Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: jaszczur <m...@c...op.pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: Jeszcze Atkins
Date: Fri, 24 Mar 2006 10:36:46 +0000 (UTC)
Organization: noname
Lines: 49
Message-ID: <s...@...a.pl>
References: <3...@n...onet.pl>
<dvebfb$ite$1@nemesis.news.tpi.pl> <dvedo8$i70$1@inews.gazeta.pl>
<dvf4i4$1ai$1@nemesis.news.tpi.pl> <dvf69b$508$1@inews.gazeta.pl>
<dvf8so$cjq$1@nemesis.news.tpi.pl> <dvfb1a$ois$1@inews.gazeta.pl>
<dvfeie$8dv$1@atlantis.news.tpi.pl>
Reply-To: mija.szybko(at)czas.op.pl
NNTP-Posting-Host: plug.atn.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1143196606 24975 217.8.186.28 (24 Mar 2006 10:36:46 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 24 Mar 2006 10:36:46 +0000 (UTC)
X-Uptime: 11:01:48 up 63 days, 22:30, 7 users, load average: 1.18, 0.38, 0.17
X-User: rentasek
User-Agent: slrn/0.9.8.1 (Linux)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:50911
Ukryj nagłówki
Przeglądam pl.misc.dieta
a tam użytkownik *maf* pisze:
>> A zmienialy sie w ostatnim czasie?
> Jak ktos pisze ze 5g/kg jest ok, i nikt tego nie dementuje, to tak
> przrjalem, ze wszyscy sie zgadzaja.
Co tu dementować, Filip pisał, że przyjmował 5 g białka. Robił to w celu
ochrony zbudowanej masy mięśniowej, prawodopodobnie w toku przygotowań
do zawodów.
Ty w odpowiedzi cytujesz "Bezpieczny poziom spożycia białka" podany
przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie. I podjesz dane:
Mężczyźni - wiek 21-65 - 0,8 g/kg/dzień.
Zapomniałeś przy tym zaznaczyć, że:
1) bezpieczny poziom spożycia białka jest wartością właściwie minimalną.
Wątpie czy jest wartością zalecaną dla osoby uprawiającą jakąś aktywność
fizyczną. *Zalecane* spożycie białka przez IŻiŻ w W-wie wynosi dla
mężczyzn w wieku 21-65 lat od 75 do 100 g/dzień. Co w moim przypadku
daje wynik 1.10 - *1.40* g/kg/dzień.
2) wartość odzywcza białka przyjmowanego w ilości 0.8 g/kg/dzień
musi wynosić *90%*. normy "zakładają spożycie białka wzorcowego"
Wg Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie "wartość odżywcza
przeciętnej diety będącej mieszaniną białek roślinnych waha
się od *65%* do *75%*, jednak, aby uzyskać te wartości należy
spożywać 1/3 białek zwierzęcych i 2/3 białek roślinnych."
Wynika z tego, że przy wartości odżywczej 65% spożyte białko
w ilości przez Ciebie promowanej, to jest 0,8 g/kg/dzień da mi
jedynie 0,52 g/kg/dzień, co jest wartością o 0.05 g/kg/dzień niższą niż
minimalne zapotrzebowanie na białko wg IŻiŻ w W-wie wynoszące dla
mężczyzn 0.57 g/kg/dzień, "przy założeniu spożycia białka o wartości
odżywczej 100%"!
Aby zapewnić sobie zalecany poziom spożycia białka wg IŻiŻ w W-wie
należy spożywać go w ilości 1,68 - 1,94 g/kg/dzień zakładając,
że "wartość odżywcza przeciętnej diety będącej mieszaniną białek
roślinnych waha się od 65 do 75%".
IŻiŻ w W-wie nie podaje norm spożycia białka w sytuacji kiedy
mięśnie ulegają uszkodzeniom w wyniku intensywnych treningów
np treningów siłowych. Dlatego polemika z Filipem za pomocą
podawania wyników badań IŻiŻ w W-wie jest IMHO idiotyczna.
--
'''..\
< _| (
.__|\ )
mj/ ^>
|