Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kaczka dzika - prośba o przepis

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kaczka dzika - prośba o przepis

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 16


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2011-12-23 16:42:00

Temat: Re: Kaczka dzika - prośba o przepis
Od: Stalker <t...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-12-23 09:04, Bbjk pisze:
> W dniu 2011-12-22 21:15, wolim pisze:
>
>> Dajcie jakiś przepis na dziką kaczkę, bo dostałem 3 sztuki i nie wiem co
>> z tym zrobić.
>
> Mam kilka starych, dobrych przepisów, czy któryś z nich chcesz?
> 1. Kaczka faszerowana po francusku,
> 2. Kaczki faszerowane z sosem truflowym lub maderowym,
> 3. Kaczka duszona z oliwkami,
> 4.Kaczka duszona w sosie kaparowym,
> 5.Kaczka duszona na czerwonym winie,
> 6. Kaczka duszona z marmeladą (pis. oryginalna) z jabłek,
> Polecam szczególnie trzy ostatnie, łatwe i smaczne.
> Są jeszcze kaczki z rzepą, z pomidorami, z czerwoną kapustą duszona, z
> grzybami (b. dobra, robiłam), z pieczarkami, "na dziko" (też dobra,
> korzenna), "a la Jardiniere" i "rulada" z kaczek. A także na zimno "a la
> Jockey Club". Jeśli chcesz coś z tego, to wklepię - przepisy rodzinne
> oraz z książki Maryi Ochorowicz-Monatowej z 1909 r.

A rzuć dobra kobieto tą kaczką z grzybami i duszoną z oliwkami

Stalker, rozumiem, że kaczka nie musi być dzika, taka oswojona też może być?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2011-12-23 19:11:44

Temat: Re: Kaczka dzika - prośba o przepis
Od: "C...@w...pl" <C...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

On 23 Gru, 17:42, Stalker <t...@i...pl> wrote:
> W dniu 2011-12-23 09:04, Bbjk pisze:
>
>
>
>
>
>
>
>
>
> > W dniu 2011-12-22 21:15, wolim pisze:
>
> >> Dajcie jakiś przepis na dziką kaczkę, bo dostałem 3 sztuki i nie wiem co
> >> z tym zrobić.
>
> > Mam kilka starych, dobrych przepisów, czy któryś z nich chcesz?
> > 1. Kaczka faszerowana po francusku,
> > 2. Kaczki faszerowane z sosem truflowym lub maderowym,
> > 3. Kaczka duszona z oliwkami,
> > 4.Kaczka duszona w sosie kaparowym,
> > 5.Kaczka duszona na czerwonym winie,
> > 6. Kaczka duszona z marmeladą (pis. oryginalna) z jabłek,
> > Polecam szczególnie trzy ostatnie, łatwe i smaczne.
> > Są jeszcze kaczki z rzepą, z pomidorami, z czerwoną kapustą duszona, z
> > grzybami (b. dobra, robiłam), z pieczarkami, "na dziko" (też dobra,
> > korzenna), "a la Jardiniere" i "rulada" z kaczek. A także na zimno "a la
> > Jockey Club". Jeśli chcesz coś z tego, to wklepię - przepisy rodzinne
> > oraz z książki Maryi Ochorowicz-Monatowej z 1909 r.
>
> A rzuć dobra kobieto tą kaczką z grzybami i duszoną z oliwkami
>
> Stalker, rozumiem, że kaczka nie musi być dzika, taka oswojona też może być?

kaczke trzeba piec na 160 stopni przez 45 minut (bez rekawa) pookolo
25-30 min otworzyc piec i tłuszczem ktury sie wytopił za nie podlewac
kaczuche a najlepiej to tłuszczyk (nie cały ) odłać do miseczki i
dodac do niego miodku oraz masełka (tylko te produkty muszabyc
naturalne bo nic ze smaku jak beda sztuczne) i podłewac co jakis czas
kaczuche az jej skura będzie zlocisto -rumiama i zs=apach będzie
przekosmiczny zawsze można przedłużyc czas pieczenia jeżeli skorka
jest za blada i warto pamietać żeby wtedy zmniejszys termoobieg i
nieznacznie teperature ,aby kaczka i jej skurka sie nie uipekła za
bardzo Podawac w porcjach z żurawiną Zyczę pycholandi w ustach

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2011-12-23 19:30:15

Temat: Re: Kaczka dzika - prośba o przepis
Od: Bbjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-12-23 17:42, Stalker pisze:

>
> A rzuć dobra kobieto tą kaczką z grzybami

Oczyszczona i nasoloną kaczkę dusić na maśle z cebulką, podlewając
smakiem z ugotowanych osobno suchych grzybów. Gdy kaczka już miękka,
potranżerować*) ją, sos zaprawić ćwierć litrem kwaśniej śmietany
rozbitej z łyżką mąki, przecedzić, a wrzuciwszy do niego posztakowane
grzybki, włożyć kaczkę i poddusić jeszcze z kwadrans. Oddzielnie
ugotować na rosole i dobrej łyżce masła, aby była tłusta, pół funta
kaszy perłowej, wyprażyć ją w piecu na sypko i wydając, ułożyć kaczkę w
środku, a naokoło zrobić rant z kaszy i oblać sosem.

> i duszoną z oliwkami

Oczyszczona dużą kaczkę posolić i dusić w rondlu, położywszy pod spód
kilka plasterków młodej słoniny, kilkanaście szalotek, parę ziarnek
pieprzu i dwa bobkowe liście. Gdy kaczka się obrumieni, podlewać ją
potrochu szklaną wina i szklanką buljonu, a gdy już prawie miękka,
potranżerować, sos zaprawić pół łyżka maki, włożyć ćwierć litra
ugotowanych oliwek i poddusiwszy jeszcze kwadrans, wydać oblaną sosem.

Przepisy w wersji i pisowni w oryginalnej. Oliwki proponuję dać te
największe, wymoczywszy je wcześniej nieco, by nie była całość zbyt
słona, a kaczkę posolić mniej, niż normalnie. Oczywiście oliwek ze
słoika nie gotujemy.
_______
*)Dla współczesnych: tranżerowanie to dzielenie na kawałki pieczonego w
całości drobiu lub krojenie na kawałki lub plastry pieczonych mięs.




--
bbjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2011-12-23 21:32:57

Temat: Re: Kaczka dzika - prośba o przepis
Od: Stalker <t...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-12-23 20:30, Bbjk pisze:
> W dniu 2011-12-23 17:42, Stalker pisze:
>
>>
>> A rzuć dobra kobieto tą kaczką z grzybami
>
> Oczyszczona i nasoloną kaczkę dusić na maśle z cebulką, podlewając
> smakiem z ugotowanych osobno suchych grzybów. Gdy kaczka już miękka,
> potranżerować*) ją, sos zaprawić ćwierć litrem kwaśniej śmietany
> rozbitej z łyżką mąki, przecedzić, a wrzuciwszy do niego posztakowane
> grzybki, włożyć kaczkę i poddusić jeszcze z kwadrans. Oddzielnie
> ugotować na rosole i dobrej łyżce masła, aby była tłusta, pół funta
> kaszy perłowej, wyprażyć ją w piecu na sypko i wydając, ułożyć kaczkę w
> środku, a naokoło zrobić rant z kaszy i oblać sosem.
>
>> i duszoną z oliwkami
>
> Oczyszczona dużą kaczkę posolić i dusić w rondlu, położywszy pod spód
> kilka plasterków młodej słoniny, kilkanaście szalotek, parę ziarnek
> pieprzu i dwa bobkowe liście. Gdy kaczka się obrumieni, podlewać ją
> potrochu szklaną wina i szklanką buljonu, a gdy już prawie miękka,
> potranżerować, sos zaprawić pół łyżka maki, włożyć ćwierć litra
> ugotowanych oliwek i poddusiwszy jeszcze kwadrans, wydać oblaną sosem.
>
> Przepisy w wersji i pisowni w oryginalnej. Oliwki proponuję dać te
> największe, wymoczywszy je wcześniej nieco, by nie była całość zbyt
> słona, a kaczkę posolić mniej, niż normalnie. Oczywiście oliwek ze
> słoika nie gotujemy.
> _______
> *)Dla współczesnych: tranżerowanie to dzielenie na kawałki pieczonego w
> całości drobiu lub krojenie na kawałki lub plastry pieczonych mięs.

Spróbujemy, bo kaczuszka się zaraz po nowym roku trafi

Stalker, zobaczymy tylko czy tranżerowanie pójdzie mi lepiej niż
Lebowskiemu bicie karpia ;-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2011-12-23 22:19:48

Temat: Re: Kaczka dzika - prośba o przepis
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 23 Dec 2011 11:11:44 -0800 (PST), C...@w...pl napisał(a):

> kaczke trzeba piec na 160 stopni przez 45 minut (bez rekawa)

Będzie sucha jak wiór - pomimo polewania sosem.

Dusić lub piec pod przykryciem.

--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2011-12-26 21:40:44

Temat: Re: Kaczka dzika - prośba o przepis
Od: Aicha <b...@t...ja> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-12-23 17:42, Stalker pisze:

> A rzuć dobra kobieto tą kaczką z grzybami i duszoną z oliwkami
>
> Stalker, rozumiem, że kaczka nie musi być dzika, taka oswojona też może
> być?

Ech, moja młoda usłyszawszy, że na obiad będą nóżki z hodowlanej
kaczuszki ("kaczuszki są nieduże i mają krótkie nóżki") zaplanowała
przejście na wegetarianizm. Na szczęście przedtem dała się jeszcze
namówić na indycze skrzydło z rosołu ;)

--
Pozdrawiam - Aicha

Ze szkoły zostały mi tylko luki w wykształceniu
/Oskar Kokoschka/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

To po to urlop przedswiateczny?
Kompot z suszu
NTG pl.soc.rodzina
Święta bez Panslavisty w pl.rec.kuchnia :-(
Przygotowania do świąt...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »