« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-04-28 10:44:34
Temat: Kluski? z kaszy kukurydzianej - szukam przepisuNawet nie wiem jak się nazywają.
Wiem że gotuje się kaszkę kukurydzianą (polentę?) potem studzi, kroi w
kostkę i można dodatkowo obsmażyć.
Czy ktoś zna przepis na to? Byłabym wdzięczna.
Sowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-04-28 19:04:09
Temat: Re: Kluski? z kaszy kukurydzianej - szukam przepisu
Sowa wrote:
> Nawet nie wiem jak się nazywają.
> Wiem że gotuje się kaszkę kukurydzianą (polentę?) potem studzi, kroi w
> kostkę i można dodatkowo obsmażyć.
> Czy ktoś zna przepis na to? Byłabym wdzięczna.
>
> Sowa
No wlasnie opisalas :))) Ja polente robie tak, jak kaszke manne:
2 szklanki rosolu
0.5 szklanki kaszki kukurydzianej
0.5 lyzeczki soli
opcjonalnie, 2 lyzki startego parmezanu
maslo do smazenia
Na wrzacy rosol wsypac kaszke kukurydziana, ciagle mieszajac, gotowac, az
bedzie bulgotac, i bedzie dosc sztywna, okolo 15 minut. Jesli dodaje sie
ser, to w tym momencie nalezy dobrze go wmieszac. Przelac do keksowki
wysmarowanej maslem, po wystudzeniu wylozyc na deske i pokroic w grube
plastry. Smazyc na masle z obu stron, az zlotawa i ciepla na wylot. Mozna
kroic w kostke. Mozna dodac posiekanych ziol, albo pesto, albo mozna
dodac ziola do masla podczas podsmazania. Mozna zamiast rosolu uzyc
mleka. Mozna dodac kawalki usmazonego i pokruszonego boczku. Mozna
rowniez podsmazac na smalcu.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-28 19:40:58
Temat: Re: Kluski? z kaszy kukurydzianej - szukam przepisuOn Wed, 28 Apr 2004 12:04:09 -0700, Magdalena Bassett
<m...@o...com> wrote:
>0.5 szklanki kaszki kukurydzianej
>Magdalena Bassett
Corn meal?
;-)
Art(Gruby).
Abyssus abyssum invocat.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-28 21:42:04
Temat: Re: Kluski? z kaszy kukurydzianej - szukam przepisu
"Art(Gruby)" wrote:
> On Wed, 28 Apr 2004 12:04:09 -0700, Magdalena Bassett
> <m...@o...com> wrote:
>
> >0.5 szklanki kaszki kukurydzianej
>
> >Magdalena Bassett
>
> Corn meal?
> ;-)
> Art(Gruby).
>
> Abyssus abyssum invocat.
Tak, przeciez polenta to ugotowana kaszka kukurydziana (corn meal).
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-29 09:28:50
Temat: Re: Kluski? z kaszy kukurydzianej - szukam przepisu
Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...com> napisał w wiadomości
news:40900029.94EB2E85@olypen.com...
> No wlasnie opisalas :))) Ja polente robie tak, jak kaszke manne:
Bardzo dziękuję,
Ale mam jeszcze jedno pytanie - czy to ma być ta najdrobniejsza kaszka
kukurydziana, czy wręcz mąka kukurydziana?
I czy taki sam efekt (czyli że można będzie to pokroić i ewentualnie
podsmażyć) wyjdzie z kaszy manny przygotowanej w ten sposób?
Sowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-29 09:55:00
Temat: Re: Kluski? z kaszy kukurydzianej - szukam przepisuSowa wrote:
> Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...com> napisał w wiadomości
> news:40900029.94EB2E85@olypen.com...
> I czy taki sam efekt (czyli że można będzie to pokroić i ewentualnie
> podsmażyć) wyjdzie z kaszy manny przygotowanej w ten sposób?
>
> Sowa
ZTCW mozna ugotowana kasze manna pokroic i np. podac do rosolu zamiast
makaronu.
Podsmazyc zapewne rowniez mozna.
--
Pozdrawiam,
Ania
www.biblioNETka.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-29 15:36:01
Temat: Re: Kluski? z kaszy kukurydzianej - szukam przepisu
Sowa wrote:
> Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...com> napisał w wiadomości
> news:40900029.94EB2E85@olypen.com...
> > No wlasnie opisalas :))) Ja polente robie tak, jak kaszke manne:
>
> Bardzo dziękuję,
> Ale mam jeszcze jedno pytanie - czy to ma być ta najdrobniejsza kaszka
> kukurydziana, czy wręcz mąka kukurydziana?
taka najdrobniejsza, zolta kaszka kukurydziana. Nazywa sie to u nas
cornmeal. Jest jeszcze masa farina, ale to mialka maka z kukurydzy, a
maczka kukurydziana to skrobia.
>
> I czy taki sam efekt (czyli że można będzie to pokroić i ewentualnie
> podsmażyć) wyjdzie z kaszy manny przygotowanej w ten sposób?
>
> Sowa
Taki sam efekt, tyle, ze smak inny. Ja robilam takie plastry z kaszki
manny gotowanej na rosole z dodatkiem ziol i sera, i potem podsmazanej na
masle z cebula lub czosnkiem, i bylo to bardzo dobre. Oczywiscie trzeba
kaszke ugotowac gesta, tak, zeby po wystygnieciu byla sztywna. Jesli ma
sie jakies fikusne podluzne formy, np. do francuskiego chleba, mozna je
wylozyc folia plastykowa i na to wylac mase do zastygniecia. Widzialam
takze plastry polenty podane w ksztalcie serca, ktore mozna wyciac z
plastrow polenty za pomoca foremek do wycinania ciastek.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-30 09:43:47
Temat: Re: Kluski? z kaszy kukurydzianej - szukam przepisuA jakby zamiast manny użyć kaszki krakowskiej? Wiem, wiem, za granicą
prawdopodobnie tego nie ma, u nas też jakoś dosyć długo nie było, ale
ostatnio jest.
Pozdrówka - Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-30 15:54:17
Temat: Re: Kluski? z kaszy kukurydzianej - szukam przepisu
batory wrote:
> A jakby zamiast manny użyć kaszki krakowskiej? Wiem, wiem, za granicą
> prawdopodobnie tego nie ma, u nas też jakoś dosyć długo nie było, ale
> ostatnio jest.
> Pozdrówka - Agnieszka
Tak, z kaszki krakowskiej tez wyjdzie.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |