« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-01-24 13:19:14
Temat: Jogurt? I co dalej?Witam,
Ostalo mi sie troche jogurtu owocowego w lodowce (4 pojemniczki). Czy ktos z
grupowiczow moze mnie poratowac przepisem np. na babke jogurtowa?
Pozdrawiam i dziekuje z gory za pomoc,
owieczka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-01-24 16:24:08
Temat: Re: Jogurt? I co dalej?
nie mam przepisu na babke, ale moze ci sie to spodoba?:
placuszki z ryżem i jogurtem http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=1975
Składniki:
pół szkl. ryżu (ugotować na sypko z dodatkiem soli )
2 jajka
2 cukry waniliowe
szklanka maki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia (albo dwie płaskie)
jogurt owocowy (jak mały to półtora)
owoce sezonowe, ale najlepsze brzoskwinie, nektarynki, albo morele
Przepis:
żótka rozetrzeć z cukrem, wymieszać z m?k?, proszkiem do pieczenia,
jogurtem, dodać pianę z białek, pokrojonymi w malutkie kawałeczki owocami
bez skórki i przestudzonym ryżem. Jesli jest za luĄne, żeby smażyć na
głębszym oleju piękne rumiane placuszki to dodac troszkę maki.
Gotowe pałaszować na ciepło posmarowane konfitura albo dżemem (najlepiej
jakims brzoskwiniowo-maracujowym czy morelowym, mnie najbardziej smakuje
materne w trójkatnych słoiczkach)
Źródło / autor: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia,autor:\"Wknpim\"
Gofry holenderskie http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=1852
Składniki:
50 g margaryny (1/5 kostki), 2 szklanki mąki, 1 i 1/2 szklanki mleka, 1/3
szklanki cukru, szczypta soli, 1 jajko, 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
sos: mały kubeczek jogurtu truskawkowego, 1 i 1/2 szklanki mrożonych lub
świeżych truskawek, cukier puder
Przepis:
Margarynę rozpuścić, jajko ubić z cukrem, dodać resztę składników i
dokładnie wymieszać, piec gofry, z takiej porcji wychodzi 7-8 dużych gofrów.
W blenderze zmiksować na wpół rozmrożone truskawki (lub świeże schłodzone w
lodówce)z jogurtem i cukrem. Podawać gorące gofry z zimnym sosem
Wskazówki i uwagi:
Gofrownica powinna być mocno nagrzana i wysmarowana olejem. Można też
podawać gofry z sosem toffi, takim do lodów.
Nadesłał(a): Silver, Przepis własny autora.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-24 17:41:02
Temat: Re: Jogurt? I co dalej?> nie mam przepisu na babke, ale moze ci sie to spodoba?:
>
> placuszki z ryżem i jogurtem
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=1975
Dziekuje serdecznie, brzm8i smacznie, na pewno wykorzystam!:)
Pozdrawiam,
owieczka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-25 00:15:21
Temat: Re: Jogurt? I co dalej?Ciasto jogurtowe z kruszonka.
Kruszonka:
1.5 lyzki masla, na oko cukier i make
Ciasto:
1 jogurt naturalny (175 ml), ( moze bycl owocowy tez)
175 ml cukru
265 ml maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia.
2 jaja
Wszystko wymieszc razem. Ja najpierw ucieram cale jaja z cukrem
dodaje troche maki z proszkiem, jogurt i reszte maki
Wylac do formy. Posypac kruszonka.
Mozna do ciasta dodac posiekane ananasy, lub inne owoce.
Najlepeij jednak smakuja ananasy lub gruszki z syropu.
Ciasto to doskonale udaje ciasto drozdzowe z kruszonka.
Ania
"Niteczka" <n...@r...pl> wrote in message
news:25676-1011878780@as1-161.starogard.dialup.ineti
a.pl...
> Witam,
>
> Ostalo mi sie troche jogurtu owocowego w lodowce (4 pojemniczki). Czy ktos
z
> grupowiczow moze mnie poratowac przepisem np. na babke jogurtowa?
>
> Pozdrawiam i dziekuje z gory za pomoc,
>
> owieczka
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |