« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-04-01 19:41:43
Temat: Kiedy piec mazurek?Narobiliście mi takiego smaku tymi mazurkami, że postanowiłam w te święta
też upiec swój pierwszy w życiu. Podpowiedzcie tylko, kiedy powinno się go
piec? Pamiętam w jakiejś książce z dzieciństwa (typu "Ten obcy" albo coś w
tym stylu :-)) babcia piekła mazurki na jakiś czas przed świętami "żeby
doszły" (a bohater nie mógł się doczekać i podjadał :-)). Czy rzeczywiście
mazurki piecze się wcześniej, żeby nabrały smaku, jeśli tak - to ile
wcześniej? Może coś pomyliłam?
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-04-02 07:15:42
Temat: Re: Kiedy piec mazurek?
Użytkownik "Medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:c4hr9r$rpu$1@achot.icm.edu.pl...
> Narobiliście mi takiego smaku tymi mazurkami, że postanowiłam w te święta
> też upiec swój pierwszy w życiu. Podpowiedzcie tylko, kiedy powinno się go
> piec? Pamiętam w jakiejś książce z dzieciństwa (typu "Ten obcy" albo coś w
> tym stylu :-)) babcia piekła mazurki na jakiś czas przed świętami "żeby
> doszły" (a bohater nie mógł się doczekać i podjadał :-)). Czy rzeczywiście
> mazurki piecze się wcześniej, żeby nabrały smaku, jeśli tak - to ile
> wcześniej? Może coś pomyliłam?
> Ewa
>
>
Ciasto czyli tak zwane spody do mazurków powinno się piec 2 tygodnie przed
świętami, polewę i przybranie - w przedświąteczną sobotę. Oczywiście mam na
myśli spody klasyczne z gotowanymi żółtkami.
Pozdrówka - Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-02 08:52:07
Temat: Re: Kiedy piec mazurek?
"batory" <b...@w...poczta.onet.pl> napisał
> >
> Ciasto czyli tak zwane spody do mazurków powinno się piec 2 tygodnie przed
> świętami, polewę i przybranie - w przedświąteczną sobotę. Oczywiście mam
na
> myśli spody klasyczne z gotowanymi żółtkami.
gotowanymi żółtkami????
pierwsze słyszę.. ;-/
co to znaczy?
zawsze jak robiłąm spód do mazurka to robiłąm .. no kruche ciasto..w jaki
sposób się robi ciasto z gotowanymi żółtkami?
czy to kruche, tyle, że z gotowanych jajek (?) nie za bardzo mogę to sobei
wyobrazić..
czy jak wygooglam sobie przepisy z grupy na mazurki, to tam będzie opisane
jak takie ciasto przygotować?
pozdrawiam,
--
ZygZag
at autograf pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-02 11:30:46
Temat: Re: Kiedy piec mazurek?Użytkownik ZygZag napisał:
> "batory" <b...@w...poczta.onet.pl> napisał
>
>
>
>>Ciasto czyli tak zwane spody do mazurków powinno się piec 2 tygodnie przed
>>świętami, polewę i przybranie - w przedświąteczną sobotę. Oczywiście mam
>
> na
>
>>myśli spody klasyczne z gotowanymi żółtkami.
>
> a jeśli chodzi o czas tych "mniej klasycznych"..to ..??
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-02 11:57:40
Temat: Re: Kiedy piec mazurek?
Użytkownik "ojola" <ojola@_NOSPAM_Tenbit.pl> napisał w wiadomości
news:c4jist$h8g$1@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik ZygZag napisał:
> > "batory" <b...@w...poczta.onet.pl> napisał
> >
> >
> >
> >>Ciasto czyli tak zwane spody do mazurków powinno się piec 2 tygodnie
przed
> >>świętami, polewę i przybranie - w przedświąteczną sobotę. Oczywiście mam
> >
> > na
> >
> >>myśli spody klasyczne z gotowanymi żółtkami.
> >
> > a jeśli chodzi o czas tych "mniej klasycznych"..to ..??
> >
No to nie wiem, z ciast umiem robić wyłącznie mazurki (a propos to ciasto
jest prawie jak kruche tyle, że oprócz całych jajek daje się żółtka
ugotowane i przetarte przez sitko) oraz racuchy
Pozdrówka - A.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-02 12:18:54
Temat: Re: Kiedy piec mazurek?
"batory" <b...@w...poczta.onet.pl> napisał
> No to nie wiem, z ciast umiem robić wyłącznie mazurki (a propos to ciasto
> jest prawie jak kruche tyle, że oprócz całych jajek daje się żółtka
> ugotowane i przetarte przez sitko) oraz racuchy
a co to ma dać w efekcie?
to żółtko ugotowane?
jakieś cudowne właściwości ono ma, że surowe być nie może? ;)
--
ZygZag
at autograf pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-02 12:27:09
Temat: Re: Kiedy piec mazurek?
Użytkownik "ZygZag" <Z...@Z...pl> napisał w wiadomości
news:c4jlkq$1s5$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> "batory" <b...@w...poczta.onet.pl> napisał
>
>
> > No to nie wiem, z ciast umiem robić wyłącznie mazurki (a propos to
ciasto
> > jest prawie jak kruche tyle, że oprócz całych jajek daje się żółtka
> > ugotowane i przetarte przez sitko) oraz racuchy
>
> a co to ma dać w efekcie?
> to żółtko ugotowane?
> jakieś cudowne właściwości ono ma, że surowe być nie może? ;)
>
>
Ciasto jest kruche, a jednocześnie miękkie, niechrupiące, znacznie bardziej
delikatne od zwykłego kruchego, no i ma nieco inny smak, taki mazurkowy
Pozdrówka - A.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-02 14:32:33
Temat: Re: Kiedy piec mazurek?
"batory" <b...@w...poczta.onet.pl> napisał
> >
> Ciasto jest kruche, a jednocześnie miękkie, niechrupiące, znacznie
bardziej
> delikatne od zwykłego kruchego, no i ma nieco inny smak, taki mazurkowy
:)
bardzo dziękuję (!)
pogooglam w takim razie w poszukiwaniu przpisów na spód z gotowanych zółtek
i nie omieszkam w tym roku spróbować :)
--
ZygZag
at autograf pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-02 14:37:29
Temat: Re: Kiedy piec mazurek?
Użytkownik "ZygZag" <Z...@Z...pl> napisał w wiadomości
news:c4jtam$j4u$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> "batory" <b...@w...poczta.onet.pl> napisał
>
>
> > >
> > Ciasto jest kruche, a jednocześnie miękkie, niechrupiące, znacznie
> bardziej
> > delikatne od zwykłego kruchego, no i ma nieco inny smak, taki mazurkowy
>
> :)
> bardzo dziękuję (!)
>
> pogooglam w takim razie w poszukiwaniu przpisów na spód z gotowanych
zółtek
> i nie omieszkam w tym roku spróbować :)
Zdaje się, że powyżej jest wątek o mazurkach, gdzie p. M. Basset podaje
przepis na taki właśnie mazurek z gotowanymi żółtkami. Też nigdy nie
robiłam takiego kruchego ciasta, chociaż słyszałam o takim sposobie.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-02 16:11:16
Temat: Re: Kiedy piec mazurek?W wątku "mazurek cygański" julita podaje przepis M. Basset.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |