Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jogurt made in home

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jogurt made in home

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-04-22 06:20:02

Temat: Jogurt made in home
Od: "Dred" <w...@d...art.pl> szukaj wiadomości tego autora

Hej!
Kiedyś robiłem w domu wyśmienity jogurt, ale potem zapomniałem i nie
odtworzyłem sobie tego przepisu. Pamiętam, że szczep jogurtu był sklepowy, a
potem - mleko UHT? Dzień w cieple?
Wiecie coś na temat?

Namaste!

EuGeniusz Dębski


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-04-22 09:38:03

Temat: Re: Jogurt made in home
Od: "veronika" <v...@i...mikrus.pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Dred" <w...@d...art.pl> napisał w wiadomości
news:aa09u5$4kg$1@absinth.dialog.net.pl...
> Hej!
> Kiedyś robiłem w domu wyśmienity jogurt, ale potem zapomniałem i nie
> odtworzyłem sobie tego przepisu. Pamiętam, że szczep jogurtu był sklepowy,
a
> potem - mleko UHT? Dzień w cieple?
> Wiecie coś na temat?


Ja wlasnie sobie popijam taki pyszniutki wlasny jogurcik :)
Wystaczy lekko podgrzac litr mleka (podgrzac! nie zagotowac - nie moze byc
gorace). Potem wlac dwa jogurty naturalne (ja uzywam Danona) przykryc i
zostawic gdzies w temperaturze pokojowej. Pycha! juz na drugi dzien gotowe.
Wtedy najlepiej przechowywac w lodowce.

pozdrawiam
veronika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-22 10:19:15

Temat: Re: Jogurt made in home bedzie dlugie (P)
Od: "GosiaH" <g...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "veronika" <v...@i...mikrus.pw.edu.pl> napisał
>
> Użytkownik "Dred" <w...@d...art.pl>
> > Kiedyś robiłem w domu wyśmienity jogurt, ale potem zapomniałem i
nie
> > odtworzyłem sobie tego przepisu. Pamiętam, że szczep jogurtu był
sklepowy,
> a
> > potem - mleko UHT? Dzień w cieple?
> > Wiecie coś na temat?
>
>
> Ja wlasnie sobie popijam taki pyszniutki wlasny jogurcik :)
> Wystaczy lekko podgrzac litr mleka (podgrzac! nie zagotowac - nie
moze byc
> gorace). Potem wlac dwa jogurty naturalne (ja uzywam Danona)
przykryc i
> zostawic gdzies w temperaturze pokojowej. Pycha! juz na drugi dzien
gotowe.
> Wtedy najlepiej przechowywac w lodowce.
>
> Można samemu robic jogurty. Kupiłam sobie nie dawno jogurtownicę i
to na
> prawdę dziala.

Mix z różnych grup ;-) nie tylko tutejszej :

sa bardzo smaczne, tanie i w takich smakach jak zechcesz po dodaniu
roznych owocow. Wystarczy gliniany garnek, litr przegotowanego,
prawdziwego
mleka (moze byc nawet chude z folii - byle nie UHT) i na pierwszy raz
kubeczek
dobrego jogurtu naturalnego z zywymi bakteriami (moze byc ten
Danone!).
1 doba w cieplym miejscu i mozesz swoj jogurt kroic nozem (gdy mleko
bylo
tluste)
albo gdy go zmiksujesz z owocami masz pyszny krem jogurtowy - na pewno
bez
mleka w proszku i zelatyny (choc Wasze obawy sa chyba wyolbrzymione).

1) mleko musi byc cieple, bakterie jogurtowe rozwijaja sie najlepiej w
temp.
38-42 stopnie Celsjusza (dla informacji: bakterie kwasnego mleka
najlepiej
rozwijaja sie w temp. 28-30 Stopni). Jogurtownica utrzymuje
permanentnie
temperature 40 stopni i to jest jej jedyne zadanie.

2) mleko nie moze zawierac bakterii kwasnego mleka, czyli mleko swieze
musi
byc przegotowane lub najlepiej uzywac mleka homogenizowanego, ktore
jest
pozbawione tych bakterii

3) jogurt mlody, 4-6 godzinny dziala rozluzniajaco, natomiast starszy,
czyli
8-10 godzinny wywoluje raczej zatwardzenia. Kupujac jogurt w sklepie
nigdy
nie wiemy, jaki ten jogurt jest

4) do cieplego mleka (38-42 stopnie) wystarczy dodac sie lyzke stolowa
(a
nie sloik) poprzedniego jogurtu i dobrze wymieszac (najlepiej
trzepaczka),
aby jogurt nie mial grudek. Taka procedure mozna powtorzyc jakies
10-15
razy, gdyz jogurt starzeje sie i kwasnieje. Nastepnie nalezy kupic
znowu
swiezy jogurt w sklepie lub (lepiej) zrobic nowy jogurt z kultur
jogurtowych
(w Niemczech mozna je kupic sproszkowane, wystarczy na czubku noza do
mleka)
i tak dalej

5) jogurt zrobiony samemu jest pozbawiony wszelkich dodatkow (takze
chemii),
dlatego jest troszeczke kwasnawy (ja taki wlasnie lubie), smakuje
jednak
doskonale na sniadanie z musli owocowym lub innymi dodatkami. Po kilku
tygodniach jedzenia wlasnego jogurtu najczesciej nie ma sie juz ochoty
na
jogurt ze sklepu
----------------------------------

> Asiu, a zdradz mi jak robisz jogurt? My mamy jogurtownice i tez z
niej
> korzystamy, ale ostatnio probowalam zrobic jogurt zwyczajnie w" w
garze" i
> jakos nie wyszlo. Czy mozna dawac mleko UHT?

Ja nie Asia, ale zdradzić mogę.

Litr przegotowanego mleka (używałam tylko woreczkowego) doprowadzam do
temperatury, przy której można włożyć do niego palec i doliczyć do 10.
Dodaje kilka łyżek jogurtu naturalnego, mieszam, nakrywam, zawijam
garnek w
gazety oraz koc i zostawiam na całą noc (co najmniej 8 godzin).

Dawniej robiłam takie jogurty często i mam wrażenie, że wpływ na
jakość
końcową ma temperatura mleka (jak za ciepłe, to te bakterie jogurtowe
giną)
oraz rodzaj dodawanego jogurtu. Mi najlepiej wychodziło z naturalnym
Dagny.
Kiedyś kilka dni pod rząd nie udawały mi się jogurty po dodaniu
Danona,
chyba coś wtedy sknocili w recepturze.

To tyle.

--
Pozdrawiam GosiaH

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-22 13:21:43

Temat: Re: Jogurt made in home
Od: "Dred" <w...@d...art.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "veronika" <v...@i...mikrus.pw.edu.pl> napisał w
wiadomości news:aa0lnl$net$1@sunsite.icm.edu.pl...
>
> Ja wlasnie sobie popijam taki pyszniutki wlasny jogurcik :)
> Wystaczy lekko podgrzac litr mleka (podgrzac! nie zagotowac - nie moze byc
> gorace). Potem wlac dwa jogurty naturalne (ja uzywam Danona) przykryc i
> zostawic gdzies w temperaturze pokojowej. Pycha! juz na drugi dzien
gotowe.
> Wtedy najlepiej przechowywac w lodowce.
>
> pozdrawiam
> veronika

Możesz sprecyzować? Jakie mleko - zwyczajne, nie gotowane czy UHT? Podgrzać
to mocno ciepłe, czy lekko letnie? Dwa jogurty Danona jakie? Smakowe,
naturalne i duże czy małe?

Edede


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-22 14:37:15

Temat: Re: Jogurt made in home
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora


>
> Hej!
> Kiedyś robiłem w domu wyśmienity jogurt, ale potem zapomniałem i nie
> odtworzyłem sobie tego przepisu. Pamiętam, że szczep jogurtu był sklepowy, a
> potem - mleko UHT? Dzień w cieple?
> Wiecie coś na temat?

ja robiłem w ramach dowodu dla pewnej dziewczyny uparciucha zdrowotnego
(zdrowożywnościowa znaczy się) jogurt korzystając z mleka UHT 1.5% marki
Aldi oraz kubka jogurtu 200g tejże marki (obecnie opakowania 500g). Po 3
dniach wyszedł wyśmienity jogurt do picia, choć to UHT to trochę czuć,
ja nie lubię. Trudno wymagać, aby 1.5% tłuszczu dało coś, gdzie łyżka
stoi. Tak nawiasem mówiąc, to prawdopodobieństwo wyprodukowania
smacznego jogurtu z UHT jest wyższe niż z mlaka prosto od krowy.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-22 15:52:24

Temat: Re: Jogurt made in home
Od: "veronika" <v...@i...mikrus.pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Dred" <w...@d...art.pl> napisał w wiadomości
news:aa12ki$b5d$1@absinth.dialog.net.pl...
> Możesz sprecyzować? Jakie mleko - zwyczajne, nie gotowane czy UHT?
Podgrzać
> to mocno ciepłe, czy lekko letnie? Dwa jogurty Danona jakie? Smakowe,
> naturalne i duże czy małe?


Ja robilam z UHT 2.0%. I wyszlo. Kolezanka z pokoju sie zachwyca nad nim od
kilku godzin :)
Wlalam mleko prosto z kartonika i lekko podgrzalam. Nie moze byc mocno
cieple (jak kiedys za mocno podgrzalam, to owszem wyszedl, ale nie tak
dobry). Wystarczy ze bedzie cieple.
Jogurty naturalne Danona bez cukru(2*150g).

pozdrawiam
veronika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-23 06:41:15

Temat: Re: Jogurt made in home
Od: "Dred" <w...@d...art.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@u...fu-berlin.de> napisał w
wiadomości news:3CC4201B.63549B93@ukbf.fu-berlin.de...
Tak nawiasem mówiąc, to prawdopodobieństwo wyprodukowania
> smacznego jogurtu z UHT jest wyższe niż z mlaka prosto od krowy.
>
> Waldek

Warum?
Ede


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-23 08:24:31

Temat: Re: Jogurt made in home
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora



> Tak nawiasem mówiąc, to prawdopodobieństwo wyprodukowania
> > smacznego jogurtu z UHT jest wyższe niż z mlaka prosto od krowy.
> >
> > Waldek
>
> Warum?

bo mleko prostoodkrowie zawiera bakterie różne, także gnilne. Nie
powinno ich mieć za dużo, ale ma. Przez pasteryzację są one usuwane.
Mleko znajdujące się w handlu jest pasteryzowane. UHT to specjalny
rodzaj pasteryzacji. Jak nastawisz jogurt na mleku niepasteryzowanym, to
bakterie gnilne mogą wygrać z kulturami jogurtu i masz wtedy śmierdzącą
bryję.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-23 08:55:12

Temat: Re: Jogurt made in home
Od: "Dred" <w...@d...art.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@u...fu-berlin.de> napisał w
wiadomości > bo mleko prostoodkrowie zawiera bakterie różne, także gnilne.
Nie
> powinno ich mieć za dużo, ale ma. Przez pasteryzację są one usuwane.
> Mleko znajdujące się w handlu jest pasteryzowane. UHT to specjalny
> rodzaj pasteryzacji. Jak nastawisz jogurt na mleku niepasteryzowanym, to
> bakterie gnilne mogą wygrać z kulturami jogurtu i masz wtedy śmierdzącą
> bryję.
>
> Waldek

A nie kwaśne mleko?
Błe...

Eded


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-23 09:37:28

Temat: Re: Jogurt made in home
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora

> > powinno ich mieć za dużo, ale ma. Przez pasteryzację są one usuwane.
> > Mleko znajdujące się w handlu jest pasteryzowane. UHT to specjalny
> > rodzaj pasteryzacji. Jak nastawisz jogurt na mleku niepasteryzowanym, to
> > bakterie gnilne mogą wygrać z kulturami jogurtu i masz wtedy śmierdzącą
> > bryję.
>
> A nie kwaśne mleko?
> Błe...

nie. Jak gnilne wygrają, to masz bryję śmierdzącą lepiej niż
sfermentowane rzygowiny.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

wtopa z ciastem jogurtowym
OT! Ewa Niesz!!
Sa rozne zdjecia - niby OT ale czy rzeczywiscie?
Słoiczki z przyprawami-jak rozpoznać?
tiramisu wyszlo :)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »