| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2008-08-28 09:19:12
Temat: SOSY POMIDOROWESEZON !!!
KUPUJEMY POMIDORY DOJRZAŁE ALE NIEHANDLOWE !!! Czyli nie
spaełniajace standardów handlowych, ale za to tanie!!!
Sos pomidorowy ostry
Przecier pomidorowy 2,3 - 2,5kg
Cukier 15dag
Sól 20 - 25g
Czosnek 0,5g
Pieprz 15 ziaren (0,5g) lub/i paprykę słodką i ostrą mieloną w/g
uznania
Ziele angielskie 25 ziaren (1g)
Gożdziki 20 ziaren (1,5 - 2g)
Cynamon 1,5 - 2g
Gałka muszkatołowa 0,5g
Ocet - w/g uznania
Przecier odparować do połowy a nawet ciut więcej, na 10min przed
końcem dodać: cukier, sól i przyprawy (zwłaszcza sproszkowane) lub w
woreczku, który po zakończeniu usuwamy. Gotowy sos na gorąco nakładamy
do przygotowanych butelek lub słoków i natychmiast pasteryzujemy - 0,5
litra 30-40min, litrowe 50-60min.
Sos z kawałków pomidorów
Pomidory bez skórki 2kg
Cukier 15dag
Sól 35g
Cebula drobno posiekana 10dag
Czosnek 1-1,5g
Cynamon 0,5g
Gorczyca biała zmielona 1,5g
Gotujemy ale tak, aby pomidory pozostały w cząstkach, pateryzujemy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2008-08-28 14:10:17
Temat: Re: SOSY POMIDOROWEDnia Thu, 28 Aug 2008 02:19:12 -0700 (PDT), Panslavista napisał(a):
> SEZON !!!
>
> KUPUJEMY POMIDORY DOJRZAŁE ALE NIEHANDLOWE !!!
Zawalona jestem pomidorami - swoimi. Aktualnie sok przecierowy robię, na
zimę, w butelki.
Klęska urodzaju, jak ze wszystkim w tym roku.
> Sos pomidorowy ostry
>
> Przecier pomidorowy 2,3 - 2,5kg
> Cukier 15dag
> Sól 20 - 25g
> Czosnek 0,5g
> Pieprz 15 ziaren (0,5g) lub/i paprykę słodką i ostrą mieloną w/g
> uznania
> Ziele angielskie 25 ziaren (1g)
> Gożdziki 20 ziaren (1,5 - 2g)
> Cynamon 1,5 - 2g
> Gałka muszkatołowa 0,5g
> Ocet - w/g uznania
>
> Przecier odparować do połowy a nawet ciut więcej, na 10min przed
> końcem dodać: cukier, sól i przyprawy (zwłaszcza sproszkowane) lub w
> woreczku, który po zakończeniu usuwamy. Gotowy sos na gorąco nakładamy
> do przygotowanych butelek lub słoków i natychmiast pasteryzujemy - 0,5
> litra 30-40min, litrowe 50-60min.
>
> Sos z kawałków pomidorów
>
> Pomidory bez skórki 2kg
> Cukier 15dag
> Sól 35g
> Cebula drobno posiekana 10dag
> Czosnek 1-1,5g
> Cynamon 0,5g
> Gorczyca biała zmielona 1,5g
>
> Gotujemy ale tak, aby pomidory pozostały w cząstkach, pateryzujemy
O, właśnie, sosy zrobię - dzięki za przepisy, bo moje gdzieś mi wsiąkły,
ponieważ dawno nie robiłam sosów. Kiedyś zrobiłam taki z selerem w składzie
- totalna porażka przez ten seler, cała ilość sosu stoi do teraz, chyba
wyrzucę, bo ma ze 3 lata. A te są smakowite.
--
====================================================
================
"Jestem sam dla siebie bohaterem, ale jestem zbyt wielkim tchórzem, aby sam
sobie to przyznać."
M.A.S.H.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2008-08-28 14:47:54
Temat: Re: SOSY POMIDOROWEOn 28 Sie, 16:10, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
> Dnia Thu, 28 Aug 2008 02:19:12 -0700 (PDT), Panslavista napisał(a):
>
> > SEZON !!!
>
> > KUPUJEMY POMIDORY DOJRZAŁE ALE NIEHANDLOWE !!!
>
> Zawalona jestem pomidorami - swoimi. Aktualnie sok przecierowy robię, na
> zimę, w butelki.
> Klęska urodzaju, jak ze wszystkim w tym roku.
>
>
>
>
>
> > Sos pomidorowy ostry
>
> > Przecier pomidorowy 2,3 - 2,5kg
> > Cukier 15dag
> > Sól 20 - 25g
> > Czosnek 0,5g
> > Pieprz 15 ziaren (0,5g) lub/i paprykę słodką i ostrą mieloną w/g
> > uznania
> > Ziele angielskie 25 ziaren (1g)
> > Gożdziki 20 ziaren (1,5 - 2g)
> > Cynamon 1,5 - 2g
> > Gałka muszkatołowa 0,5g
> > Ocet - w/g uznania
>
> > Przecier odparować do połowy a nawet ciut więcej, na 10min przed
> > końcem dodać: cukier, sól i przyprawy (zwłaszcza sproszkowane) lub w
> > woreczku, który po zakończeniu usuwamy. Gotowy sos na gorąco nakładamy
> > do przygotowanych butelek lub słoków i natychmiast pasteryzujemy - 0,5
> > litra 30-40min, litrowe 50-60min.
>
> > Sos z kawałków pomidorów
>
> > Pomidory bez skórki 2kg
> > Cukier 15dag
> > Sól 35g
> > Cebula drobno posiekana 10dag
> > Czosnek 1-1,5g
> > Cynamon 0,5g
> > Gorczyca biała zmielona 1,5g
>
> > Gotujemy ale tak, aby pomidory pozostały w cząstkach, pateryzujemy
>
> O, właśnie, sosy zrobię - dzięki za przepisy, bo moje gdzieś mi wsiąkły,
> ponieważ dawno nie robiłam sosów. Kiedyś zrobiłam taki z selerem w składzie
> - totalna porażka przez ten seler, cała ilość sosu stoi do teraz, chyba
> wyrzucę, bo ma ze 3 lata. A te są smakowite.
>
> --
> ====================================================
================
> "Jestem sam dla siebie bohaterem, ale jestem zbyt wielkim tchórzem, aby sam
> sobie to przyznać."
> M.A.S.H.- Ukryj cytowany tekst -
>
> - Pokaż cytowany tekst -
Próbowałem napisać na priv.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2008-08-28 15:33:33
Temat: Re: SOSY POMIDOROWEDnia Thu, 28 Aug 2008 07:47:54 -0700 (PDT), Panslavista napisał(a):
> On 28 Sie, 16:10, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>> Dnia Thu, 28 Aug 2008 02:19:12 -0700 (PDT), Panslavista napisał(a):
>>
>>> SEZON !!!
>>
>>> KUPUJEMY POMIDORY DOJRZAŁE ALE NIEHANDLOWE !!!
>>
>> Zawalona jestem pomidorami - swoimi. Aktualnie sok przecierowy robię, na
>> zimę, w butelki.
>> Klęska urodzaju, jak ze wszystkim w tym roku.
>>
>>
>>
>>
>>
>>> Sos pomidorowy ostry
>>
>>> Przecier pomidorowy 2,3 - 2,5kg
>>> Cukier 15dag
>>> Sól 20 - 25g
>>> Czosnek 0,5g
>>> Pieprz 15 ziaren (0,5g) lub/i paprykę słodką i ostrą mieloną w/g
>>> uznania
>>> Ziele angielskie 25 ziaren (1g)
>>> Gożdziki 20 ziaren (1,5 - 2g)
>>> Cynamon 1,5 - 2g
>>> Gałka muszkatołowa 0,5g
>>> Ocet - w/g uznania
>>
>>> Przecier odparować do połowy a nawet ciut więcej, na 10min przed
>>> końcem dodać: cukier, sól i przyprawy (zwłaszcza sproszkowane) lub w
>>> woreczku, który po zakończeniu usuwamy. Gotowy sos na gorąco nakładamy
>>> do przygotowanych butelek lub słoków i natychmiast pasteryzujemy - 0,5
>>> litra 30-40min, litrowe 50-60min.
>>
>>> Sos z kawałków pomidorów
>>
>>> Pomidory bez skórki 2kg
>>> Cukier 15dag
>>> Sól 35g
>>> Cebula drobno posiekana 10dag
>>> Czosnek 1-1,5g
>>> Cynamon 0,5g
>>> Gorczyca biała zmielona 1,5g
>>
>>> Gotujemy ale tak, aby pomidory pozostały w cząstkach, pateryzujemy
>>
>> O, właśnie, sosy zrobię - dzięki za przepisy, bo moje gdzieś mi wsiąkły,
>> ponieważ dawno nie robiłam sosów. Kiedyś zrobiłam taki z selerem w składzie
>> - totalna porażka przez ten seler, cała ilość sosu stoi do teraz, chyba
>> wyrzucę, bo ma ze 3 lata. A te są smakowite.
>>
>> --
>> ====================================================
================
>> "Jestem sam dla siebie bohaterem, ale jestem zbyt wielkim tchórzem, aby sam
>> sobie to przyznać."
>> M.A.S.H.- Ukryj cytowany tekst -
>>
>> - Pokaż cytowany tekst -
>
> Próbowałem napisać na priv.
Doszło, odpisałam.
--
====================================================
================
"Jestem sam dla siebie bohaterem, ale jestem zbyt wielkim tchórzem, aby sam
sobie to przyznać."
M.A.S.H.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2008-09-03 09:34:04
Temat: Re: SOSY POMIDOROWEPanslavista pisze:
> SEZON !!!
>
> KUPUJEMY POMIDORY DOJRZAŁE ALE NIEHANDLOWE !!! Czyli nie
> spaełniajace standardów handlowych, ale za to tanie!!!
>
> Sos pomidorowy ostry
>
> Przecier pomidorowy 2,3 - 2,5kg
> Cukier 15dag
> Sól 20 - 25g
> Czosnek 0,5g
> Pieprz 15 ziaren (0,5g) lub/i paprykę słodką i ostrą mieloną w/g
> uznania
> Ziele angielskie 25 ziaren (1g)
> Gożdziki 20 ziaren (1,5 - 2g)
> Cynamon 1,5 - 2g
> Gałka muszkatołowa 0,5g
> Ocet - w/g uznania
>
> Przecier odparować do połowy a nawet ciut więcej, na 10min przed
> końcem dodać: cukier, sól i przyprawy (zwłaszcza sproszkowane) lub w
> woreczku, który po zakończeniu usuwamy. Gotowy sos na gorąco nakładamy
> do przygotowanych butelek lub słoków i natychmiast pasteryzujemy - 0,5
> litra 30-40min, litrowe 50-60min.
>
> Sos z kawałków pomidorów
>
> Pomidory bez skórki 2kg
> Cukier 15dag
> Sól 35g
> Cebula drobno posiekana 10dag
> Czosnek 1-1,5g
> Cynamon 0,5g
> Gorczyca biała zmielona 1,5g
>
> Gotujemy ale tak, aby pomidory pozostały w cząstkach, pateryzujemy.
Witam,
A jak lepie robić sosy: pomidory obierać ze skórki i wyjmować pestki czy
też razem z pestkami? Ja ostatnio widziałem w programie Kuronia jak
robił sos, to pomidory obierał ze skórki i miksował, później przysmażał
na patelni, dodając przyprawy i pozostałe składniki. Tylko nie pamiętam
co z tymi pestkami...
Czy jeśli się je zmiksuje to nie zepsują smaku sosu, a może właśnie
nadadzą mu specyficzny smak?
Wczoraj robiłem pierwszy raz testowo sos. Mój przepis:
ok. 1,5 kg pomidorów
cebula
papryka
2 ząbki czosnku
listki bazylii
sól, pieprz, papryka i czosnek w proszku [musiałem dodać bo za mało było
ząbków :( ]
Pomidory obrane ze skórki, bez gniazd nasiennych, zmiksowane z cebulą,
czosnkiem, bazylią. Podsmażane na patelni do zgęstnienia sosu.
Wyszły całkiem, całkiem, jednak chyba za mało cebuli i czosnku jak na
tyle pomidorów.
Dzisiaj będę sos degustował z makaronem. Może jakieś sugestie co do tego
przepisu?
Będę wdzięczny.
Pozdrawiam,
Grzegorz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2008-09-03 14:58:35
Temat: Re: SOSY POMIDOROWEGK wrote:
> Może jakieś sugestie co do tego
> przepisu?
Tak - nie cytuj trolli.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2008-09-04 14:56:54
Temat: Re: SOSY POMIDOROWENie cytuję. Jeśli nie ma Pani nic sensownego do napisania, proszę nie
pisać. W Internecie i tak jest dość wiadomości-śmieci.
Grzegorz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2008-09-04 15:27:59
Temat: Re: SOSY POMIDOROWE
"GK" <g...@g...pl> wrote in message
news:g9llmi$jai$1@inews.gazeta.pl...
> Panslavista pisze:
> > SEZON !!!
> >
> > KUPUJEMY POMIDORY DOJRZAŁE ALE NIEHANDLOWE !!! Czyli nie
> > spaełniajace standardów handlowych, ale za to tanie!!!
> >
> > Sos pomidorowy ostry
> >
> > Przecier pomidorowy 2,3 - 2,5kg
> > Cukier 15dag
> > Sól 20 - 25g
> > Czosnek 0,5g
> > Pieprz 15 ziaren (0,5g) lub/i paprykę słodką i ostrą mieloną w/g
> > uznania
> > Ziele angielskie 25 ziaren (1g)
> > Gożdziki 20 ziaren (1,5 - 2g)
> > Cynamon 1,5 - 2g
> > Gałka muszkatołowa 0,5g
> > Ocet - w/g uznania
> >
> > Przecier odparować do połowy a nawet ciut więcej, na 10min przed
> > końcem dodać: cukier, sól i przyprawy (zwłaszcza sproszkowane) lub w
> > woreczku, który po zakończeniu usuwamy. Gotowy sos na gorąco nakładamy
> > do przygotowanych butelek lub słoków i natychmiast pasteryzujemy - 0,5
> > litra 30-40min, litrowe 50-60min.
> >
> > Sos z kawałków pomidorów
> >
> > Pomidory bez skórki 2kg
> > Cukier 15dag
> > Sól 35g
> > Cebula drobno posiekana 10dag
> > Czosnek 1-1,5g
> > Cynamon 0,5g
> > Gorczyca biała zmielona 1,5g
> >
> > Gotujemy ale tak, aby pomidory pozostały w cząstkach, pateryzujemy.
>
> Witam,
> A jak lepie robić sosy: pomidory obierać ze skórki i wyjmować pestki czy
> też razem z pestkami? Ja ostatnio widziałem w programie Kuronia jak
> robił sos, to pomidory obierał ze skórki i miksował, później przysmażał
> na patelni, dodając przyprawy i pozostałe składniki. Tylko nie pamiętam
> co z tymi pestkami...
> Czy jeśli się je zmiksuje to nie zepsują smaku sosu, a może właśnie
> nadadzą mu specyficzny smak?
>
> Wczoraj robiłem pierwszy raz testowo sos. Mój przepis:
> ok. 1,5 kg pomidorów
> cebula
> papryka
> 2 ząbki czosnku
> listki bazylii
> sól, pieprz, papryka i czosnek w proszku [musiałem dodać bo za mało było
> ząbków :( ]
> Pomidory obrane ze skórki, bez gniazd nasiennych, zmiksowane z cebulą,
> czosnkiem, bazylią. Podsmażane na patelni do zgęstnienia sosu.
> Wyszły całkiem, całkiem, jednak chyba za mało cebuli i czosnku jak na
> tyle pomidorów.
> Dzisiaj będę sos degustował z makaronem. Może jakieś sugestie co do tego
> przepisu?
> Będę wdzięczny.
> Pozdrawiam,
> Grzegorz
Osobiście przepuszczam przez sokowirówkę. Sok butelkuję na zimę - córka
bierze sobie na zajęcia. Resztę przecieram przez sito - pestki i cżęść mniej
rozdrobnionych skórek zostaje na sicie. Pozostaje lekko zagęścić przez
odparowanie dopiuero takie gęste wkładam na patelnię z olejem z tym, że
robię na tym oleju wcześciej wyciąg z czerwonej paryki mielonej - lekko
podgrzewam pilnując aby nie zbrązowiała, gdyż zrobi się gorzka.
Trzeba mieszać na słabym ogniu i najlepiej miec ten przecier z pomidorów
"pod ręką" - gdy wyciąg zaczyna zmieniać odcień wlać przecier i szybko
wymieszać i poddusić, dodać resztę składników osobno podduszonych i chwilę
razem pogotować. Dodając podsmażone z cebulą mięso mielone możemy mieć
doskonały sos boloński do klusek czy makaronu.
Sosy, na które przepisy podałem, mogą być doprawione na "gotowe" lub
tylko minimalnie - gdy mają być "na zimę" - wtedy doprawiamy stosownie do
wykorzystania w robionych potrawach.
Smacznego i nie przejmuj się psinką, zawsze ma oklapnięte uszy, bardziej
niż jajniki, co odbija się tez na charakterze.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |