynów -
ma być mój, naturalny! :).
pzdr.
Artur
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
32. Data: 2014-02-21 22:30:52
Temat: Odp: Jakie pszyprawy do buraczka?
Użytkownik "artustas" <a...@g...com> napisał w wiadomości
news:le8fvj$jce$1@node1.news.atman.pl...
>
> Moze wiec zrob sobie gotowane, tylko koniecznie w skorce - obierz dopiero
> po
> ugotowaniu, maja wtedy calkowicie inny smak.
>
>
> ----------------------------------------------------
----------------------------
>
> Ja inaczej buraków nie gotuję, najpierw je dobrze myję, wodę po gotowaniu
> z buraków (rosół) zawsze wykorzystuję do barszczu.
> Lubię barszcz naturalny, bez żadnych dosypek z torebek i kupczych płynów -
> ma być mój, naturalny! :).
>
> pzdr.
> Artur
tajezd ! ;)
Ja czasem dodaje kiszonego, zeby nabral "zdecydowania" ;)
Pozdrawiam
@
---
Ta wiadomość e-mail jest wolna od wirusów i złośliwego oprogramowania, ponieważ
ochrona avast! Antivirus jest aktywna.
http://www.avast.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
33. Data: 2014-02-21 23:20:15
Temat: Re: Jakie pszyprawy do buraczka?Dnia Fri, 21 Feb 2014 12:52:13 +0100, Stokrotka napisał(a):
> Kapusty należy zrobić dużo na raz,
Pod groźbą zsyłki na Sybir czy co??
>>cebula,
> To dodatek, nie nadaje się jako samodzielne ważywo do obiadu.
Pojęcie surówki z warzyw mieszanych znasz?
>
>> pory,
> Sałatka z pora to niezdrowa ekstrawagancja
LOL, strasznie niezdrowa:
http://fitforlife.pl/index.php?id=40&id_pod=75&id_ar
tykul=1845
> por to też dodatek do sałatki,
> albo doskonałe ważywo do zup itp., ale znowu nie nadaje się jako samodzielny
> dodatek ważywny do obiadu.
Jak najbardziej się nadaje - pokrojony w cieniutkie półplasterki por lekko
posolić, odcisnąć, polać winegretem lub śmietaną. Gotowe.
>> ogórki kiszone ..
> W lutym? Tylko kupne,
No cóż, jak nie masz własnych...
> a własne to dotrwają tylko pszesolone, albo z octem,
Bzdura. Moje mam zwykle aż do czerwca, i tylko do czerwca, bo się m.w.
wtedy kończą, czasem wczesniej. Niepasteryzowane.
> nie pasuje mi ani ocet ani za dużo soli.
Nikt nie każe octu ani soli. A co do warzyw, surówek - widzę ze Ty byś
chciała, ale... Ci się nie chce, nc Ci nie pasuje, bo to trzeba byłoby coś
ZROBIĆ 333-]
"O czas wojny zahacza też opowieść Tońka, czyli Henryka Vogelfaengera,
który po długich latach emigracji ostatni okres życia spędził w Warszawie.
Wtedy właśnie swoim przyjaciołom zacytował jeden z dialogów, jaki wygłaszał
ze Szczepciem, czyli Kazimierzem Wajdą, w najpopularniejszej przed wojną
audycji radiowej ,,Na wesołej lwowskiej fali". Dialog ten, którego fragment
publikujemy, w całości znajduje się w książce Adama Hollanka ,,Ja z
Łyczakowa" (Wydawnictwo Literackie, Kraków 1991):
,,- No fajno, słuchaj: idzi taki, o, huncfot, przemytnik, przez granice,
kawy wisz szmugluje, a tu pan celnik go chapie i si pospytuje - co pan tam
niesie. To on si chwili zawahał i bałaka - pokarm dla ptaszka, cały worek
pokarmu dla ptaszka. Hi-hi - śmieje się celnik, co pan ze mni większego
wariata od siebi robi, toż to kawa, a ptaszyk tego nie ji. Na tu ten
przemytnik - ou wa, niech nie ji."
http://www.rp.pl/artykul/634563.html?print=tak
--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
34. Data: 2014-02-21 23:21:09
Temat: Re: Jakie pszyprawy do buraczka?Dnia Fri, 21 Feb 2014 13:11:49 +0100, Anai napisał(a):
> W dniu 21.02.2014 00:01, Sunnynet pisze:
>>
>> "Anai" <a...@a...pl> schrieb im Newsbeitrag
>> news:le5og6$a7s$1@news.dialog.net.pl...
>>> W dniu 20.02.2014 18:22, Stokrotka pisze:
>>>> Jakie pszyprawy pasują do buraczka
>>>> by nie miał właściwości, jakie ma?
>>>>
>>> To znaczy, żeby nie miał czego?
>>> ... bo nie qmam chyba O_o
>>>
>> Stokrotkę chcesz zakumać? Żarty sobie robisz?
> Wiem... głupie :/
> Próbowałam ustalić czy przeszkadza jej to, że jest czerwony, czy to, że
> smakuje jak burak, czy jeszcze co innego - niestety nie raczyła udzielić
> odpowiedzi...
Burak przeszkadza, bo... burak :-)
--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
35. Data: 2014-02-21 23:33:09
Temat: Re: Odp: Jakie pszyprawy do buraczka?Dnia Fri, 21 Feb 2014 21:55:55 +0100, @ napisał(a):
> O wlasnie, kalafior! I seler naciowy! I ananas!
Tia... kalafior i seler naciowy zimą to oczywiście podstawa! Zwłaszcza dla
tych, co liczą każdy grosz!
:-/
--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
36. Data: 2014-02-21 23:48:52
Temat: Re: Jakie pszyprawy do buraczka?Użytkownik Aicha napisał:
> To miała być raczej surówka z kapusty, znacznie bardziej lekkostrawna od
> gotowanej wzdymającej kapuchy.
Wzdymająca to jest krótko obgotowana kapucha. Prawdziwy smak gotowanej
kapusty ujawnia się po co najmniej czterech godzinach powolnego
gotowania na małym ogniu - i to już nie wzdyma.
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
37. Data: 2014-02-21 23:54:02
Temat: Re: Jakie pszyprawy do buraczka?Użytkownik Aicha napisał:
> Albo modry szałot po ślunsku, czyli ugotowany, z boczkiem i zakwaszony
> na czerwono (bossski!) :)
Brzmi jak definicja antynomii... Modro kapusto na kwaśno? Przecież jak
na kwaśno - to nie modro, kwaśna jest czerwona... Istotą "modrej
kapusty" jako dodatku do roladek jest jej duszenie bez zakwaszania -
tylko trochę tłuszczu (najlepiej z drobnymi skwarkami), ciut wody, może
szzczypta pieprzu - ale bez zakwaszania!
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
38. Data: 2014-02-22 00:03:44
Temat: Re: Jakie pszyprawy do buraczka?Użytkownik Ikselka napisał:
> Jak najbardziej się nadaje - pokrojony w cieniutkie półplasterki por lekko
> posolić, odcisnąć, polać winegretem lub śmietaną. Gotowe.
Jak komuś półplasterki nie pasują (mnie nie pasują) to może w
ćwierćplasterki pociąć.
Posolić leciutko żeby szybciej zmiękł.
Pokropić oliwą z oliwek (najlepiej hiszpańską albo turecką) i popieprzyć.
Pokropić olejem lnianym zimnotłoczonym i popieprzyć.
Pokropić olejem rzepakowym zim...
Wymieszać z porządnym majonezem (Winiary, Kielecki, Kętrzyński, własnej
roboty...), pieprzenie niekonieczne.
Można samą, można zamiast cebuli do śledzia, można do każdej z
kombinacji trochę cebuli dla ostrości... Można (tfu!) trochę jabłka w
kostkę krojonego (tfu - bo ostatnio dużo robię dla paru przechowalni z
sortowniami jabłek, można dostać przesytu - jabłka, tony jabłek,
dziesiątki tysięcy ton jabłek...)
Ale jak ktoś ortografii nie potrafi ogarnąć to co my tu wymagamy żeby
tyle skomplikowanych przepisów ogarnął?
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
39. Data: 2014-02-22 00:47:59
Temat: Re: Jakie pszyprawy do buraczka?Dnia Fri, 21 Feb 2014 23:54:02 +0100, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):
> Brzmi jak definicja antynomii... Modro kapusto na kwaśno? Przecież jak
> na kwaśno - to nie modro, kwaśna jest czerwona... Istotą "modrej
> kapusty" jako dodatku do roladek jest jej duszenie bez zakwaszania -
> tylko trochę tłuszczu (najlepiej z drobnymi skwarkami), ciut wody, może
> szzczypta pieprzu - ale bez zakwaszania!
No tak właśnie mi coś nie zagrało z tym kwaśnym-modrym...
--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
40. Data: 2014-02-22 01:04:00
Temat: Re: Jakie pszyprawy do buraczka?Dnia Sat, 22 Feb 2014 00:03:44 +0100, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):
> Użytkownik Ikselka napisał:
>> Jak najbardziej się nadaje - pokrojony w cieniutkie półplasterki por lekko
>> posolić, odcisnąć, polać winegretem lub śmietaną. Gotowe.
>
> Jak komuś półplasterki nie pasują (mnie nie pasują) to może w
> ćwierćplasterki pociąć.
Półplasterki dla mnie są OK, bo się rozpadają na taki dłuższy biało-zielony
"makaronik" i prócz smaku właśnie taką postać lubię w surówce z pora ;-)
>
> Posolić leciutko żeby szybciej zmiękł.
Czyli zmacerował się.
To własnie ma na celu moje "lekko posolić, odcisnąć" :-)
>
> Pokropić oliwą z oliwek (najlepiej hiszpańską albo turecką) i popieprzyć.
>
> Pokropić olejem lnianym zimnotłoczonym i popieprzyć.
>
> Pokropić olejem rzepakowym zim...
>
> Wymieszać z porządnym majonezem (Winiary, Kielecki, Kętrzyński, własnej
> roboty...), pieprzenie niekonieczne.
...bo pieprz jest już w majonezie :-)
>
> Można samą, można zamiast cebuli do śledzia, można do każdej z
> kombinacji trochę cebuli dla ostrości... Można (tfu!) trochę jabłka w
> kostkę krojonego (tfu - bo ostatnio dużo robię dla paru przechowalni z
> sortowniami jabłek, można dostać przesytu - jabłka, tony jabłek,
> dziesiątki tysięcy ton jabłek...)
Słowem - cały jesteś w... jabłkach?
http://www.youtube.com/watch?v=j5jmjhGBW44
;-PPP
>
> Ale jak ktoś ortografii nie potrafi ogarnąć to co my tu wymagamy żeby
> tyle skomplikowanych przepisów ogarnął?
Ba, tyle warzyw?
;-PPP
--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |