« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-11-14 12:17:56
Temat: Kawa grubo mielonaWitam,
Czy kawa sprzedawana w naszych sklepach jest kawą drobno czy grubo mieloną?
W końcu nauczyłam się posługiwac spieniaczem do mleka i mleko mi sie ubija
jak należy, teraz przyszła ochota na parzenie kawy bez fusów. Wynalazłam w
necie kafeterie, w instrukcji jej podaja żeby uzywać tylko kawy grubo
mielonej.
A czy ktoś używa takich kafeterii i mogłby się podzielić spostrzeżeniami czy
warto?
http://www.fide.pl/bodum/1543/196/
http://www.ikea.pl/IKEA2002/prod.xml?productId=0138&
subCategoryId=0201
Kasia
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-11-14 12:43:27
Temat: Re: Kawa grubo mielonaKasiaA wrote:
> Witam,
> Czy kawa sprzedawana w naszych sklepach jest kawą drobno czy grubo mieloną?
Różna. Trzeba czytać to co jest napisane na opakowaniu ;-). Ja osobiście
do parzenia w takim ustrojstwie używam lavazzy. Ewentualnie kupuję kawę
na wagę i wtedy proszę o odpowiednie zmielenie.
> W końcu nauczyłam się posługiwac spieniaczem do mleka i mleko mi sie ubija
> jak należy, teraz przyszła ochota na parzenie kawy bez fusów.
A próbowałaś ubijać kiedyś mleko skondensowane? Pychota :-).
> A czy ktoś używa takich kafeterii i mogłby się podzielić spostrzeżeniami czy
> warto?
> http://www.fide.pl/bodum/1543/196/
Podobne do mojego: http://www.fide.pl/bodum/1792/196/. IMO warto -
ładnie się zaparza, leci bez fusów i dość długo trzyma ciepło :-). Myje
się też prosto. Używam tego już bodaj... 4 lata. Albo może i 5.
--
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-14 12:47:24
Temat: [OT] Re: Kawa grubo mielonaalenospamikmam wrote: [ciach]
Sorki za durnego nicka ;-) Już się poprawiam :-)
--
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-14 12:59:02
Temat: Re: Kawa grubo mielona@(alenospamikmam).poczta.onet.pl <zgosiula\@(alenospamikmam).poczta.onet.pl>
napisał(a):
> > Czy kawa sprzedawana w naszych sklepach jest kawą drobno czy grubo
mieloną?
>
> Różna. Trzeba czytać to co jest napisane na opakowaniu ;-). Ja osobiście
> do parzenia w takim ustrojstwie używam lavazzy.
Ja pijam Davidoff - czarną. Szczerze mówiąc nigdy nie czytałam opakowań z
kawy, w każdym razie nie zwracałam uwagi czy jest informacja o rodzaju
zmielenia. O nie, czasami widziałam, że kawa jest drobno mielona. Czyli jak
nic nie jest napisane to jest ona zmielona grubo?
> > W końcu nauczyłam się posługiwac spieniaczem do mleka i mleko mi sie
ubija
> > jak należy, teraz przyszła ochota na parzenie kawy bez fusów.
>
> A próbowałaś ubijać kiedyś mleko skondensowane? Pychota :-).
Ubijałam zwykłe mleko. A mleko skondensowane musi być zimne?
>
> > A czy ktoś używa takich kafeterii i mogłby się podzielić spostrzeżeniami
czy
> > warto?
> > http://www.fide.pl/bodum/1543/196/
>
> Podobne do mojego: http://www.fide.pl/bodum/1792/196/.
Ten też mi się podoba. A jakiej pojemności warto kupić? Litrowy, taki jest z
Ikei wydaje mi się zbyt duży.
Kasia
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-14 17:56:11
Temat: Re: Kawa grubo mielonaKasiaA wrote:
> Czyli jak
> nic nie jest napisane to jest ona zmielona grubo?
Pytasz teoretycznie czy takiej informacji na kawie nie znalazłaś? Często
na opakowaniu jest napisane jaki się zaleca sposób jej parzenia.
> Ubijałam zwykłe mleko. A mleko skondensowane musi być zimne?
Robię tak samo jak ze zwykłego - czyli podgrzewam.
> Ten też mi się podoba. A jakiej pojemności warto kupić? Litrowy, taki jest z
> Ikei wydaje mi się zbyt duży.
>
Zależy na ile osób zazwyczaj zamierzasz parzyć kawę. U nas ten litrowy
spełnia zadanie - jak jesteśmy sami to parzę połowę objętości, a przy
gościach to zazwyczaj jeden dzbanek na pierwszy raz i drugi na dolewki ;-).
--
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |