Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jałowcówka??

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jałowcówka??

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-11-23 14:08:04

Temat: Jałowcówka??
Od: "Dorunia" <d...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Czy robicie Jałowcówkę sami??
Jeśli tak to można wiedzieć jak??
Ja znalazłam przepis taki;
1 l. wódki (45%) + 30 ziarenek jałowca odstawić na miesiąc.
Następnie przefiltrować przez bibułę,
dodać 1 łyżeczkę do herbaty syropu z cukru rafinady (co to takiego),
dokładnie wymieszać.
Odstawić na kilka dni i już.

Pozdrawiam
Dorunia
--
Z miłoscią jest jak z masłem. Od czasu do czasu trochę chłodu utrzymuje je w
świeżości.
M. Achard


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-11-23 18:11:26

Temat: Re: Jałowcówka??
Od: "Larysa" <l...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

No mniej więcej tak samo, z tym że filtrować nie trzeba i cukier zwykły
daję - łyżeczkę, bo innego nie mam. Aha i wódeczka trochę mocniejsza !!!
Larysa z krainy "księżycówek"


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-25 08:19:12

Temat: Re: Jałowcówka??
Od: "Idol" <n...@w...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Ja znalazłam przepis taki;
> 1 l. wódki (45%) + 30 ziarenek jałowca odstawić na miesiąc.
> Następnie przefiltrować przez bibułę,
> dodać 1 łyżeczkę do herbaty syropu z cukru rafinady (co to takiego),
> dokładnie wymieszać.
> Odstawić na kilka dni i już.
>
> Pozdrawiam
> Dorunia

Pamiętam z czasów, gdy w sklepach bywał tylko ocet i czerstwy chleb, czasami
rzucali cukier - kryształ po 106 zł i rafinada po 120 zł. Na drugi dzień w
sklepie był ocet, czerstwy chleb i cukier rafinada, który też kończył się po
kilku dniach i znowu tylko ocet....

Optycznie rafinada miała większe ziarenka niż kryształ, a smakowo podobno
była słodsza.

Idol


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-25 11:36:25

Temat: Re: Jałowcówka??
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dorunia wrote:

> Czy robicie Jałowcówkę sami??
> Jeśli tak to można wiedzieć jak??
> Ja znalazłam przepis taki;
> 1 l. wódki (45%) + 30 ziarenek jałowca odstawić na miesiąc.
> Następnie przefiltrować przez bibułę,
> dodać 1 łyżeczkę do herbaty syropu z cukru rafinady (co to takiego),
> dokładnie wymieszać.
> Odstawić na kilka dni i już.

Nie dodaję żadnego cukru, za to poza ziarenkami jałowca można dać
parę sosnowych "czubków", takich jak na syrop :-)

Krycha

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

polecam nietypowa surowke [P]
Sliwki wędzone w Krakowie
PuszKKKa news i cieciorka czosnkowa[p]
jak ugotować ryż by...
RE: Beaujolais nouveau

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »