Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kluski ziemniaczane z "dziurawego" garnka

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kluski ziemniaczane z "dziurawego" garnka

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-09-02 15:15:48

Temat: Kluski ziemniaczane z "dziurawego" garnka
Od: "Krzyhoo" <k...@p...com> szukaj wiadomości tego autora

Aby wykonac ta z pochodzenia czeska potrawe trzeba posiadac naczynie z
wieloma otworzami w dnie o srednicy 1 cm.
Ja poswiecilem stary kocher nawierczjac w nim 33 otwory.

Skladniki:
1 kg.ziemniakow
1 jajo
sol,pieprz do smaku
2 lyzki maki ziemniaczanej

3/4 kg obranych ziemniakow zetrzec na tarce,a 1/4 ugotowac i rozgniesc
praska lub widelcem.
Starte ziemniaki odcisnac przez serwete ,polaczyc z pozostalym
krochmalem dodac rozbite jajo,2 tyzki maki,sol i calosc wymieczac.
Zagotowac osolona wode.
Mase wlozyc do w/wym.naczynia i "przeciskac"przez otwory na
wrzatek.Gotowac 5 minut.
Podawac ze skwarkami ze sloniny lub z przesmazonym boczkiem i cebula.

technolog
ps.
czym mniej odcisniete starte ziemniaki,tym wiecej maki.
ps.2
odsmazane nie gorsze,z moze nawet lepsze

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-09-02 15:17:47

Temat: Re: Kluski ziemniaczane z "dziurawego" garnka
Od: wiku <s...@r...pl> szukaj wiadomości tego autora



Krzyhoo wrote:

> Aby wykonac ta z pochodzenia czeska potrawe trzeba posiadac naczynie z
> wieloma otworzami w dnie o srednicy 1 cm.

to prawie dokladnie jest potrawa, ktorej przepisu szukalem przez lata i
w koncu niedawno ktos mi podpowiedzial na grupie, chodzi o kluski u mnie
w domu znane przecierakami (inne nazwy: kluski szare lub zielone)

z tym, ze do tych moich nie dodaje sie gotowanych ziemniakow, tylko same
surowe i nie trzeba dziurawic sprzetow, tylko sie po kawaleczku zsuwa
nozem z deski :)

i podobnie jak ty uwazam, ze odsmazane sa lepsze
a podawac trzeba koniecznie w towarzystwie podsmazanej kiszonej kapusty
z kminkiem :)
wiku
--

http://www.breakbeat.pl/
MAY THE BREAKZ BE WITH YOU

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-02 17:12:14

Temat: Re: Kluski ziemniaczane z "dziurawego" garnka
Od: "Cherokee gd" <c...@t...skasujCalyTenNapis.pl> szukaj wiadomości tego autora


Uzytkownik "wiku" <s...@r...pl> napisal w wiadomosci
news:bj2cat$jh9$1@SunSITE.icm.edu.pl...
> > Aby wykonac ta z pochodzenia czeska potrawe trzeba posiadac
naczynie z
> > wieloma otworzami w dnie o srednicy 1 cm.

Czy to cos na ksztalt wegierskich csipetke?
Bo te kluseczki mozna przez tarke do jarzyn przeciskac.

pozdr

cherokee


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-05 16:54:00

Temat: Re: Kluski ziemniaczane z "dziurawego" garnka
Od: "smoq" <j...@k...chip.pl> szukaj wiadomości tego autora


Uzytkownik "wiku" <s...@r...pl> napisal w wiadomosci
news:bj2cat$jh9$1@SunSITE.icm.edu.pl...
>
>
(ciach)

> i podobnie jak ty uwazam, ze odsmazane sa lepsze
> a podawac trzeba koniecznie w towarzystwie podsmazanej kiszonej kapusty
> z kminkiem :)
> wiku

Sprobuj odsmazane z cebulka boczkiem i twarogiem najlepiej poltlustym
niemielonym - mniam mniam

pzdr smoq


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

ser zolty?
Mięso zjadło złoto?
skad gumy do butelek?
dzem z gruszek?
przetwory część kolejna

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »