| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-02-11 18:50:31
Temat: Kartoflakczy moze ma ktoś przepis
to jest podobne do placków ziemniaczannych tylko ze jest to duży placek z
mięsem i piecze się go w piekarniku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-02-11 19:23:15
Temat: Re: Kartoflak> czy moze ma ktoś przepis
> to jest podobne do placków ziemniaczannych tylko ze jest to duży placek z
> mięsem i piecze się go w piekarniku
Tutaj jest tak
http://www.biznet1.com/cooking/silesian/286.htm
a po za tym Kartoflak to IMHO jest inna nazwą tego
http://www.kulinaria.pl/potrawy.asp?id=783
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis275.html
a tak szczerze to ... "Google prawde Ci powie..." :-)
Smacznego
Duży Miś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-11 23:01:30
Temat: Re: Kartoflak
Użytkownik "PB" napisał w wiadomości > czy moze ma ktoś przepis
> to jest podobne do placków ziemniaczannych tylko ze jest to duży placek z
> mięsem i piecze się go w piekarniku
Mnie to bardziej przywodzi na myśl placek po węgiersku. :)
Pozdrawiam
Leval
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-12 12:01:00
Temat: Re: Kartoflak
Użytkownik "Leval" <l...@f...onet.pl> napisał w wiadomości
news:cujdoa$428$2@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "PB" napisał w wiadomości > czy moze ma ktoś przepis
> > to jest podobne do placków ziemniaczannych tylko ze jest to duży placek
z
> > mięsem i piecze się go w piekarniku
>
> Mnie to bardziej przywodzi na myśl placek po węgiersku. :)
>
a od kiedy placek po węgiersku robi sie w piekarniku?:)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-12 16:48:41
Temat: Re: KartoflakMoja mama piecze tzw. kugiel. Robi go w następujący sposób: Najpierw trze
ziemniaki tak jak na placki kartoflane, następnie dodaje drobno pokrojoną
cebulę, jajko, trochę mąki pszennej (ok. 2 -3 łyżek) i surowe mięso, np.
żeberka pokrojone w kawałki. To wszystko miesza i wkłada do formy, a
następnie do piekarnika albo piecze w prodiżu. Jest bardzo
smaczne.Pozdrawiam. Ania
Użytkownik "PB" <p...@n...pl> napisał w wiadomości
news:cuiuqu$3gc$1@atlantis.news.tpi.pl...
> czy moze ma ktoś przepis
> to jest podobne do placków ziemniaczannych tylko ze jest to duży placek z
> mięsem i piecze się go w piekarniku
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-12 16:49:55
Temat: Re: Kartoflak
> a od kiedy placek po węgiersku robi sie w piekarniku?:)
No cóż, placek po węgiersku ma różne odmiany. Część z nich jest na koniec
posypywana serem i zapiekana w piekarniku (do rozpuszczenia sera) :)
pozdrawiam
Leval
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-12 16:52:48
Temat: Re: KartoflakZapomniałam napisać, że oczywiście trzeba dodać jeszcze przyprawy, tj. sól i
pieprz. Bez tego ani rusz!. Ania
Użytkownik "ania" <a...@t...pl> napisał w wiadomości
news:culc12$n68$1@opal.futuro.pl...
> Moja mama piecze tzw. kugiel. Robi go w następujący sposób: Najpierw trze
> ziemniaki tak jak na placki kartoflane, następnie dodaje drobno pokrojoną
> cebulę, jajko, trochę mąki pszennej (ok. 2 -3 łyżek) i surowe mięso, np.
> żeberka pokrojone w kawałki. To wszystko miesza i wkłada do formy, a
> następnie do piekarnika albo piecze w prodiżu. Jest bardzo
> smaczne.Pozdrawiam. Ania
> Użytkownik "PB" <p...@n...pl> napisał w wiadomości
> news:cuiuqu$3gc$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > czy moze ma ktoś przepis
> > to jest podobne do placków ziemniaczannych tylko ze jest to duży placek
z
> > mięsem i piecze się go w piekarniku
> >
> >
> >
>
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-14 20:15:28
Temat: Re: Kartoflak_Placki po węgiersku z sosem ketchupowym (P)
"Leval" <l...@f...onet.pl> wrote in message
news:cujdoa$428$2@nemesis.news.tpi.pl...
> Mnie to bardziej przywodzi na myśl placek po węgiersku. :)
>
A propo placków po węgiersku, to ja ostatnio cieszę swoje cielsko takimi na
bazie ketchupu - IMHO, dużo smaczniejsze niż z pomidorowym sosem (na bazie
pomidorów z puszki lub przecieru, a co gorsze koncentratu). A jeśli mam
uprawiać kryptoreklamę, to polecam z czystym sumieniem firmę Kotlin - żaden
inny, Helmans czy Pudliszki (nawet się nie umywają da smaku Kotlina -
oczywiście tak rzecze mój jęzor - a raczej wie co dobre ).
Placki po węgiersku z sosem ketchupowym
Ciasto na placki ziemniaczane:
1 1/2 kg ziemniaków, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, ok. 40 dag mąki tortowej, 2
jaja, 1 łyżeczka (raczej płaska) soli
Farsz:
50 dag mięsa (schab, karkówka, pręga), 50 dag pieczarek, 30 dag cebuli, sól,
pieprz, papryka w proszku, olej
Sos:
1-2 kostki rosołowe, 2 1/2 szkl. wody, 2 łyżki mąki, 1 słoik ketchupu
(łagodny lub ostry)
Placki: Przyrządzić ciasto jak na zwykłe placki ziemniaczane (można dodać
cebulę, jak ktoś lubi) - ziemniaki zetrzeć, dodać obie mąki, jaja i sól.
Masę wymieszać starannie. Smażyć duże placki, wielkości całej patelni
(wykładać po ok. 9 łyżek na każdą porcję).
Farsz: Mięso pokroić w kostkę. Cebulę drobno poszatkować, zeszklić na
patelni, na oleju. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki, mięso i dusić
wszystko razem ok. 1 h (w trakcie duszenia doprawić do smaku przyprawami).
Gdy woda powstała z pieczarek wyparuje, farsz jest już gotowy.
*Wodę można odlać i farsz dodać do sosu.
Sos: Wodę zagotować, dodać kostki rosołowe. Zaciągnąć ten "bulion" mąką
rozprowadzoną w wodzie. Na koniec wlać do garnka ketchup i wszystko
starannie wymieszać.
Gotowe placki wykładać na talerze. Na połowie placka ułożyć gorący farsz,
złożyć i polać gorącym sosem. Podawać z surówką.
--
Serdecznie pozdrawiam,
Akulka
~~
Everybody eats something, But you won't eat me
You won't get me on your plate or have me over for tea
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |