Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: GK <g...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: SOSY POMIDOROWE
Date: Wed, 03 Sep 2008 11:34:04 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 64
Message-ID: <g9llmi$jai$1@inews.gazeta.pl>
References: <9...@f...googlegroups.com>
Reply-To: grego69@NO_SPAM_op.pl
NNTP-Posting-Host: fig170.internetdsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1220434451 19794 83.13.214.170 (3 Sep 2008 09:34:11 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 3 Sep 2008 09:34:11 +0000 (UTC)
X-User: grego69
X-Antivirus: avast! (VPS 080902-0, 2008-09-02), Outbound message
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.16 (Windows/20080708)
In-Reply-To: <9...@f...googlegroups.com>
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:315125
Ukryj nagłówki
Panslavista pisze:
> SEZON !!!
>
> KUPUJEMY POMIDORY DOJRZAŁE ALE NIEHANDLOWE !!! Czyli nie
> spaełniajace standardów handlowych, ale za to tanie!!!
>
> Sos pomidorowy ostry
>
> Przecier pomidorowy 2,3 - 2,5kg
> Cukier 15dag
> Sól 20 - 25g
> Czosnek 0,5g
> Pieprz 15 ziaren (0,5g) lub/i paprykę słodką i ostrą mieloną w/g
> uznania
> Ziele angielskie 25 ziaren (1g)
> Gożdziki 20 ziaren (1,5 - 2g)
> Cynamon 1,5 - 2g
> Gałka muszkatołowa 0,5g
> Ocet - w/g uznania
>
> Przecier odparować do połowy a nawet ciut więcej, na 10min przed
> końcem dodać: cukier, sól i przyprawy (zwłaszcza sproszkowane) lub w
> woreczku, który po zakończeniu usuwamy. Gotowy sos na gorąco nakładamy
> do przygotowanych butelek lub słoków i natychmiast pasteryzujemy - 0,5
> litra 30-40min, litrowe 50-60min.
>
> Sos z kawałków pomidorów
>
> Pomidory bez skórki 2kg
> Cukier 15dag
> Sól 35g
> Cebula drobno posiekana 10dag
> Czosnek 1-1,5g
> Cynamon 0,5g
> Gorczyca biała zmielona 1,5g
>
> Gotujemy ale tak, aby pomidory pozostały w cząstkach, pateryzujemy.
Witam,
A jak lepie robić sosy: pomidory obierać ze skórki i wyjmować pestki czy
też razem z pestkami? Ja ostatnio widziałem w programie Kuronia jak
robił sos, to pomidory obierał ze skórki i miksował, później przysmażał
na patelni, dodając przyprawy i pozostałe składniki. Tylko nie pamiętam
co z tymi pestkami...
Czy jeśli się je zmiksuje to nie zepsują smaku sosu, a może właśnie
nadadzą mu specyficzny smak?
Wczoraj robiłem pierwszy raz testowo sos. Mój przepis:
ok. 1,5 kg pomidorów
cebula
papryka
2 ząbki czosnku
listki bazylii
sól, pieprz, papryka i czosnek w proszku [musiałem dodać bo za mało było
ząbków :( ]
Pomidory obrane ze skórki, bez gniazd nasiennych, zmiksowane z cebulą,
czosnkiem, bazylią. Podsmażane na patelni do zgęstnienia sosu.
Wyszły całkiem, całkiem, jednak chyba za mało cebuli i czosnku jak na
tyle pomidorów.
Dzisiaj będę sos degustował z makaronem. Może jakieś sugestie co do tego
przepisu?
Będę wdzięczny.
Pozdrawiam,
Grzegorz
|