Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: SOSY POMIDOROWE
Date: Thu, 28 Aug 2008 17:33:33 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 71
Message-ID: <1210hfn1kyjia.1fkh3genbcoou$.dlg@40tude.net>
References: <9...@f...googlegroups.com>
<r41ar35iv798.njfz45uusnf4$.dlg@40tude.net>
<a...@d...googlegroups.com>
Reply-To: i...@g...pl
NNTP-Posting-Host: bms65.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1219937628 20130 83.28.238.65 (28 Aug 2008 15:33:48 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 28 Aug 2008 15:33:48 +0000 (UTC)
X-User: ikselk
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:314983
Ukryj nagłówki
Dnia Thu, 28 Aug 2008 07:47:54 -0700 (PDT), Panslavista napisał(a):
> On 28 Sie, 16:10, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>> Dnia Thu, 28 Aug 2008 02:19:12 -0700 (PDT), Panslavista napisał(a):
>>
>>> SEZON !!!
>>
>>> KUPUJEMY POMIDORY DOJRZAŁE ALE NIEHANDLOWE !!!
>>
>> Zawalona jestem pomidorami - swoimi. Aktualnie sok przecierowy robię, na
>> zimę, w butelki.
>> Klęska urodzaju, jak ze wszystkim w tym roku.
>>
>>
>>
>>
>>
>>> Sos pomidorowy ostry
>>
>>> Przecier pomidorowy 2,3 - 2,5kg
>>> Cukier 15dag
>>> Sól 20 - 25g
>>> Czosnek 0,5g
>>> Pieprz 15 ziaren (0,5g) lub/i paprykę słodką i ostrą mieloną w/g
>>> uznania
>>> Ziele angielskie 25 ziaren (1g)
>>> Gożdziki 20 ziaren (1,5 - 2g)
>>> Cynamon 1,5 - 2g
>>> Gałka muszkatołowa 0,5g
>>> Ocet - w/g uznania
>>
>>> Przecier odparować do połowy a nawet ciut więcej, na 10min przed
>>> końcem dodać: cukier, sól i przyprawy (zwłaszcza sproszkowane) lub w
>>> woreczku, który po zakończeniu usuwamy. Gotowy sos na gorąco nakładamy
>>> do przygotowanych butelek lub słoków i natychmiast pasteryzujemy - 0,5
>>> litra 30-40min, litrowe 50-60min.
>>
>>> Sos z kawałków pomidorów
>>
>>> Pomidory bez skórki 2kg
>>> Cukier 15dag
>>> Sól 35g
>>> Cebula drobno posiekana 10dag
>>> Czosnek 1-1,5g
>>> Cynamon 0,5g
>>> Gorczyca biała zmielona 1,5g
>>
>>> Gotujemy ale tak, aby pomidory pozostały w cząstkach, pateryzujemy
>>
>> O, właśnie, sosy zrobię - dzięki za przepisy, bo moje gdzieś mi wsiąkły,
>> ponieważ dawno nie robiłam sosów. Kiedyś zrobiłam taki z selerem w składzie
>> - totalna porażka przez ten seler, cała ilość sosu stoi do teraz, chyba
>> wyrzucę, bo ma ze 3 lata. A te są smakowite.
>>
>> --
>> ====================================================
================
>> "Jestem sam dla siebie bohaterem, ale jestem zbyt wielkim tchórzem, aby sam
>> sobie to przyznać."
>> M.A.S.H.- Ukryj cytowany tekst -
>>
>> - Pokaż cytowany tekst -
>
> Próbowałem napisać na priv.
Doszło, odpisałam.
--
====================================================
================
"Jestem sam dla siebie bohaterem, ale jestem zbyt wielkim tchórzem, aby sam
sobie to przyznać."
M.A.S.H.
|