Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kapucha młoda po ikselsku :-D

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kapucha młoda po ikselsku :-D

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 62


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2009-06-08 12:10:13

Temat: Kapucha młoda po ikselsku :-D
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Pokroić, zalać wodą w garnku do wys. 1/3 warstwy kapusty, posolić, włożyć
cebulę posiekaną, liść laurowy albo dwa, ziele ang. 2-3, nieco pieprzu.
Przykryć, zagotować, a kiedy osiądzie - zamieszać, przykryć i udusić do
miękkości.
Na patelni usmażyć słoninę(!!!), wsypać mąkę, usmażyć białą zasmażkę, wlać
do kapusty i zamieszać, zagotować, wsypać posiekany koperek (koniecznie) -
voila.

P.S. Ma być gęste, bo to na jarzynkę ma być :-).

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2009-06-08 12:11:05

Temat: Re: Kapucha młoda po ikselsku :-D
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 8 Jun 2009 14:10:13 +0200, Ikselka napisał(a):

> Pokroić, zalać wodą w garnku do wys. 1/3 warstwy kapusty, posolić, włożyć
> cebulę posiekaną, liść laurowy albo dwa, ziele ang. 2-3, nieco pieprzu.
> Przykryć, zagotować, a kiedy osiądzie - zamieszać, przykryć i udusić do
> miękkości.
> Na patelni usmażyć słoninę(!!!), wsypać mąkę, usmażyć białą zasmażkę,

z cebulą wcześniej podsmażoną na jasnozłoto,

> wlać
> do kapusty i zamieszać, zagotować, wsypać posiekany koperek (koniecznie) -
> voila.
>
> P.S. Ma być gęste, bo to na jarzynkę ma być :-).

j.w.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2009-06-08 12:29:04

Temat: Re: Kapucha młoda po ikselsku :-D
Od: "po" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:6dw20odeef1m.fo4kjvlf73lm$.dlg@40tude.net...
> Pokroić, zalać wodą w garnku do wys. 1/3 warstwy kapusty, posolić, włożyć
> cebulę posiekaną, liść laurowy albo dwa, ziele ang. 2-3, nieco pieprzu.
> Przykryć, zagotować, a kiedy osiądzie - zamieszać, przykryć i udusić do
> miękkości.
> Na patelni usmażyć słoninę(!!!), wsypać mąkę, usmażyć białą zasmażkę, wlać
> do kapusty i zamieszać, zagotować, wsypać posiekany koperek (koniecznie) -
> voila.
>
> P.S. Ma być gęste, bo to na jarzynkę ma być :-).


Na czym polega jej Ikselskość ?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2009-06-08 13:55:29

Temat: Re: Kapucha młoda po ikselsku :-D
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 8 Jun 2009 14:29:04 +0200, po napisał(a):

> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:6dw20odeef1m.fo4kjvlf73lm$.dlg@40tude.net...
>> Pokroić, zalać wodą w garnku do wys. 1/3 warstwy kapusty, posolić, włożyć
>> cebulę posiekaną, liść laurowy albo dwa, ziele ang. 2-3, nieco pieprzu.
>> Przykryć, zagotować, a kiedy osiądzie - zamieszać, przykryć i udusić do
>> miękkości.
>> Na patelni usmażyć słoninę(!!!), wsypać mąkę, usmażyć białą zasmażkę, wlać
>> do kapusty i zamieszać, zagotować, wsypać posiekany koperek (koniecznie) -
>> voila.
>>
>> P.S. Ma być gęste, bo to na jarzynkę ma być :-).
>
>
> Na czym polega jej Ikselskość ?

Na tym, że ją uwielbiam i na tym, że sie jej niczym nie zakwasza, jak to
robią Warszawiacy, a co mnie na samą myśl otrząsa :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2009-06-08 13:58:50

Temat: Re: Kapucha młoda po ikselsku :-D
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 8 Jun 2009 14:29:04 +0200, po napisał(a):

> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:6dw20odeef1m.fo4kjvlf73lm$.dlg@40tude.net...
>> Pokroić, zalać wodą w garnku do wys. 1/3 warstwy kapusty, posolić, włożyć
>> cebulę posiekaną, liść laurowy albo dwa, ziele ang. 2-3, nieco pieprzu.
>> Przykryć, zagotować, a kiedy osiądzie - zamieszać, przykryć i udusić do
>> miękkości.
>> Na patelni usmażyć słoninę(!!!), wsypać mąkę, usmażyć białą zasmażkę, wlać
>> do kapusty i zamieszać, zagotować, wsypać posiekany koperek (koniecznie) -
>> voila.
>>
>> P.S. Ma być gęste, bo to na jarzynkę ma być :-).
>
>
> Na czym polega jej Ikselskość ?

Głownie zaś na tym, że zasmażka jest na słonince, na co się Warszawiaki
zżymają :-D :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2009-06-08 15:04:13

Temat: Re: Kapucha młoda po ikselsku :-D
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Ikselka pisze:
> Pokroić, zalać wodą w garnku do wys. 1/3 warstwy kapusty, posolić, włożyć
> cebulę posiekaną, liść laurowy albo dwa, ziele ang. 2-3, nieco pieprzu.
> Przykryć, zagotować, a kiedy osiądzie - zamieszać, przykryć i udusić do
> miękkości.
> Na patelni usmażyć słoninę(!!!), wsypać mąkę, usmażyć białą zasmażkę, wlać
> do kapusty i zamieszać, zagotować, wsypać posiekany koperek (koniecznie) -
> voila.

Nic w tym przepisie nadzwyczajnego nie widzę.

BTW mieszkańców miast piszemy małą literą.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2009-06-08 15:43:00

Temat: Re: Kapucha młoda po ikselsku :-D
Od: jadrys <c...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

medea pisze:
> Ikselka pisze:
>> Pokroić, zalać wodą w garnku do wys. 1/3 warstwy kapusty, posolić,
>> włożyć cebulę posiekaną, liść laurowy albo dwa, ziele ang. 2-3, nieco
>> pieprzu. Przykryć, zagotować, a kiedy osiądzie - zamieszać, przykryć
>> i udusić do miękkości.
>> Na patelni usmażyć słoninę(!!!), wsypać mąkę, usmażyć białą zasmażkę,
>> wlać do kapusty i zamieszać, zagotować, wsypać posiekany koperek
>> (koniecznie) - voila.
>
> Nic w tym przepisie nadzwyczajnego nie widzę.
>
> BTW mieszkańców miast piszemy małą literą.
>
> Ewa

A ja tak.. Nigdy jeszcze nie dokładałem koperku do kapusty, muszę
zaeksperymentować..

--
Kapitalizm jest chorobą (zarazą) z którą należy walczyć..

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2009-06-08 15:44:59

Temat: Re: Kapucha młoda po ikselsku :-D
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

jadrys pisze:

> A ja tak.. Nigdy jeszcze nie dokładałem koperku do kapusty, muszę
> zaeksperymentować..

Koperek do kapusty, zwłaszcza młodej, to podstawowy dodatek.
U mnie też gołąbki, nawet ze starej kapusty, nie obejdą się bez koperku.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2009-06-08 15:52:01

Temat: Re: Kapucha młoda po ikselsku :-D
Od: jadrys <c...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

medea pisze:
> jadrys pisze:
>
>> A ja tak.. Nigdy jeszcze nie dokładałem koperku do kapusty, muszę
>> zaeksperymentować..
>
> Koperek do kapusty, zwłaszcza młodej, to podstawowy dodatek.
> U mnie też gołąbki, nawet ze starej kapusty, nie obejdą się bez koperku.
>
> Ewa

Dla mnie to absolutna nowość. Choć muszę przyznać że w kuchnię bawię się
od niedawna..

PS. a może znasz jakiś inny przepis na młodą kapustę?

--
Kapitalizm jest chorobą (zarazą) z którą należy walczyć..

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2009-06-08 15:58:13

Temat: Re: Kapucha młoda po ikselsku :-D
Od: krys <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

jadrys wrote:

> medea pisze:
>> jadrys pisze:
>>
>>> A ja tak.. Nigdy jeszcze nie dokładałem koperku do kapusty, muszę
>>> zaeksperymentować..
>>
>> Koperek do kapusty, zwłaszcza młodej, to podstawowy dodatek.
>> U mnie też gołąbki, nawet ze starej kapusty, nie obejdą się bez koperku.
>>
>> Ewa
>
> Dla mnie to absolutna nowość. Choć muszę przyznać że w kuchnię bawię się
> od niedawna..
>
> PS. a może znasz jakiś inny przepis na młodą kapustę?

Zamiast podsmażanej cebuli szczypior, razem z cebulką, żywcem do kapusty. No
i bez skwarek. A koperku dużo, szczypioru zresztą też.
>
Justyna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 ... 7


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

ZUPKA
Flądra - i co dalej ?...
knajpy
Bywalcom restauracji - bawcie się dobrze ;)
Dla mlecznokarmiącej ;) Smak RedBull

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »