« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2009-06-08 12:10:13
Temat: Kapucha młoda po ikselsku :-DPokroić, zalać wodą w garnku do wys. 1/3 warstwy kapusty, posolić, włożyć
cebulę posiekaną, liść laurowy albo dwa, ziele ang. 2-3, nieco pieprzu.
Przykryć, zagotować, a kiedy osiądzie - zamieszać, przykryć i udusić do
miękkości.
Na patelni usmażyć słoninę(!!!), wsypać mąkę, usmażyć białą zasmażkę, wlać
do kapusty i zamieszać, zagotować, wsypać posiekany koperek (koniecznie) -
voila.
P.S. Ma być gęste, bo to na jarzynkę ma być :-).
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2009-06-08 12:11:05
Temat: Re: Kapucha młoda po ikselsku :-DDnia Mon, 8 Jun 2009 14:10:13 +0200, Ikselka napisał(a):
> Pokroić, zalać wodą w garnku do wys. 1/3 warstwy kapusty, posolić, włożyć
> cebulę posiekaną, liść laurowy albo dwa, ziele ang. 2-3, nieco pieprzu.
> Przykryć, zagotować, a kiedy osiądzie - zamieszać, przykryć i udusić do
> miękkości.
> Na patelni usmażyć słoninę(!!!), wsypać mąkę, usmażyć białą zasmażkę,
z cebulą wcześniej podsmażoną na jasnozłoto,
> wlać
> do kapusty i zamieszać, zagotować, wsypać posiekany koperek (koniecznie) -
> voila.
>
> P.S. Ma być gęste, bo to na jarzynkę ma być :-).
j.w.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2009-06-08 12:29:04
Temat: Re: Kapucha młoda po ikselsku :-DUżytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:6dw20odeef1m.fo4kjvlf73lm$.dlg@40tude.net...
> Pokroić, zalać wodą w garnku do wys. 1/3 warstwy kapusty, posolić, włożyć
> cebulę posiekaną, liść laurowy albo dwa, ziele ang. 2-3, nieco pieprzu.
> Przykryć, zagotować, a kiedy osiądzie - zamieszać, przykryć i udusić do
> miękkości.
> Na patelni usmażyć słoninę(!!!), wsypać mąkę, usmażyć białą zasmażkę, wlać
> do kapusty i zamieszać, zagotować, wsypać posiekany koperek (koniecznie) -
> voila.
>
> P.S. Ma być gęste, bo to na jarzynkę ma być :-).
Na czym polega jej Ikselskość ?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2009-06-08 13:55:29
Temat: Re: Kapucha młoda po ikselsku :-DDnia Mon, 8 Jun 2009 14:29:04 +0200, po napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:6dw20odeef1m.fo4kjvlf73lm$.dlg@40tude.net...
>> Pokroić, zalać wodą w garnku do wys. 1/3 warstwy kapusty, posolić, włożyć
>> cebulę posiekaną, liść laurowy albo dwa, ziele ang. 2-3, nieco pieprzu.
>> Przykryć, zagotować, a kiedy osiądzie - zamieszać, przykryć i udusić do
>> miękkości.
>> Na patelni usmażyć słoninę(!!!), wsypać mąkę, usmażyć białą zasmażkę, wlać
>> do kapusty i zamieszać, zagotować, wsypać posiekany koperek (koniecznie) -
>> voila.
>>
>> P.S. Ma być gęste, bo to na jarzynkę ma być :-).
>
>
> Na czym polega jej Ikselskość ?
Na tym, że ją uwielbiam i na tym, że sie jej niczym nie zakwasza, jak to
robią Warszawiacy, a co mnie na samą myśl otrząsa :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2009-06-08 13:58:50
Temat: Re: Kapucha młoda po ikselsku :-DDnia Mon, 8 Jun 2009 14:29:04 +0200, po napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:6dw20odeef1m.fo4kjvlf73lm$.dlg@40tude.net...
>> Pokroić, zalać wodą w garnku do wys. 1/3 warstwy kapusty, posolić, włożyć
>> cebulę posiekaną, liść laurowy albo dwa, ziele ang. 2-3, nieco pieprzu.
>> Przykryć, zagotować, a kiedy osiądzie - zamieszać, przykryć i udusić do
>> miękkości.
>> Na patelni usmażyć słoninę(!!!), wsypać mąkę, usmażyć białą zasmażkę, wlać
>> do kapusty i zamieszać, zagotować, wsypać posiekany koperek (koniecznie) -
>> voila.
>>
>> P.S. Ma być gęste, bo to na jarzynkę ma być :-).
>
>
> Na czym polega jej Ikselskość ?
Głownie zaś na tym, że zasmażka jest na słonince, na co się Warszawiaki
zżymają :-D :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2009-06-08 15:04:13
Temat: Re: Kapucha młoda po ikselsku :-DIkselka pisze:
> Pokroić, zalać wodą w garnku do wys. 1/3 warstwy kapusty, posolić, włożyć
> cebulę posiekaną, liść laurowy albo dwa, ziele ang. 2-3, nieco pieprzu.
> Przykryć, zagotować, a kiedy osiądzie - zamieszać, przykryć i udusić do
> miękkości.
> Na patelni usmażyć słoninę(!!!), wsypać mąkę, usmażyć białą zasmażkę, wlać
> do kapusty i zamieszać, zagotować, wsypać posiekany koperek (koniecznie) -
> voila.
Nic w tym przepisie nadzwyczajnego nie widzę.
BTW mieszkańców miast piszemy małą literą.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2009-06-08 15:43:00
Temat: Re: Kapucha młoda po ikselsku :-Dmedea pisze:
> Ikselka pisze:
>> Pokroić, zalać wodą w garnku do wys. 1/3 warstwy kapusty, posolić,
>> włożyć cebulę posiekaną, liść laurowy albo dwa, ziele ang. 2-3, nieco
>> pieprzu. Przykryć, zagotować, a kiedy osiądzie - zamieszać, przykryć
>> i udusić do miękkości.
>> Na patelni usmażyć słoninę(!!!), wsypać mąkę, usmażyć białą zasmażkę,
>> wlać do kapusty i zamieszać, zagotować, wsypać posiekany koperek
>> (koniecznie) - voila.
>
> Nic w tym przepisie nadzwyczajnego nie widzę.
>
> BTW mieszkańców miast piszemy małą literą.
>
> Ewa
A ja tak.. Nigdy jeszcze nie dokładałem koperku do kapusty, muszę
zaeksperymentować..
--
Kapitalizm jest chorobą (zarazą) z którą należy walczyć..
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2009-06-08 15:44:59
Temat: Re: Kapucha młoda po ikselsku :-Djadrys pisze:
> A ja tak.. Nigdy jeszcze nie dokładałem koperku do kapusty, muszę
> zaeksperymentować..
Koperek do kapusty, zwłaszcza młodej, to podstawowy dodatek.
U mnie też gołąbki, nawet ze starej kapusty, nie obejdą się bez koperku.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2009-06-08 15:52:01
Temat: Re: Kapucha młoda po ikselsku :-Dmedea pisze:
> jadrys pisze:
>
>> A ja tak.. Nigdy jeszcze nie dokładałem koperku do kapusty, muszę
>> zaeksperymentować..
>
> Koperek do kapusty, zwłaszcza młodej, to podstawowy dodatek.
> U mnie też gołąbki, nawet ze starej kapusty, nie obejdą się bez koperku.
>
> Ewa
Dla mnie to absolutna nowość. Choć muszę przyznać że w kuchnię bawię się
od niedawna..
PS. a może znasz jakiś inny przepis na młodą kapustę?
--
Kapitalizm jest chorobą (zarazą) z którą należy walczyć..
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2009-06-08 15:58:13
Temat: Re: Kapucha młoda po ikselsku :-Djadrys wrote:
> medea pisze:
>> jadrys pisze:
>>
>>> A ja tak.. Nigdy jeszcze nie dokładałem koperku do kapusty, muszę
>>> zaeksperymentować..
>>
>> Koperek do kapusty, zwłaszcza młodej, to podstawowy dodatek.
>> U mnie też gołąbki, nawet ze starej kapusty, nie obejdą się bez koperku.
>>
>> Ewa
>
> Dla mnie to absolutna nowość. Choć muszę przyznać że w kuchnię bawię się
> od niedawna..
>
> PS. a może znasz jakiś inny przepis na młodą kapustę?
Zamiast podsmażanej cebuli szczypior, razem z cebulką, żywcem do kapusty. No
i bez skwarek. A koperku dużo, szczypioru zresztą też.
>
Justyna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |