« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2008-08-28 05:03:57
Temat: Re: Kiszenie ogórkówIn article <g94mlk$lk7$1@srv.cyf-kr.edu.pl>,
Artur Fortuna <f...@p...pole.Reply-To.pl> wrote:
> Użytkownik medea miał niepewny dość wzrok. Prosił o żar, wpatrzony
> gdzieś w mrok. Wciągnął dym, i nim skryła go noc, tak powiedział:
>
>
> > W Kuchni Polskiej są nawet 3 łyżki soli na litr wody, ja trochę
> > uszczupliłam, bo pamiętam, że raz zrobiłam dokładnie i było za słone. No
> > ale nadmiar soli raczej nie powoduje gnicia, więc to nie jest przyczyna.
>
> Ciekawe w takim razie skąd nazwa *małosolne*. ;)
Z rosyjskiego.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2008-08-28 05:11:31
Temat: Re: Kiszenie ogórków
Użytkownik "Artur Fortuna" <f...@p...pole.Reply-To.pl> napisał
> Ciekawe w takim razie skąd nazwa *małosolne*. ;)
Do małosolnych można, jak najbardziej, dawać 2 łyżki soli na litr wody. Ale
zależy od rodzaju soli. Kamiennej właśnie daje się 2 łyżki, a zwykłej
jodowanej - jedną.
Pozdrawiam,
/\/\\/\/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2008-08-28 05:16:21
Temat: Re: Kiszenie ogórków
Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał
> ale nadmiar soli raczej nie powoduje gnicia, więc to nie jest
Nadmiar soli nie powoduje gnicia. Ogórki gniją, ponieważ naczynie lub same
składniki nie były solidnie umyte (wyparzone). Dlatego najbezpieczniej zalać
ogórki wrzącą zalewą (lub bardzo gorącą). W wysokiej temperaturze wszystko,
co mogłoby powodować gnicie ogórków powinno wyginąć.
Inną przyczyną może być pozostawienie na długo zalanych ogórków w ciepłym
miejscu (np. na słońcu).
Pzdry,
/\/\\/\/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2008-08-28 06:14:32
Temat: Re: Kiszenie ogórkówOn 27 Sie, 19:55, medea <e...@p...fm> wrote:
> Poratujcie! Już któryś raz z kolei zakisiłam ogórki, w kamionkowym
> naczyniu. Przez pierwsze 3 dni pachną ładnie, potem zaczynają
> "zalatywać" jakby fermentowały, gniły. Robię normalnie, według przepisu:
> 2 łyżki soli na litr wody, dodaję koper, czosnek, chrzan, zalewam
> chłodnym roztworem. No nie wiem, co robię źle? :(
>
> Ewa
5dag soli kamiennej na litr wody, wsypać do gorącej - powyżej 60
stopni - schłodzić.
Naczynie wymyć środkiem:
http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Enartis_Neode
tersol_Botti_-_detergent_do_mycia_beczek_i_pojemniko
w_-_1_kg&przedm=3118028&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2
F165992%2F2134618%2F6488933&sortuj=kod
Wydezynfekować:
http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Chemipro_OXI_
_100_g&przedm=1357429&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F1
65992%2F2134618%2F6488933&sortuj=kod
Generalnie - nie powinny składniki wystawać nad powierzchnię solanki.
Ogórki przenawożone mogą popsuć się i tak...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2008-08-28 06:16:22
Temat: Re: Kiszenie ogórkówOn 27 Sie, 22:38, medea <e...@p...fm> wrote:
> Artur Fortuna pisze:
>
> > Czy to aby nie dwukrotnie za dużo?
>
> W Kuchni Polskiej są nawet 3 łyżki soli na litr wody, ja trochę
> uszczupliłam, bo pamiętam, że raz zrobiłam dokładnie i było za słone. No
> ale nadmiar soli raczej nie powoduje gnicia, więc to nie jest przyczyna.
>
> Ewa
Niedomiar jak i nadmiar soli (wszystkich - także azotanów i azotynów)
powoduje nieprawidłowy przebieg fermentacji.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2008-08-28 06:52:55
Temat: Re: Kiszenie ogórkówUżytkownik Władysław Łoś miał niepewny dość wzrok. Prosił o żar,
wpatrzony gdzieś w mrok. Wciągnął dym, i nim skryła go noc, tak powiedział:
>>> W Kuchni Polskiej są nawet 3 łyżki soli na litr wody, ja trochę
>>> uszczupliłam, bo pamiętam, że raz zrobiłam dokładnie i było za słone. No
>>> ale nadmiar soli raczej nie powoduje gnicia, więc to nie jest przyczyna.
>> Ciekawe w takim razie skąd nazwa *małosolne*. ;)
>
> Z rosyjskiego.
Czyżby sztuka kiszenia ogórków nie byłaby czysto polską specjalnością?
Któż jeszcze prócz nas uprawia ją?
--
FortArt
www.wikipasy.pl - Encyklopedia KS Cracovia on-line
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2008-08-28 06:57:53
Temat: Re: Kiszenie ogórkówwolim pisze:
> ogórki wrzącą zalewą (lub bardzo gorącą). W wysokiej temperaturze wszystko,
> co mogłoby powodować gnicie ogórków powinno wyginąć.
Czyli wychodzi na to, że przyczyną jest niewyparzenie naczynia. Umyłam
solidnie gorącą wodą, no ale nie wyparzałam.
Czyli ogórasy do wyrzucenia, czy je ratować? Stoją chyba od 6 dni.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2008-08-28 07:15:58
Temat: Re: Kiszenie ogórkówDnia Thu, 28 Aug 2008 07:16:21 +0200, wolim napisał(a):
> Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał
>
>> ale nadmiar soli raczej nie powoduje gnicia, więc to nie jest
>
> Nadmiar soli nie powoduje gnicia. Ogórki gniją, ponieważ naczynie lub same
> składniki nie były solidnie umyte (wyparzone). Dlatego najbezpieczniej zalać
> ogórki wrzącą zalewą (lub bardzo gorącą). W wysokiej temperaturze wszystko,
> co mogłoby powodować gnicie ogórków powinno wyginąć.
Kiedy lejesz gorącą wodę na ogórki, natychmiast następuje jej wychładzanie
- masa ogórków w stosunku do masy wody jest za duża i ciepło natychmiast
zostaje przez nie pochłoniete i temperatura jest niewystarczająca do
wyginięcia drobnoustrojów; ciepło ma tu znaczenie jedynie dla pobudzenia
fermentacji, żadne inne.
--
====================================================
================
"Jestem sam dla siebie bohaterem, ale jestem zbyt wielkim tchórzem, aby sam
sobie to przyznać."
M.A.S.H.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2008-08-28 07:57:08
Temat: Re: Kiszenie ogórkówOn 28 Sie, 09:15, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
> Dnia Thu, 28 Aug 2008 07:16:21 +0200, wolim napisał(a):
>
> > Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał
>
> >> ale nadmiar soli raczej nie powoduje gnicia, więc to nie jest
>
> > Nadmiar soli nie powoduje gnicia. Ogórki gniją, ponieważ naczynie lub same
> > składniki nie były solidnie umyte (wyparzone). Dlatego najbezpieczniej zalać
> > ogórki wrzącą zalewą (lub bardzo gorącą). W wysokiej temperaturze wszystko,
> > co mogłoby powodować gnicie ogórków powinno wyginąć.
>
> Kiedy lejesz gorącą wodę na ogórki, natychmiast następuje jej wychładzanie
> - masa ogórków w stosunku do masy wody jest za duża i ciepło natychmiast
> zostaje przez nie pochłoniete i temperatura jest niewystarczająca do
> wyginięcia drobnoustrojów; ciepło ma tu znaczenie jedynie dla pobudzenia
> fermentacji, żadne inne.
>
> --
> ====================================================
================
> "Jestem sam dla siebie bohaterem, ale jestem zbyt wielkim tchórzem, aby sam
> sobie to przyznać."
> M.A.S.H.
Dokładnie, oczywiście poza tymi na wierzchu - sparzonymi. Jeżeli
chodzi o małosolne - wystarczą 4g soli na litr zalewy.
Potwierdziła się celowość zakupów wag, jakich dokonałem na Allegro -
np. waga sklepowa kalkulacyjna (119zł + przesyłka) - nielegalizowana,
ale dokładna. Nawet ważę (i taruję) foremkę do automatu - wiem, że "na
oko" dawałem 100g oleju do chleba... Fajnie jest!!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2008-08-28 07:59:57
Temat: Re: Kiszenie ogórkówOn 27 Sie, 19:55, medea <e...@p...fm> wrote:
> Poratujcie! Już któryś raz z kolei zakisiłam ogórki, w kamionkowym
> naczyniu. Przez pierwsze 3 dni pachną ładnie, potem zaczynają
> "zalatywać" jakby fermentowały, gniły. Robię normalnie, według przepisu:
> 2 łyżki soli na litr wody, dodaję koper, czosnek, chrzan, zalewam
> chłodnym roztworem. No nie wiem, co robię źle? :(
>
> Ewa
Nie napisałaś jak duże to naczynie i jakie te ogórki maja być -
małosolne czy na zimę.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |