| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-09-02 15:15:48
Temat: Kluski ziemniaczane z "dziurawego" garnkaAby wykonac ta z pochodzenia czeska potrawe trzeba posiadac naczynie z
wieloma otworzami w dnie o srednicy 1 cm.
Ja poswiecilem stary kocher nawierczjac w nim 33 otwory.
Skladniki:
1 kg.ziemniakow
1 jajo
sol,pieprz do smaku
2 lyzki maki ziemniaczanej
3/4 kg obranych ziemniakow zetrzec na tarce,a 1/4 ugotowac i rozgniesc
praska lub widelcem.
Starte ziemniaki odcisnac przez serwete ,polaczyc z pozostalym
krochmalem dodac rozbite jajo,2 tyzki maki,sol i calosc wymieczac.
Zagotowac osolona wode.
Mase wlozyc do w/wym.naczynia i "przeciskac"przez otwory na
wrzatek.Gotowac 5 minut.
Podawac ze skwarkami ze sloniny lub z przesmazonym boczkiem i cebula.
technolog
ps.
czym mniej odcisniete starte ziemniaki,tym wiecej maki.
ps.2
odsmazane nie gorsze,z moze nawet lepsze
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-09-02 15:17:47
Temat: Re: Kluski ziemniaczane z "dziurawego" garnka
Krzyhoo wrote:
> Aby wykonac ta z pochodzenia czeska potrawe trzeba posiadac naczynie z
> wieloma otworzami w dnie o srednicy 1 cm.
to prawie dokladnie jest potrawa, ktorej przepisu szukalem przez lata i
w koncu niedawno ktos mi podpowiedzial na grupie, chodzi o kluski u mnie
w domu znane przecierakami (inne nazwy: kluski szare lub zielone)
z tym, ze do tych moich nie dodaje sie gotowanych ziemniakow, tylko same
surowe i nie trzeba dziurawic sprzetow, tylko sie po kawaleczku zsuwa
nozem z deski :)
i podobnie jak ty uwazam, ze odsmazane sa lepsze
a podawac trzeba koniecznie w towarzystwie podsmazanej kiszonej kapusty
z kminkiem :)
wiku
--
http://www.breakbeat.pl/
MAY THE BREAKZ BE WITH YOU
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-02 17:12:14
Temat: Re: Kluski ziemniaczane z "dziurawego" garnka
Uzytkownik "wiku" <s...@r...pl> napisal w wiadomosci
news:bj2cat$jh9$1@SunSITE.icm.edu.pl...
> > Aby wykonac ta z pochodzenia czeska potrawe trzeba posiadac
naczynie z
> > wieloma otworzami w dnie o srednicy 1 cm.
Czy to cos na ksztalt wegierskich csipetke?
Bo te kluseczki mozna przez tarke do jarzyn przeciskac.
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-05 16:54:00
Temat: Re: Kluski ziemniaczane z "dziurawego" garnka
Uzytkownik "wiku" <s...@r...pl> napisal w wiadomosci
news:bj2cat$jh9$1@SunSITE.icm.edu.pl...
>
>
(ciach)
> i podobnie jak ty uwazam, ze odsmazane sa lepsze
> a podawac trzeba koniecznie w towarzystwie podsmazanej kiszonej kapusty
> z kminkiem :)
> wiku
Sprobuj odsmazane z cebulka boczkiem i twarogiem najlepiej poltlustym
niemielonym - mniam mniam
pzdr smoq
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |