Data: 2008-08-28 14:47:54
Temat: Re: SOSY POMIDOROWE
Od: Panslavista <j...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 28 Sie, 16:10, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
> Dnia Thu, 28 Aug 2008 02:19:12 -0700 (PDT), Panslavista napisał(a):
>
> > SEZON !!!
>
> > KUPUJEMY POMIDORY DOJRZAŁE ALE NIEHANDLOWE !!!
>
> Zawalona jestem pomidorami - swoimi. Aktualnie sok przecierowy robię, na
> zimę, w butelki.
> Klęska urodzaju, jak ze wszystkim w tym roku.
>
>
>
>
>
> > Sos pomidorowy ostry
>
> > Przecier pomidorowy 2,3 - 2,5kg
> > Cukier 15dag
> > Sól 20 - 25g
> > Czosnek 0,5g
> > Pieprz 15 ziaren (0,5g) lub/i paprykę słodką i ostrą mieloną w/g
> > uznania
> > Ziele angielskie 25 ziaren (1g)
> > Gożdziki 20 ziaren (1,5 - 2g)
> > Cynamon 1,5 - 2g
> > Gałka muszkatołowa 0,5g
> > Ocet - w/g uznania
>
> > Przecier odparować do połowy a nawet ciut więcej, na 10min przed
> > końcem dodać: cukier, sól i przyprawy (zwłaszcza sproszkowane) lub w
> > woreczku, który po zakończeniu usuwamy. Gotowy sos na gorąco nakładamy
> > do przygotowanych butelek lub słoków i natychmiast pasteryzujemy - 0,5
> > litra 30-40min, litrowe 50-60min.
>
> > Sos z kawałków pomidorów
>
> > Pomidory bez skórki 2kg
> > Cukier 15dag
> > Sól 35g
> > Cebula drobno posiekana 10dag
> > Czosnek 1-1,5g
> > Cynamon 0,5g
> > Gorczyca biała zmielona 1,5g
>
> > Gotujemy ale tak, aby pomidory pozostały w cząstkach, pateryzujemy
>
> O, właśnie, sosy zrobię - dzięki za przepisy, bo moje gdzieś mi wsiąkły,
> ponieważ dawno nie robiłam sosów. Kiedyś zrobiłam taki z selerem w składzie
> - totalna porażka przez ten seler, cała ilość sosu stoi do teraz, chyba
> wyrzucę, bo ma ze 3 lata. A te są smakowite.
>
> --
> ====================================================
================
> "Jestem sam dla siebie bohaterem, ale jestem zbyt wielkim tchórzem, aby sam
> sobie to przyznać."
> M.A.S.H.- Ukryj cytowany tekst -
>
> - Pokaż cytowany tekst -
Próbowałem napisać na priv.
|