Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Akulka" <s...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kartoflak_Placki po węgiersku z sosem ketchupowym (P)
Date: Mon, 14 Feb 2005 21:15:28 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 48
Message-ID: <curbp6$3ti$1@inews.gazeta.pl>
References: <cuiuqu$3gc$1@atlantis.news.tpi.pl> <cujdoa$428$2@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: as1-104.ostrowiec.dialup.inetia.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1108423272 4018 213.17.188.104 (14 Feb 2005 23:21:12 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 14 Feb 2005 23:21:12 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-User: slodka_cytrynka
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:231663
Ukryj nagłówki
"Leval" <l...@f...onet.pl> wrote in message
news:cujdoa$428$2@nemesis.news.tpi.pl...
> Mnie to bardziej przywodzi na myśl placek po węgiersku. :)
>
A propo placków po węgiersku, to ja ostatnio cieszę swoje cielsko takimi na
bazie ketchupu - IMHO, dużo smaczniejsze niż z pomidorowym sosem (na bazie
pomidorów z puszki lub przecieru, a co gorsze koncentratu). A jeśli mam
uprawiać kryptoreklamę, to polecam z czystym sumieniem firmę Kotlin - żaden
inny, Helmans czy Pudliszki (nawet się nie umywają da smaku Kotlina -
oczywiście tak rzecze mój jęzor - a raczej wie co dobre ).
Placki po węgiersku z sosem ketchupowym
Ciasto na placki ziemniaczane:
1 1/2 kg ziemniaków, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, ok. 40 dag mąki tortowej, 2
jaja, 1 łyżeczka (raczej płaska) soli
Farsz:
50 dag mięsa (schab, karkówka, pręga), 50 dag pieczarek, 30 dag cebuli, sól,
pieprz, papryka w proszku, olej
Sos:
1-2 kostki rosołowe, 2 1/2 szkl. wody, 2 łyżki mąki, 1 słoik ketchupu
(łagodny lub ostry)
Placki: Przyrządzić ciasto jak na zwykłe placki ziemniaczane (można dodać
cebulę, jak ktoś lubi) - ziemniaki zetrzeć, dodać obie mąki, jaja i sól.
Masę wymieszać starannie. Smażyć duże placki, wielkości całej patelni
(wykładać po ok. 9 łyżek na każdą porcję).
Farsz: Mięso pokroić w kostkę. Cebulę drobno poszatkować, zeszklić na
patelni, na oleju. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki, mięso i dusić
wszystko razem ok. 1 h (w trakcie duszenia doprawić do smaku przyprawami).
Gdy woda powstała z pieczarek wyparuje, farsz jest już gotowy.
*Wodę można odlać i farsz dodać do sosu.
Sos: Wodę zagotować, dodać kostki rosołowe. Zaciągnąć ten "bulion" mąką
rozprowadzoną w wodzie. Na koniec wlać do garnka ketchup i wszystko
starannie wymieszać.
Gotowe placki wykładać na talerze. Na połowie placka ułożyć gorący farsz,
złożyć i polać gorącym sosem. Podawać z surówką.
--
Serdecznie pozdrawiam,
Akulka
~~
Everybody eats something, But you won't eat me
You won't get me on your plate or have me over for tea
|