Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kiszenie ogórków

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kiszenie ogórków

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 70


« poprzedni wątek następny wątek »

51. Data: 2008-08-30 13:56:48

Temat: Re: Kiszenie ogórków
Od: JerzyN <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ikselka pisze:
> Dnia Sat, 30 Aug 2008 15:28:00 +0200, JerzyN napisał(a):
>
>> Ikselka pisze:
>>> U NAS w Polsce i na Litwie (ale Litwa to też kiedyś była Polska (ba,
>>> Europa!) [...]
>> Za co Litwini nie lubią nas po dziś dzień?
>> Za Ikselkę.
>> I jej poglądy.
>
> To nie są niczyje poglądy, lecz historia Polski, śmieciu
> "Obok Orła znak Pogoni", śmieciu. Unia Polsko-Litewska, śmieciu.
>
> Poglądy to ty masz - na poziomie śmietnika, a co wyżej, to już dla ciebie
> świetlany kosmos.
> Śmieciu.

Nie poniżaj a nie będziesz poniżana!
Nawet na pewno, żaden Litwin by na ciebie nie poleciał.
Wątpię czy przy tych poglądach się skusi nawet na loda twojej produkcji.
Ja też bym się bał!
Masz złą reputację na tej grupie!
:-)
--
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


52. Data: 2008-08-30 13:58:29

Temat: Re: Kiszenie ogórków
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 30 Aug 2008 15:56:48 +0200, JerzyN napisał(a):

> ciach rzygowiny


> Masz złą reputację na tej grupie!
> :-)

Rzeczywiście, za dużo cię tu jest - idź się leczyć, grupowo. Starczysz za
całą grupę terapeutyczną.
PLONK, męska podróbo.
--
====================================================
================
"Jestem sam dla siebie bohaterem, ale jestem zbyt wielkim tchórzem, aby sam
sobie to przyznać."
M.A.S.H.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


53. Data: 2008-08-30 14:03:55

Temat: Re: Kiszenie ogórków
Od: JerzyN <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Panslavista pisze:
> On 28 Sie, 09:15, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>> Dnia Thu, 28 Aug 2008 07:16:21 +0200, wolim napisał(a):
>>
>>> Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał
>>>> ale nadmiar soli raczej nie powoduje gnicia, więc to nie jest
>>> Nadmiar soli nie powoduje gnicia. Ogórki gniją, ponieważ naczynie lub same
>>> składniki nie były solidnie umyte (wyparzone). Dlatego najbezpieczniej zalać
>>> ogórki wrzącą zalewą (lub bardzo gorącą). W wysokiej temperaturze wszystko,
>>> co mogłoby powodować gnicie ogórków powinno wyginąć.
>> Kiedy lejesz gorącą wodę na ogórki, natychmiast następuje jej wychładzanie
>> - masa ogórków w stosunku do masy wody jest za duża i ciepło natychmiast
>> zostaje przez nie pochłoniete i temperatura jest niewystarczająca do
>> wyginięcia drobnoustrojów; ciepło ma tu znaczenie jedynie dla pobudzenia
>> fermentacji, żadne inne.
>>
>> --
>> ====================================================
================
>> "Jestem sam dla siebie bohaterem, ale jestem zbyt wielkim tchórzem, aby sam
>> sobie to przyznać."
>> M.A.S.H.
>
> Dokładnie, oczywiście poza tymi na wierzchu - sparzonymi. [...] ... Fajnie jest!!!

Plemniki też warzysz przed ...?
;-)
--
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


54. Data: 2008-08-30 14:11:28

Temat: Re: Kiszenie ogórków
Od: JerzyN <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ikselka pisze:
> Dnia Sat, 30 Aug 2008 15:56:48 +0200, JerzyN napisał(a):
>> ciach rzygowiny
>> Masz złą reputację na tej grupie!
>> :-)
> Rzeczywiście, za dużo cię tu jest - idź się leczyć, grupowo. Starczysz za
> całą grupę terapeutyczną.
> PLONK, męska podróbo.

Nie było mnie ponad miesiąc!
I widać jak sięś rozrosła gruba nauczycielskodupozpodkielc.

--
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


55. Data: 2008-08-30 14:15:46

Temat: Re: Kiszenie ogórków
Od: JerzyN <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Panslavista pisze:
> On 27 Sie, 22:38, medea <e...@p...fm> wrote:
>> Artur Fortuna pisze:
>>
>>> Czy to aby nie dwukrotnie za dużo?
>> W Kuchni Polskiej są nawet 3 łyżki soli na litr wody, ja trochę
>> uszczupliłam, bo pamiętam, że raz zrobiłam dokładnie i było za słone. No
>> ale nadmiar soli raczej nie powoduje gnicia, więc to nie jest przyczyna.
>>
>> Ewa
>
> Niedomiar jak i nadmiar soli (wszystkich - także azotanów i azotynów)
> powoduje nieprawidłowy przebieg fermentacji.

Ja pierdolę, przez wieki głupie przodki jakoś sobie radziły!

--
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


56. Data: 2008-08-30 14:24:14

Temat: Re: Jednak nie zgniły!
Od: JerzyN <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ikselka pisze:
> Dnia Fri, 29 Aug 2008 16:54:33 +0200, medea napisał(a):
>
>> Ikselka pisze:
>>
>>> bo to substancje jak najbardziej wskazane do używania w mikrofali. Po takim
>>> zabiegu teoretycznie powinny być sterylne...
>>>
>> Chyba tak, tylko dlaczego akurat 5 minut?
>
> A nie wiem, jakoś tak mi się wydaje, że wtedy wszystko powinno pasć,
> zwłaszcza przetrwalniki bakterii, które to formy sa bardzo odporne na
> sterylizację.

To chyba odpowiednie miejsce dla ciebie. Będziesz wreszcie miała swoje 5
minut.
;-)
--
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


57. Data: 2008-08-30 14:26:29

Temat: Re: Jednak nie zgniły!
Od: JerzyN <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ikselka pisze:
> Dnia Fri, 29 Aug 2008 22:12:30 +0200, wolim napisał(a):
>
>> Użytkownik "Magdalena Bassett" <i...@b...com> napisał
>>
>>> Od dawna rozgrzewam puste, suche talerze obiadowe w mikrofalowce przed
>>> nalozeniem na nie dan - lubie cieple jedzenie nakladac na cieply talerz, w
>>> ten sposob jedzenie jest dluzej cieple i smaczniejsze dla wolno jedzacych.
>> Nie mogę... Naprawdę to robisz?
>
> To dziwne, że się w ogóle rozgrzewają... bo niby nie powinny, ponieważ
> szkło i porcelana nie pochłaniają promieniowania.

Jakaś ty tępa.
--
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


58. Data: 2008-08-30 14:30:15

Temat: Re: Jednak nie zgniły!
Od: JerzyN <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ikselka pisze:
[...]
> Dzięki za utwierdzenie mnie w poczuciu słuszności moich rozważań. W końcu
> co naukowiec, to naukowiec. Te moje 5 minut, jak widac za długie, chętnie
> skroce do 1-2 minut, będzie szybciej.

Nie mów tylko wejdź tam na te nawet 2 minuty.
To będzie z korzyścią dla tej grupy.
--
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


59. Data: 2008-09-01 09:29:09

Temat: Re: Jednak nie zgniły!
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Magdalena Bassett pisze:

> Od dawna rozgrzewam puste, suche talerze obiadowe w mikrofalowce przed
> nalozeniem na nie dan

Jestem w szoku, że robisz to od dawna. Nie zorientowałaś się, że puste
talerze się nie podgrzewają? Specjalnie zrobiłam próbę. :)

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


60. Data: 2008-09-01 12:02:26

Temat: Re: Jednak nie zgniły!
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 01 Sep 2008 11:29:09 +0200, medea napisał(a):

> Magdalena Bassett pisze:
>
>> Od dawna rozgrzewam puste, suche talerze obiadowe w mikrofalowce przed
>> nalozeniem na nie dan
>
> Jestem w szoku, że robisz to od dawna. Nie zorientowałaś się, że puste
> talerze się nie podgrzewają? Specjalnie zrobiłam próbę. :)
>
> Ewa

Musiałaś?
;-PPP
--
"Ludzki mózg jest zbyt skomplikowany, aby dał się poznać
samemu sobie... A gdyby taki nie był, byłby po prostu zbyt głupi, aby
siebie poznać."
S. Lem

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 5 . [ 6 ] . 7


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Pigwa zielona - czy aby OK
SALATKI
CZY MA KTO...
OBIAD
sałatka z kapusty do słoika (prosze o przepis)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »