Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: SOSY POMIDOROWE
Date: Thu, 28 Aug 2008 16:10:17 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 54
Message-ID: <r41ar35iv798.njfz45uusnf4$.dlg@40tude.net>
References: <9...@f...googlegroups.com>
Reply-To: i...@g...pl
NNTP-Posting-Host: bms65.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1219932621 28313 83.28.238.65 (28 Aug 2008 14:10:21 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 28 Aug 2008 14:10:21 +0000 (UTC)
X-User: ikselk
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:314978
Ukryj nagłówki
Dnia Thu, 28 Aug 2008 02:19:12 -0700 (PDT), Panslavista napisał(a):
> SEZON !!!
>
> KUPUJEMY POMIDORY DOJRZAŁE ALE NIEHANDLOWE !!!
Zawalona jestem pomidorami - swoimi. Aktualnie sok przecierowy robię, na
zimę, w butelki.
Klęska urodzaju, jak ze wszystkim w tym roku.
> Sos pomidorowy ostry
>
> Przecier pomidorowy 2,3 - 2,5kg
> Cukier 15dag
> Sól 20 - 25g
> Czosnek 0,5g
> Pieprz 15 ziaren (0,5g) lub/i paprykę słodką i ostrą mieloną w/g
> uznania
> Ziele angielskie 25 ziaren (1g)
> Gożdziki 20 ziaren (1,5 - 2g)
> Cynamon 1,5 - 2g
> Gałka muszkatołowa 0,5g
> Ocet - w/g uznania
>
> Przecier odparować do połowy a nawet ciut więcej, na 10min przed
> końcem dodać: cukier, sól i przyprawy (zwłaszcza sproszkowane) lub w
> woreczku, który po zakończeniu usuwamy. Gotowy sos na gorąco nakładamy
> do przygotowanych butelek lub słoków i natychmiast pasteryzujemy - 0,5
> litra 30-40min, litrowe 50-60min.
>
> Sos z kawałków pomidorów
>
> Pomidory bez skórki 2kg
> Cukier 15dag
> Sól 35g
> Cebula drobno posiekana 10dag
> Czosnek 1-1,5g
> Cynamon 0,5g
> Gorczyca biała zmielona 1,5g
>
> Gotujemy ale tak, aby pomidory pozostały w cząstkach, pateryzujemy
O, właśnie, sosy zrobię - dzięki za przepisy, bo moje gdzieś mi wsiąkły,
ponieważ dawno nie robiłam sosów. Kiedyś zrobiłam taki z selerem w składzie
- totalna porażka przez ten seler, cała ilość sosu stoi do teraz, chyba
wyrzucę, bo ma ze 3 lata. A te są smakowite.
--
====================================================
================
"Jestem sam dla siebie bohaterem, ale jestem zbyt wielkim tchórzem, aby sam
sobie to przyznać."
M.A.S.H.
|