Data: 2008-08-28 09:19:12
Temat: SOSY POMIDOROWE
Od: Panslavista <j...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
SEZON !!!
KUPUJEMY POMIDORY DOJRZAŁE ALE NIEHANDLOWE !!! Czyli nie
spaełniajace standardów handlowych, ale za to tanie!!!
Sos pomidorowy ostry
Przecier pomidorowy 2,3 - 2,5kg
Cukier 15dag
Sól 20 - 25g
Czosnek 0,5g
Pieprz 15 ziaren (0,5g) lub/i paprykę słodką i ostrą mieloną w/g
uznania
Ziele angielskie 25 ziaren (1g)
Gożdziki 20 ziaren (1,5 - 2g)
Cynamon 1,5 - 2g
Gałka muszkatołowa 0,5g
Ocet - w/g uznania
Przecier odparować do połowy a nawet ciut więcej, na 10min przed
końcem dodać: cukier, sól i przyprawy (zwłaszcza sproszkowane) lub w
woreczku, który po zakończeniu usuwamy. Gotowy sos na gorąco nakładamy
do przygotowanych butelek lub słoków i natychmiast pasteryzujemy - 0,5
litra 30-40min, litrowe 50-60min.
Sos z kawałków pomidorów
Pomidory bez skórki 2kg
Cukier 15dag
Sól 35g
Cebula drobno posiekana 10dag
Czosnek 1-1,5g
Cynamon 0,5g
Gorczyca biała zmielona 1,5g
Gotujemy ale tak, aby pomidory pozostały w cząstkach, pateryzujemy.
|